Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика друк.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать
  1. Технологія редагування зт.

  1. Зміна розміщення поля.

  2. Додавання полів та елементів полів.

  3. Видалення полів та їх елементів.

  4. Перейменування полів та їх елементів.

  5. Включення обчислювальних полів.

  6. Редагування загальних параметрів ЗТ.

Виконання кожної з цих операцій можна здійснити :

  • ЗТ пункт меню Дание;

  • Контекстне меню ЗТ;

  • Панель інструментів ЗТ;

  • Використання кнопок заголовків , рядків і стовпців ЗТ за технологією Drag & Drog.

  1. Керування відображенням даних та форматування даних зт.

  • Відображення чи прикривання детальних даних ЗТ.

  • Відображення чи прикривання елементів поля ЗТ.

  • Відключення доступу до детальних даних ЗТ.

Детальні дані- це елементи даних полів і груп ЗТ по яких автоматично підраховуються підсумки у ЗТ.

По замовчуванню система встановлює автоматичне форматування ЗТ, тобто включає режим авто формат. За необхідності формат полів та елементів ЗТ може бути змінений. Перед виконанням операцій форматування необхідно встановити режими форматування,що дають можливість виконувати наступні операції:

  1. Відключити режим Автоформат.

  2. Включити режим Зберегти форматування.

  3. Ввімкнути режим Дозволити виділення.

Тема 6 Створення, редагування та форматування діаграм

  1. Призначення, основні поняття, запуск конструктора діаграм. Типи діаграм.

Excel володіє широкими можливостями для побудови діаграм 15 різних типів (С областями, Линейчатая, Гистограмма, график, круговая, кольцевая, липестковая, точечная, смешаная). Кожен тип діаграм має декілька видів. Діаграма завжди будується для якогось діапазону чарунок. Як правило, на діаграмі відображається послідовність значень якого-небудь параметра залежно від значень аргументів. Послідовність значень параметра в Excel називають рядом даних, а послідовність значень аргументів–категорією.

  1. Технологія створення діаграм з використанням конструктора діаграм.

Створення діаграми:

1. Можна створити або внедренную диаграмму, або лист диаграммы.

2. Виділити ячейки, що містять дані, що повинні бути відображені на діаграмі.

3. Щоб заголовок стовпця або рядка для нових даних з'явився в діаграмі, в обирані ячейки потрібно включити ті, котрі містять цей заголовок.

4. Натисніть кнопку Майстер діаграм.

5. Додержуйтеся інструкцій майстра діаграм.

6. Поради.

7. Можна швидко ств. діаграму без використання майстра діаграм.

8. Можна ств. діаграму по звіту вільної табл., назвати звітом зведеної діаграми, що дозволяє відображати різні представлення даних.

9. Можна створити діаграму із несуміжних діапазонів ячеек.

Якщо на листі присутні багаторівневі назви рядків або стовпців, то їх також можна відобразити на діаграмі. При створенні діаграми виділите назви рядків і стовпців для кожного рівня. Щоб при додаванні даних у діаграму була збережена задана ієрархія, потрібно змінити діапазон ячеек, використаних при ств. діаграм.

  1. Редагування та форматування діаграм.

Діаграма може будуватись на активному листі або на новому. Для побудови діаграми на активному листі слід скористатись майстром діаграм, натиснувши ліву Мастер диаграмм на панелі інструментів Стандартная. Курсор при цьому перетворюється в мініатюрну діаграму. При відпусканні кнопки миші на екрані зявиться вікно діалогу мастер Диаграмм – шаг 1 из 5. Мастер диаграмм створює діаграму у загальному випадку на 5 кроків ( для деяких типів діаграм кількість кроків може бути меншою). Для створення діаграми на новому листі слід виконати команду Вставка/Диаграмма/на новом листе. В книзі створюється новий лист діаграм з іменем Диаграмма …, у верхньому рядку якого виводиться панель інструментів Диаграмма, в якій є кнопки Мастер Диаграмм . Цей майстер складається з 5 кроків. Для кожного кроку виводиться своє вікно діалогу в якому можна задати параметри для побудови діаграма.

Excel має засоби для редагування елементів побудованих діаграм. Для редагування діаграм цей елемент необхідно виділити. Для виділення елемента діаграм слід активізувати діаграму, клацнувши мишею по полю діаграми, а потім клацнути по елементу. Переміщуватись між елементами діаграми можна також за допомогою клавіш ↓ і ↑. Коли виділено ряд даних, за допомогою клавіш → і ← можна вибрати окремі точки ряду. Імя виділеного об’єкта зявляється в полі імені. Виділені елементи можна редагувати (переміщувати міняти розміри, вилучати, форматувати). Список операцій редагування індивідуальний для кожного елемента діаграми. Для редагування виділе6ного елемента діаграми зручно користуватись контекстним меню яке викликається натискуванням правої кнопки миші. Це меню містить ті операції, які доступні для виділеного елемента.