Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
151-200 (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

168. Особливості оподаткування алкогольних напоїв та обчислення податку з тютюнових виробів, а також контроль за надходженням цих податків.

Особливості оподаткування алкогольних напоїв

Суб'єкт господ. зобов'язаний сплатити податок або подати органу дпс за своїм місцезнаходженням до отримання з акцизного складу спирту етилового, призначеного для переробки на алкогольні напої, податковий вексель, який є забезпеченням виконання зобов'яз. такого платника у строк до 90 календ. днів, починаючи з дня видачі под. векселя, сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції.

Під час отрим. спирту етилового підприємство-векселедавець за участю представника дпс на акцизному складі складає акт про фактично отриману кількість спирту та розрахунок акцизного податку виходячи з фактично отриманої кількості спирту.

Податковий вексель вважається погашеним векселедавцем у разі сплати суми податку в повному обсязі та в зазнач. у под. векселі строк.якщо податковий вексель не погаш.у строк, векселедержатель вчиняє протест такого векселя у неплатежі згідно із зак-вом та зверт. до банку, який здійснив аваль цього векселя, з опротестованим векселем. Банк-аваліст зобов'язаний не пізніше операційного дня, що настає за датою звернення векселедержателя з опротестованим векселем, переказати суму, зазнач в цьому векселі, векселедержателю. Заборон. часткове погашення податкового векселя після закінчення строку, на який він виданий.У разі якщо податковий вексель, строк сплати за яким настав, не погашений, наступний вексель не може бути виданий таким суб'єктом.

Особливості обчислення податку з тютюнових виробів

Обчислення сум податку з тютюнових виробів здійсн. одночасно за адвалорними та специфічними ставками.

При визначенні под. зобов'язання на сигарети одного найменування сума акцизного податку, обчислена одночасно за встановленими адвалорною та специфічною ставками акцизного податку, не повинна бути меншою встановленого мінім. акцизного податкового зобов'язання.

За наявності у місці торгівлі тютюновими виробами таких виробів одного найменування, на пачках, коробках та сувенірних коробках яких зазначені різні максимальні роздрібні ціни, продаж таких тютюнових виробів здійсн. за цінами, не вищими ніж ті, що зазнач. на відповід. пачках, коробках та сувенірних коробках.

Контроль за надходженням податку з алкогольних напоїв і тютюнових виробів

Контроль за сплатою податку на митній території Укр. з алк. напоїв і тютюнових виробів здійснюють органи дпс.

Контроль за наявністю марок акцизного податку на пляшках алк. напоїв і на пачках тютюн. виробів під час їх транспорт., зберіг. та продажу здійснюють органи дпс, а під час ввезення таких товарів на митну територію Укр. - митні органи.

У разі виявлення фактів ввезення на митну територію Укр, зберіг, транспорт та продажу на митній території Укр алког. напоїв і тютюнових виробів без наявності марок акцизного податку встановленого зразка, контролюючі органи, вилучають такі товари з вільного обігу та подають відповідні матеріали до суду для винес. постанови про їх вилучення в дохід держави (конфіскацію).

Вилучені в дохід держави (конфісковані) спирт етиловий та алкогольні напої підлягають знищенню або промисловій переробці у порядку, встановленому КМУ. Вилучені в дохід держави тютюнові вироби підлягають знищенню у порядку, встановленому КМУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]