Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
151-200 (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
224.26 Кб
Скачать

193. Поняття «податкового агента», його реалізація в податковому праві, приклади застосування в податковому праві України.

Податковий агент - особа, на яку покладається обов'язок з обчислення, утримання з доходів, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику, та перерахування податків до відповідного бюджету від імені та за рахунок коштів платника податків.Прирівнюються до платників податку і мають права та виконують обов'язки, встановлені для платників податків.Це ЮО або ФО

Утримання податку под. агентом: 1. провод з належних платнику грошових коштів. 2. Здійсн незалежно від волевиявл платника. 3. В межах чітко визначеного часового періоду

Подвійний статус: 1. Щодо платників представляють под. органи й реаліз функції з обчисл та утримання податку. 2.у відносинах з фіскальними органами їх відвод статус платників под. і вони є зобов’язаними особами.

У разі відсутн коштів у под. агента не виникає обов’язку з утримання та перерах податку в бюджет, він тільки повинен повідомити под. орган про неутримані суми податків.

Застосування в под.праві:

- при сплаті податку з громадян ними є підприємства, установи, орг., приватні підприємці

- при сплаті податку на прибуток іноземними ЮО ними є укр. підприємства, орг.

- аналогічний попередньому існує механізм при сплаті ПДВ( ??)

- под. агент при сплаті акцизного податку ( раніше закріпл в Декреті КМУ Про акцизний збір, а азраз невідомо де, і чи існує взагалі)

194. Поняття «представника платника податків», його юридична сутність і роль, приклади застосування в податковому праві України.

Платник податків веде справи, пов'язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника. Особиста участь платника податків в податк відносинах не позбавляє його права мати свого представника, як і участь податк представника не позбавляє платника податків права на особисту участь у таких відносинах.

Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов'язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником податків – ФО має бути засвідчена відп до чинного зак-ва.

Представник платника податків користується правами, встановленими для платників податків.

Форми: 1. Законне 2. Договірне 3. Офіційне (признач судом)

Суть: це правовідношення. Через яке юрид дії що викон представником від імені платника под. вмежах повноважень, створюють, змінюють або припин права та обов’язки для платника под.

195. Поняття, види та характеристика елементів податкових правовідносин.

Податкові праововідносини – це відн між податк органами, ФО,ЮО, представ, філіями, відокр підрозділами щодо справляння податків і зборів, здійсн контролю за їх надходж у держ та місц бюджети , а аткож відносини оподаткув товарів і послуг, що переміщ через митний кордон Укр і встан Митним Код Укр. Мають майновий хар-р. Є відносинами владного хар-ру.

Види:

За функціями: регулятивні та охоронні

За хар-м норм: матеріальні(обов’язок сплачувати податок; право органу вимагати сплати) та процесуальні (у ході провадж у справах про податк право поруш; в процесі надання відстрочок та розстрочок сплати)

Елементи:

1) об’єкт – те з приводу чого виникає між суб правовий зв’язок ( відповідний податок чи збір)

2) суб’єкт – реальний учасник правовідносин (держава, податкові органи, платники под., особи, що сприяють сплаті податків)

3) зміст – права і обов суб’єктів щодо об’єкта

Підстава – юридичні факти : 1) юрид дії: правомірні(юрид вчинки та акти) та неправомірні; 2) юрид події.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]