Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
151-200 (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

182. Побудова та основні положення спеціальної частини Податкового кодексу України, її проблемні аспекти.

Спец частина розкриває зміст та особливості окремих податків та зборів:

1)Податок на прибуток підприємств(визначає перелік платників податків, перелік об'єктів оподаткування, ставки податку, порядок обчислення податку, доходи, витрати, порядок нарахування амортизації, оподаткування операцій особливого виду, особливості оподаткування окремих платників податку, безнадійну та сумнівну заборгованість, оподаткування нерезидентів та спеціальні правила.)

2)Податок на доходи фізичних осіб (порядок нарах, утрим та сплати податку до бюджету, податкові соціальні пільги, особливості оподаткування окремих видів доходів, осіб, відповідальних за утриимання та сплату податку до бюджету, порядок оподаткування операцій з продажу нерухомого та рухомого майна, оподаткування спадщини, порядок подання річної декларації про доходи тощо.)

3)ПДВ 4)Акцизний податок 5)збір за першу реєстрацію трансп засобу 6)Еколог податок 7)Рентна плата за транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами, транзитне транспортування трубопроводами природного газу та аміаку територією україни 8)Рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в україні 9)Плата за корист надрами 10)Місцеві податки і збори 11)Плата за землю 12)Спеціальні податкові режими 13)Збір за користування радіочастотним ресурсом України 14)Збір за використання води 15)Збір за спеціальне використання лісових ресурсів 16)Особливості оподаткування платників податків в умовах дії угоди про розподіл продукції + 17)Прикінцеві полож 18)Перехідні полож

Нові суперечливі норми кодексу виникли через  те, що він  приймався поспіхом. В більшості випадків такі норми є технічними помилками. Тим не менш, оскільки вони є чинними,  платники податків зобов’язані їх дотримуватися. Для прикладу, згідно статті 181 «Вимоги щодо реєстрації осіб як платників податку» (ПДВ) підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ особа, якщо загальна сума від здійсноперацій з постачання товарів/послуг, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 000 гривень. Таким чином, для того щоб стати платником ПДВ,  новоствореному суб’єкту підприємницької діял необхідно пропрацювати рік без такої реєстрації, що виглядає дещо абсурдним.

183. Податкове роз’яснення: поняття, юридичне значення, порядок видання, оприлюднення та оскарження.

У зв’язку з втратою чинності ЗУ «Про порядок погашення зобов платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» - явища под. роз’яснень не існує. Існують под.. консультації. Це допомога контролюючого органу конкретному платнику податку стосовно практичного використ конкретної норми закону або нпа з питань адміністрування податків чи зборів.

За зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм под. зак-ва. Податкова консультація має індивід.характер і може викор. виключно платником податків, якому надано таку консультацію. Звернення за конс склад. у довільній формі з дотрим правил ділового листування. За вибором платника податків конс надається в усній або письмовій формі.

Консультації надаються органом дпс або митним органом, в якому платник податків перебуває на обліку, або вищим органом дпс або вищим митним органом, якому такий орган адміністративно підпорядкований, а також центральним органом дпс або спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи.Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Не може бути притягнуто до відповід. платника податків, який діяв відповідно до под. консультації, наданої у письм. формі, зокрема на підставі того, що у майб. така под. консультація була змінена або скасована. Платник податків може оскаржити до суду як правовий акт інд. дії податкову консультацію контролюючого органу, викладену в письмовій формі, яка, на думку такого платника податків, суперечить нормам або змісту відповідного податку чи збору.

Визнання судом такої под. консультації недійсною є підставою для надання нової под.. консультації з урахуванням висновків суду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]