Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика друк.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать
  1. Структура робочої книги.

Книга – документ у MS Excel, вона являє собою файл що призначений для зберігання та обробки даних. Книга складається з листів. Листи можна: добавить, удалить, переименовать, переместить, скопировать, выделить все листы, исходный текст.

Імена листів відображаються на вкладках.

Комірка – мінімальний елемент ЕТ.

Діапазон – сукупність комірок.

Вид відповідає за зовнішній вигляд вікна.

Колонтитули – це напис однаковий на всіх листах розділу або книги (є верхній та нижній колонтитули. Вони можуть бути змінні та постійні)

Тема 2 Робота з формулами

  1. Формула робочого листа.

Формула робочого листа – це елемент що робить ЕТ популярними

З файлами можна працювати як з елементарними даними : копіювати, переміщати, видаляти, редагувати.

При створенні формул використовують:

  • Арифметичні операції – числа

  • Операції порівняння – строкові константи

  • Операції конкатенації рядків - &

  • Адреси комірок або діапазони комірок

  • Вбудовані функції

  • Функції користувача

Будь яка формула починається з =

  1. Допустимі операції в формулах.

У формулах розрізняються ариф­метичні операції і операції відношень. Excel допускає: арифметичні операції + - додавання, - — віднімання, * - множення, / - ділення, ~ — піднесення до степеня; операції відношень > - більше, < - менше, = - дорівнює, <= — менше або дорівнює, >= - більше або дорівнює, <> — не дорівнює.

Арифметичні операції і операції відношень виконуються над числовими операндами. Над текстовими операндами виконується єдина операція &, яка до тексту першого операнда приєднує текст другого операнда. Текстові конс­танти у формулі обмежуються подвійними лапками. При обчисленні формули спочатку виконуються операції у круглих дужках, потім арифметичні опера­ції, за ними — операції відношень.

Якщо при обчисленні формули сталася помилка, то в клітинку виводиться повідомлення про помилку, яке починається із символу '' #''. Excel виводить такі повідомлення про помилки: # дел 0 — спроба поділити на нуль або на порожню клітинку; # имя ? — формула використовує неіснуюче ім'я; # н/д — формула посилається на клітинку з невизначеними даними; # число ! — помилка у числі, число неможливо подати в Excel; # ссыл ! — формула посилається на неіснуючу клітинку; # знач ! — помилка при обчисленні функції.

  1. Поняття відносної та абсолютної адресації.

При копіюванні формул із однієї комірки в іншу посилання на комірки змінюється відповідно їх новому розташуванню.

У ході автозаповнення до уваги приймається характер посилань у формулі: відносні посилання змінюються відповідно до відносним розташуванням копії і оригіналу, абсолютні залишаються без змін.

Відносне посилання відповідно змінюється при копіюванні.Інколи при копіюванні формул потрібно, щоб посилання на комірки не змінювалося. Такі посилання мають назву абсолютні.

Тема 3 Робота з функціями в табличному процесорі ms Excel

  1. Загальна характеристика вбудованих функцій.

Функції Excel - це стандартні формули, які дозволяють проводити розрахунки в фінансової, статистичної, математичної, логічної та інших сферах діяльності. Вони згруповані по категоріях і мають однаковий синтаксис.

Функції задаються за допомогою математичних та інших формул, відповідно до яких виконуються обчислення по заданих величин, називаються аргументами, і в зазначеному порядку, визначеному синтаксисом. Синтаксис вбудованих функцій досить простий:

Ім'я функції (аргумент1; аргумент2; аргумент3 і т.д.), де:

Ім'я функції - показує у програмі, про які обчисленнях йде мова. Приклади імен функції - СУМ, СРЗНАЧ та ін

Аргументи - значення, які функція використовує, обчислюючи результат. Аргументи перераховуються в дужках слідом за ім'ям функції. В якості аргументів можуть виступати числові значення, текст, логічні значення, масиви, значення помилок або посилання, дата / час, а також інші функції і формули. У Excel розрізняють обов'язкові (які завжди потрібно задавати) і необов'язкові аргументи. Окремі аргументи розділяються символами крапки з комою (;).

Результат - значення, отримане при обчисленні функції.

Багато математичні операції в Excel виробляються з використанням вбудованих функцій.

Функції можуть бути обрані зі списку функцій за допомогою меню Вставка | Функція чи за допомогою натискання піктограми f (x) на стандартній панелі інструментів з відповідним вибором необхідної функції.

Після вибору необхідної функції підключається Майстер функцій, що дозволяє користувачеві покроково заповнювати її аргументи.

Функції в Excel поділяються на такі основні групи:

Математичні, арифметичні та тригонометричні функції.

Функції для роботи з датами і часом.

Фінансові функції.

Логічні функції.

Функції для роботи з посиланнями і масивами.

Функції для роботи з базами даних.

Статистичні функції.

Текстові функції та ін

Функції для роботи з датою і часом дозволяють аналізувати та працювати зі значеннями дати і часу у формулах. Значення дати й часу зберігаються й обробляються програмою як числа.

Фінансові функції вирішують в основному задачі розрахунку амортизації та визначення відсотків за позиками та інвестицій, а також аналізують операції з цінними паперами.

Логічні функції оперують з логічними значеннями і результат їх також являє собою логічне значення - TRUE або FALSE.

Функції для роботи з посиланнями і масивами даних для пошуку в списках або таблицях, а також для знаходження посилання до осередку.

Функції для роботи з базами даних застосовуються для роботи з базами даних (списками) і таблицями з відповідною структурою даних. За допомогою цих функцій можна виконувати аналіз даних робочого листа.

Статистичні функції дозволяють вирішувати безліч різних завдань як складних професійних, так і простих, наприклад, визначення арифметичного середнього.

Текстові функції використовуються при роботі з текстом, дозволяють шукати, замінювати або об'єднувати певні послідовності символів, а також підраховувати кількість символів і багато іншого.

Десять останніх функцій, що застосовуються користувачем, Excel автоматично групує в категорію "10 нещодавно використовувалися".

Підведення проміжних підсумків

При роботі зі списками команда Дані | Підсумки швидко створює проміжні підсумки за обраними категоріями. Ця команда виконує дві досить складні завдання:

Вставляє рядок і створює функцію Проміжні підсумки для всіх змінюваних даних у вказаному стовпці. Ця функція автоматично посилається на коректне кількість осередків, розташованих над нею.

Створює структуру, яка за допомогою щілинка на кнопці відображає дані з більшою або меншою мірою деталізації.

Перш ніж скористатися командою Дані | Підсумки, слід відсортувати список за стовпцем, для якого буде вирахувано проміжний підсумок.

Команда Підсумки створює на аркуші структуру, де кожен рівень містить одну з груп, для яких підраховується проміжний підсумок. Замість того щоб розглядати сотні рядків даних, можна закрити будь-який з рівнів і опустити непотрібні деталі.