Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_z_vsesvitnoyi_istoriyi_na_zno_2012 (1)....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
252.42 Кб
Скачать

22

ПРОЕКТ

Всесвітня історія

програма зовнішнього незалежного оцінювання

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Метою зовнішнього незалежного оцінювання із всесвітньої історії є оцінювання рівня сформованості історичної компетентності випускника школи, визначення відповідності навчальних досягнень учня освітньому стандарту та чинній навчальній програмі.

Пропоновану Програму зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) із всесвітньої історії складено враховуючи цілі, вимоги і зміст навчання історії в школі, закладені в Державному стандарті освіти та чинній програмі зі всесвітньої історії для 11-річної школи. Хронологічно програма охоплює весь зміст шкільних курсів всесвітньої історії від найдавніших часів до сьогодення і складається з 42 тем.

Вона передбачає перевірку сформованих в учнів знань про основні політичні, соціально-економічні, культурні події, явища та процеси минулого, діяльність видатних історичних діячів, а також сформованості в учнів загальнопредметних історичних умінь.

Програмі ЗНО надано вигляду таблиці, яка складається з двох колонок. У першій колонці викладено зміст історичного матеріалу, у якому виокремлено факти, дати, персоналії, поняття та терміни. Це мінімум, з якого випускники повинні мати певні знання та уявлення. Термін «знання» стосується конкретних дат, подій, персоналій. Термін «уявлення» – історичних процесів, загальних характеристик певних ідей і понять.

Якщо про якийсь факт згадано у цій колонці таблиці, то це означає, що він може бути використаний розробниками тесту ЗНО для перевірки знань і умінь. Якщо у програмі вказано дату, то це означає, що учень має знати її та встановлювати відповідність між нею та історичною епохою чи процесами суспільного життя минулого, діяльністю історичної постаті.

Названі в програмі ЗНО історичні персоналії учень повинен вміти розпізнати за портретними рисами (автентичними пам’ятками – живописними портретами, фотографіями тощо), характеризувати діяльність цієї людини та визначати її етапи, встановлювати відповідність між цією діяльністю та певними політичними силами чи обставинами, історичною епохою, оцінювати її вплив на хід історичних подій. Кожна з персоналій названа в програмі лише один раз, проте, якщо людина впливала на перебіг історичного процесу довгий час, завдання, пов'язані з її діяльністю можуть траплятися в кількох темах.

Поняття та терміни, зазначені у програмі ЗНО, учні повинні називати, визначати, оперувати ними, встановлювати відповідність з епохою, діяльністю певних політичних сил чи історичних діячів тощо. Кожне поняття чи термін згадані в програмі лише один раз, проте можуть бути конкретизовані й під час перевірки інших тем (окрім тієї, де вони безпосередньо зустрічаються). Отже, учні мають знати не тільки загальне визначення терміна, але і його конкретно-історичне значення.

У другій колонці програми вказані предметні вміння і навички, у яких конкретизуються загальні уміння, перелічені вище.

Форми контролю вміння учнів локалізувати історико-географічні об’єкти та факти на карті мають відповідати меті шкільної історичної освіти. Для цього потрібно пропонувати учням завдання, у яких використовувалися б не контурні карти, а навчальні історичні карти, з яких, відповідно до умов завдання, зняті прямі підказки. Що ж до використання контурних карт, то воно є небажаним, оскільки не відповідає завданням ЗНО і перевищує допустимий рівень складності завдань.

Зміст навчального матеріалу

Предметні вміння та способи навчальної діяльності

Факти:

Періодизація історії людства. Епоха стародавнього світу як перший період в історії людства. Історичні джерела.

Поняття і терміни:

«стародавній світ»; «цивілізація», «держава»; «духовна культура», «мистецтво», «релігія», «матеріальна культура», «археологічна культура»; «історичне джерело».

Визначати:

хронологічні межі історії стародавнього світу, основні види історичних джерел, відлік часу до н.е. та н.е.

Тема 1. Життя людей за первісних часів

Факти:

Походження людини, її розселення по земній кулі.

Форми господарювання первісної людини. Суспільна організація та організація влади за первісних часів.

Духовна культура і вірування людей за первісних часів.

Поняття і терміни:

«антропогенез», «кам’яний вік», «залізний вік»; «збиральництво», «полювання», «рибальство»; «рільництво», «скотарство», «ремесло»; «рід», «плем’я»; «родова община», «сусідська община»; «народні збори», «рада старійшин», «вождь»; «релігія», «анімізм», «тотемізм», «фетишизм», «магія»; «первісна скульптура», «наскальний живопис».

Знати:

етапи антропогенезу; привласнювальні та відтворювальні форми господарства; характерні риси духовного життя найдавніших людей; первісні форми релігії; основні пам’ятки первісного мистецтва.

Тема 2. Давній єгипет

Факти:

Утворення держави та цивілізації в Єгипті. Влада та господарське життя у Давньому Єгипті. Посилення Єгипту в ІІІ тис. до н.е. Будівництво пірамід. Розквіт та занепад Єгипту у ІІ тис. до н.е. за часів Середнього та Нового царств.

Культура Давнього Єгипту. Міфи і релігія. Наукові знання. Писемність і освіта. Архітектура та мистецтво.

Дати:

3100 р. до н.е. об’єднання Верхнього і Нижнього Єгипту;

ХІ ст. до н.е. – завершення періоду Нового царства.

Персоналії:

Джосер, Імхотеп, Ехнатон, Рамзес ІІ.

Поняття і терміни:

«номи»; «суспільна піраміда», «фараон», «бюрократичний апарат», «жерці»; «єгипетські піраміди», «міфи», «сфінкс», «ієрогліф», «папірус»; «іригаційне землеробство».

Знати:

природно-географічні умови Єгипту; їх вплив на розвиток єгипетської цивілізації; хронологічні межі історії Давнього Єгипту; основні засади організації влади та господарського життя в Єгипті; найважливіші досягнення давньоєгипетської духовної культури.

Пояснювати:

вплив природних умов на розвиток єгипетської цивілізації.

Тема 3. Передня азія

Факти:

Держави Месопотамії у ІІІ тис. до н.е. Вавилон за часів Хаммурапі.

Фінікійські міста-держави та Ізраїльсько-іудейське царство.

Новоассирійське та Нововавилонське царства у першій половині І тис. до н.е.

Перська держава Ахеменідів.

Дати:

1794 - 1750 рр. до н.е. царювання Хаммурапі;

1030 р. до н.е. утворення Ізраїльсько-іудейського царства.

626 р. до н.е. утворення Нововавілонського (Халдейське царство)

550 р. до н.е. виникнення Перської держави.

Персоналії:

Хаммурапі, Давид, Соломон, Мойсей, Ашшурбанапал, Навуходоносор ІІ, Заратустра, Кір ІІ, Дарій І.

Поняття і терміни:

«Біблія», «епос», «колонізація», «сатрапи», «клинопис», «фонетичне письмо», «діаспора», «місто-держава».

Знати:

найвідоміших правителів держав Месопотамії, Ізраїльсько-іудейського, Новоассиріського та Нововаилонського царств і Перської держави, наслідки походів Дарія І; культурні здобутки та особливості релігії народів Передньої Азії та Месопотамії; найзначніші пам’ятки культури народів Передньої Азії та Месопотамії; внесок держав Передньої Азії та Месопотамії у світову культуру.

Пояснювати:

вплив природних умов на життя людей та їх релігійні вірування у Месопотамії, причини піднесення та загибелі держав у Передній Азії; особливості господарювання народів Месопотамії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]