Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EP.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
518.14 Кб
Скачать

11) Продукція підприємства та її класифікація.

У процесі виробництва людина взаємодіє з певними засобами виробництва і створює конкретні матеріальні блага. Останні є продуктами праці, тобто споживною вартістю, речовиною природи, пристосованою людиною за допомогою знарядь праці до своїх потреб. Результат праці здебільшого матеріалізується у вигляді конкретного продукту (продукції, виробу). Продукція, що виготовляється, протягом певного часу перебуває на різних стадіях технологічного процесу і з огляду на це називається незавершеним виробництвом, напівфабрикатом чи готовим для споживання продуктом (виробом). Для задоволення економічного інтересу підприємства його продукція повинна реалізуватися на ринку, тобто вона приймає форму товару.

Товар – це все, що призначене для задоволення певної потреби і пропоноване на ринку для продажу. Товаром можуть бути матеріальні об’єкти, послуги, організації та ідеї.

Традиційно товари поділяють на дві великі групи:

- споживчі товари, або товари широкого вжитку (ТШВ);

- товари промислового призначення (ТПП).

У свою чергу, товари кожної з цих груп також класифікують за різними характеристиками.

Товари широкого вжитку (продовольчі і непродовольчі)

Товари повсякденного попиту – це товари, які купують часто, без особливих роздумів та з мінімальними зусиллями щодо порівняння їх між собою (хліб, мило, цукерки, сигарети тощо).

Товари попереднього вибору – це товари, які покупець ретельно вибирає, порівнює між собою за показниками якості, ціни, зовнішнього оформлення тощо (одяг, взуття, посуд).

Товари особливого попиту – престижні дорогі товари, до придбання яких покупці ладні докласти додаткових зусиль (автомобілі, відеоапаратура, предмети антикваріату).

Товари пасивного попиту – це товари, при які покупець нічого не знає, а якщо щось і знає, то, як звичайно, не думає про їх придбання (страхові послуги, для реалізації яких потрібні значні зусилля з боку продавців).

На промисловому ринку товари класифікують на підставі того, яку участь вони беруть у виробничому процесі, якою є тривалість їх використання і відносна вартість.

Капітальне майно використовується у процесі виробництва як засоби праці. Ця група охоплює: будівлі і споруди; основне обладнання; допоміжне обладнання.

Сировину і матеріали використовують у процесі виробництва як предмети праці. До них належать: природна і сільськогосподарська сировина; основні матеріали (залізо, пряжа, цемент); допоміжні матеріали (для технічного обслуговування і ремонту тощо); комплектувальні вироби (входять у кінцевий продукт як його складові).

Ділові послуги, які поділяються на: послуги з технічного обслуговування і ремонту; послугу консультативного характеру (консультації з питань права, аудиторські послуги, маркетингові послуги тощо).

12) Вимірники та показники обсягу продукції підприємства.

Для загальної характеристики продукції (роботи, послуг) практичне значення має застосування системи вимірників та показників її (їхнього) обсягу.

Система показників обсягу виробництва, яка включає натуральні і вартісні показники.

Натуральними показниками виробничої програми є обсяг продукції в натуральних одиницях з номенклатури і асортименту.

Номенклатура - це перелік назв окремих видів продукції, а асортимент - це різновидність виробів у межах даної номенклатури. Звичайно натуральні показники представляються у фізичних одиницях виміру (штуки, тонни, метри тощо).

Вартісними показниками виробничої програми є обсяги товарної, валової, реалізованої, чистої, умовно чистої продукції, нормативної вартості обробітку, валового і внутрізаводського обороту, обсяг незавершеного виробництва.

Виробнича програма будь-якого підприємства повинна бути обгрунтована наявними виробничими ресурсами (виробничими фондами, трудовими і матеріальними ресурсами), а також виробничою потужністю підприємства.

Обсяг виробництва продукції в натуральних вимірниках встановлюють на основі обсягу поставок:

ОВ = ОП - Зп + Зк,

де ОВ - обсяг виробництва продукції в натуральних оди­ницях;

ОП - обсяг поставок у натуральних одиницях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]