Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prom_market_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

140. Внутрішнє середовище маркетингової діяльності промислового підприємства.

Мікросередовище — сукупність факторів, які безпосередньо впливають на діяльність підприємства.

Мікросередовище становлять: споживачі; конкуренти:постачальники;посередники;контактні аудиторії.

Контактні аудиторії — це групи, що виявляють інтерес до діяльності фірми і можуть вплинути на досягнення поставлених цілей. Виділяють сім контактних аудиторій: внутрішні контактні аудиторії (трудовий колектив, акціонери, профспілки);— місцева громадськість (місцеві жителі);— фінансові кола (банки, брокери, аудитори);— контактні аудиторії державних установ (державні службовці, працівники податкових органів, пожежної інспекції);— засоби масової інформації (журналісти, економічні оглядачі);— громадські організації (активісти екологічного руху, руху за здоровий спосіб життя);— контактні аудиторії публіки — лідери громадської думки (естрадні зірки, спортсмени, політики).

Внутрішнє середовище, на відміну від зовнішнього, частково знаходяться під впливом фірми. Якщо контрольовані фірмою фактори потребують вдалого планування і використання можливостей фірми, то неконтрольовані — адаптації маркетингової діяльності до несприятливих і використання сприятливих для фірми умов.

141. Зовнішнє середовище маркетингової діяльності промислового підприємства.

Кожна фірма існує на ринку не ізольовано. На її діяльність впливають законодавчі акти, митні тарифи, податки, лояльність органів влади, політична ситуація тощо. Ці та багато інших факторів так званого маркетингового середовища або сприяють розвитку фірми, або гальмують його.

Маркетингове середовище — сукупність суб'єктів, умов та сил, що діють за межами фірми і здатні вплинути на її маркетингову діяльність. Фактори зовнішнього середовища поділяють на дві групи: мікросередовище та макросередовище.

Макросередовище — це фактори, які впливають на фірму та її мікросередовище і які вона не може контролювати. До макросередовища включають фактори:економічні ;соціально-культурні;політико-правові; науково-технічні; природно-географічні;демографічні.

142. Сутність та зміст маркетингової концепції управління промисловим підприємством.

Маркетингова концепція полягає в тому, щоб вся діяльність підприємства (науково-технічна, виробнича, збутова і т.д.) грунтувалася на знанні споживчого попиту і його змін у перспективі. Більше того, одна із завдань маркетингу полягає у виявленні незадоволених запитів покупців, щоб орієнтувати виробництво на задоволення цих запитів.Система маркетингу ставить виробництво товарів у функціональну залежність від запитів і вимагає виробляти товари в асортименті та обсязі, потрібних споживачеві. При реалізації концепції маркетингу акцент прийняття господарських рішень зміщений від виробничих ланок підприємства до ланок, які відчувають пульс ринку. Служба маркетингу є мозковим центром, джерелом інформації та рекомендацій не тільки ринкової, але й виробничої, науково-технічної та фінансової політики підприємства. Тут на основі ретельного аналізу стану і динаміки попиту та ділової кон'юнктури вирішується питання про необхідність, перспективність, прибутковості виробництва того або іншого продукту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]