Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
prom_market_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

137. Стратегії розвитку підприємства та їх континуум.

Стратегічне планування є невід’ємною частиною розвитку підтриємства. Воно заклечається в управлінні процесами створення та підтримання стратегічної відповідності між цілями підприємства, його потенційними можливостями та шансами у сфері бізнесу.

Маркетингові стратегії зростання підприємства мають наступне спрямування:інтенсивне зростання; інтеграційне зростання;диверсифікаційне зростання.

Стратегія інтенсивного зростання розглядає:можливості підприємства при існуючих масштабах діяльності;глибоке проникнення на ринок; розширення кордонів ринку;удосконалення товарів та послуг на ринку.

Стратегія інтеграційного зростання основана на можливості інтеграції з іншими елементами маркетингової системи. Розрізняють наступні види інтеграції:регресивна інтеграція (набуття у власність або контролювання постачальників);прогресивна інтеграція (набуття у власність або контролювання системи розподілу);горизонтальна інтеграція (набуття у власність або контролювання підприємств-конкурентів).

Стратегія диверсифікаційного зростання передбачає одночасний розвиток не пов’язаних один з одним видів виробництва і розширення на цій основі номенклатури та асортименту продукції, що виробляє підприємство. Диверсифікація має наступні види:1. Концентрична (поповнення асортименту виробами, схожими на товари, які виробляє підприємство).2. Горизонтальна (поповнення асортименту виробами, несхожими на товари, які виробляє підприємство, але цікавими для споживачів).3. Конгломератна (об’єднання підприємств, які належать до різних галузей економіки і які не мають прямої виробничої кооперації).

138. Предмет і сутність промислового маркетингу.

Промисловий маркетинг і є тим інструментом, який оснащає підприємства теоретичною і методичною базою на основі якої можлива їх діяльність в умовах ринкової економіки. Якщо підприємство пропонує свій товар на ринку організацій-споживачів, воно здійснює промисловий маркетинг. Ринок організацій-споживачів – це сукупність юридичних осіб які закуповують товари для їх подальшого використання у процесі виробництва, здачі в оренду, перерозподілу чи перепродажу з метою одержання прибутку. Таким чином, промисловий маркетинг – діяльність у сфері матеріального виробництва та промислових послуг, спрямована на задоволення потреб підприємств, установ і організацій у сировині, матеріалах, комплектуючих виробах, устаткуванні, послугах на основі дослідження цих потреб.

Предметом промислового маркетингу являються теоретичні і методичні аспекти маркетингової діяльності підприємства в сфері матеріального виробництва і промислових послуг спрямованих на формування, виявлення і задоволення потреб діячів промислового ринку, а також відносин, що виникають між ними.

139. Задачі і функції промислового маркетингу.

Задачі: 1.Аналітико-оцінювальні (сегментування ринку та вибір найкращого сегменту, дослідження споживачів, вивчення конкурентів, вивчення галузевих особливостей споживання товару, дослідження ринку, включаючи його кон’юнктуру; оцінка нових товарів та послуг, аналіз та оцінка маркетингової діяльності на підприємств і, вивчення загальноекономічних тенденцій.

2. Маркетингові задачі розробки стратегій (розробка товарної стратегії: розробка цінової стратегії, розробка рекламної стратегії, розробка стратегії збуту готової продукції, розробка ринкової стратегії підприємств).

3. Виконавчі задачі маркетингової діяльності (товаропереміщення, збут, комунікативні задачі (реклама, PR, особистий продаж, сервіс).

Функції промислового маркетингу.

Аналітична функція:вивчення ринку; вивчення споживачів; вивчення фірмової структури ринку:вивчення товарної структури ринку;аналіз зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства.

Інноваційно-виробнича функція:організація виробництва нових товарів (товарів ринкової новизни);планування виробничої програми;формування товарного асортименту;організація матеріально-технічного постачання;управління якістю та конкурентоспроможністю готової продукції.

Збутова функція:організація системи розподілу;проведення цілеспрямованої товарної політики; організація сервісу:проведення цілеспрямованої цінової політики.

Функція управління та контролю: організація стратегічного та оперативного планування на підприємстві; інформаційне забезпечення управління маркетингом;комунікативна підфункція маркетингу (організація системи комунікацій на підприємстві);організація контролю маркетингу (зворотні зв'язки, ситуаційний аналіз, ефективність ).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]