Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
151-200 (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

180. Податковий процес, його юридична природа та особливості застосування.

У вітчизняному зак-ві відсутнє поняття «под процес» хоч і використав термін, який за своїм змістом подібний до змісту що вклад в поняття «под. процес». Це «адміністрування податків», визнач якого в зак-ві також не сформульовано, але яке активно використ в текстах підзаконних нормативних і розпорядчих актів.

Структурно податковий процес є системою податкових проваджень, які розподілені за стадіями реалізації податкового зобов’язання. Податковий процес являє собою не просто сумарне поєднання певних компонентів, таких як податкові провадження і процедури, а складається з елементів, строго організованих за своїми змістовними ознаками, що забезпечує їх внутрішню узгодженість та функціональну взаємодію.

Підпорядкований єдиній меті – сприянню і забезпеченню своєчасного, правильного і повного виконання платником податку (податковим агентом) його податкового зобов’язання.

Отже, податковий процес – це врегульований фінансово-правовими нормами порядок діяльності учасників податкових правовідносин (платників податків, податкових агентів і держави в особі уповноважених органів) та інших осіб, спрямований на ефективну реалізацію податково-зобов’язальних і податково-деліктних правових відносин.

181. Побудова та основні положення загальної частини Податкового кодексу України, її концептуальні проблемні аспекти.

Загальна частина ПК включає в себе 2 розділи: Загальні положення та Адміністрування податків, зборів (об платежів).Загальні полож: окреслюють сферу дії ПКУ; визнач основні принципи на яких грунт под. зак-во; визначають поняття податку та збору, а також осн елементів податку, розподіляє податки та збори на загальнодержавні та місцеві; окреслює повноваж ВРУ, ВР АРК, сільських. Селищ, міських рад щодо под. та зборів.; дає визначення великій кількості понять, які вживаються у Кодексі; визначає платників податків, контролюючих оргнів та ін. учасників под. правовідносин, а також їх права та обов’язки; дає аг хар-ку елементам податку; розкриває аг полож податкового обов’язку. Адміністрування податків: визначає контролюючі органи та органи стягнення; розкриває правовий механізм под. звітності; висвітлює сутність податкових консультацій; регламентує порядок визначення сум под. та грошових зобов’язань, регл механізм оскарж рішень контролюючих органів; регл строки сплати податкового зобовяз; визначає способи здійсн под. контролю; реглам порядок здійсн обліку платників податків; визначає інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності органів ДПС; регл порядок провед перевірок, погашення под. боргу платниками под.; визначає відповід за податкові право поруш.

Проблемний аспект: неузгодженість, а часом і суперечність норм аг частини між собою, а також норм заг і спец частин. Наприклад:

1. питання стосовно необхідності реєстрації в податкових органах українських компаній-резидентів, які є представниками чи агентами закордонних компаній. Якщо представництвом нерезидента є юридична або фізична особа — резидент України, така особа на підставі відповідного договору з нерезидентом (доручення) протягом 10 календарних днів після укладання договору повинна стати на облік в органі дпс як постійне представництво нерезидента. Проте відповідно до статтті спец частини, резиденти, які надають агентські, комісійні, довірчі та інші подібні послуги нерезидентам, не підлягають додатковій реєстрації в органах державної податкової служби як платники податку.

2. Згідно до норми заг част ПКУ зміна терміну сплати податку здійснюється у формі податкового кредиту. Отримання под. кредиту закріпл як право платника под. Однак, згідно певного пункту ст.14 ПКУ податковий кредит - це сума, на яку платник ПДВ має право зменшити податкове зобов'язання звітного податкового періоду. Таким чином, податковий кредит є просто інструментом формули ПДВ і не має нічого спільного з податковим кредитом у розумінні як способу перенесення термінів сплати податкового зобов'язання. Насправді мова йде про два абсолютно різні поняття, не пов'язаних один з одним.

+ варто повернути податк роз’яснення. Які час від часу надавали пояснення проблемним та актуальним питанням податк зак-ва, адже не завжди є час звертатися за індивід консультаціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]