Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prom_market_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

171. Фактори, що впливають на ефективність інноваційної діяльності на промислових підприємствах.

Ключові фактори успіху нововведень:

- нововведення мають грунтуватися на довгостроковому цільовому і

стра тегічному плануванні;

- величина і структура підприємства, а також наявні фінансові ресур си

мають сприяти здійсненню запланованого нововведення;

- мусить бути достатня кількість «ноу-хау» для використання різних

технологій і різних цільових ринків;

- щоб швидко виявляти потреби і відповідно реагувати на них, потріб-

но здійснювати постійний обмін інформацією з потенційними замов-

никами та експертами;

- нововведення фірми мають помітно відрізнятися від пропозицій кон-

курентів;

- висока синергія НДДКР виробництва.

172. Інноваційний процес як об’єкт маркетингу

Фундатор інноваційної теорії Й. Шумпетер розглядав інновацію в динаміці, тобто як інноваційний процес, а саме: «виготовлення нового продукту, а не «новий» продукт; упровадження нового методу, а не «новий метод»; освоєння нового ринку...; отримання нового джерела сировини...: проведення реалізації...».

Інноваційний процес можна розглядати як комплекс послідовних дій, унаслідок яких новація розвивається від ідеї до конкретного продукту і поширюється під час практичного використання. Перебіг інноваційного процесу, як і будь-якого іншого, визначається складною взаємодією багатьох чинників. Успіх на цьому шляху залежить від управлінського механізму, який об'єднує в єдиний потік витоки наукової ідеї, її розроблення, упровадження результату у виробництво, реалізацію, поширення і споживання. На розвиток інноваційного процесу впливають:

* стан зовнішнього середовища, у якому він проходить (тип ринку, характер конкурентної боротьби, практика державного регулювання, рівень освіти, організаційні форми взаємодії науки і виробництва тощо);

* стан внутрішнього середовища окремих організаційних і господарських систем (фінансові та матеріально-технічні ресурси, застосування технологій, зв'язки з зовнішнім середовищем та ін.);

* специфіка самого інноваційного процесу як об'єкта управління.

Ефективність інноваційного процесу визначається лише після впровадження інновації, коли з'ясовується, у якій мірі вона задовольняє потреби ринку. Важливе значення при цьому має інструмент моделювання.

Маркетинг інновацій - вид маркетингу спрямований на пошук нових сфер і способів використання потенціалу підприємства, розробку на цій основі нових товарів та технологій їх просування на ринку з метою задоволення потреб і запитів споживачів більш ефективним ніж конкуренти способом, отримання за рахунок цього прибутку та забезпечення умов тривалого виживання і розвитку на ринку.

173. Розробка інноваційних стратегій на підприємствах та обґрунтування інноваційних процесів.

Стратегія нововведень (інноваційна політика) передбачає об'єднання цілей технічної політики та політики капіталовкладень і спрямована на впровадження нових технологій і видів продукції, послуг. У цьому розумінні стратегічне управління інноваціями орієнтується на досягнення майбутніх результатів безпосередньо через інноваційний процес.

Інноваційними стратегіями можуть бути: інноваційна діяльність організації, що спрямована на одержання нових продуктів, технологій і послуг; застосування нових методів НДДКР, виробництва, маркетингу й управління; перехід до нових організаційних структур; застосування нових видів ресурсів і нових підходів до використання традиційних ресурсів. Відносно внутрішнього середовища інноваційні стратегії підрозділяються на кілька великих груп: продуктові (портфельні, підприємницькі, бізнес-стратегії, скеровані на створення і реалізацію нових виробів, технологій і послуг); функціональні (науково-технічні, виробничі, маркетингові, сервісні); ресурсні (фінансові, трудові інформаційні, матеріально-технічні); організаційно-управлінські (технології, структури, методи управління). Це спеціальні інноваційні стратегії.

Процес вибору інновац. стратегії складається з таких етапів:

1. визначення стратег цілей

2. аналіз зовн. сер-ща

3. аналіз сильних і слабких сторін (на конкр. підр-ві: доля ринку, виробничі потужності…)

4. аналіз альтернатив та вибір стратегії

5. управління реалізацією стратегії

6. оцінка вибраної стратегії (розрахунок ефективності)

Типи інноваційних стратегій підпр-ва:

1. наступальна

2. оборонна

3. імітаційна

4. залежна

5. традиційна

6. за випадком

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]