Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика друк.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать
  1. Типи моделей бд.

База даних – це сукупність різноманітних даних організованими за певними правилами.

В залежності від виду логічної структури даних розрізняють декілька типів моделей б.д.:

1. Ієрархічний (дані подані у вигляді дерева, дуже великого)

2. Мережна (опис у вигляді графа, структура даних будь-якої складності)

3. Реляційна (застосовується для представлення структур даних у вигляді сукупності таблиць, пов’язаних з відношенням. Кожна таблиця відображає один об’єкт і повинна мати первинний ключовий елемент – це атрибут чи група атрибутів, що єдиним способом ідентифікує кожний рядок у таблиці.

4. Постреляційна (відрізняється від реляційної наявністю можливостей відслідковувати зміни даних у часі.

5. Об’єктно-орієнтована (містить у собі особливості реляційної моделі і об’єктних технологій)

6. Концептуальна модель предметної області (відображає предметну область у вигляді взаємозалежних об’єктів без визначення засобу їх фізичного збереження.

7. Логічна модель (утворюється з концептуальної моделі, при заміні всіх об’єктів відповідними таблицями

8. фізична модель (містить всю необхідну інформацію для реалізації б.д. і залежить від конкретної сис-ми управління б.д.

  1. Термінологія бд.

Предметна область - частина реального світу, для якої потрібно побудувати інформаційну модель.

Об’єктом - назив. Елемент інформаційної системи.

Класом об’єктів - назив. Сукупність об’єктів , які мають однаковий набір властивостей.

Атрибут - інформаційне відображення властивостей об’єкта.

Таблиця - це перелік, зведення однотипних даних або інших відомостей, розташованих у певному порядку й за графами. Вона складається з стовпчиків(полів) і рядків(записів). Рядок містить інформацію про окремі об’єкти. У стовпчиках знаходяться окремі атрибути об’єкта.

Значення даних – це дійсні дані,що містяться в кожному елементі даних, вони бувають: кількісними, якісними або описовими.

Ключовим елементом даних- назив елемент по якому можна визначити значення інших елементів даних.

Первинний ключ – це атрибут, чи їх група, що однозначно ідентифікує кожний рядок в таблиці. Його використання є засобом запобігання дублювання у таблиці.

Складний ключ – первинний ключ, що складається з двох полів.

Альтернативний ключ – це атрибут, чи їх група,що не співпадають з первинним ключем.

Зовнішній ключ - це поле, значення якого відповідає значенням первинного ключа , чи частині складеного первинного ключа іншої таблиці,пов’язаної з розглянутою.

Індекс – це об’єкт,що містить інформацію про розташування записів у таблиці. Він прискорює пошук та сортування даних у таблиці.

Запис даних – це сукупність значень пов’язаних елементів даних.

Зв'язок – це функціональна залежність між об’єктами.

  1. Структура інформаційної моделі предметної області.

Інформаційні моделі (ІМ) - це засіб формування уявлення про дані, їх склад і використання в конкретних умовах.

Взаємозв”язок між об”єктами виражає відображення або зв”язок між двома множинами даних. Розрізняють три типи взаємозв”язків:

  • “один-до-одного” допускає в даний момент часу зв”язок лише між двома об”єктами, наприклад, масив пацієнтів і масив, де зберігається інформація про стан організму, коли кожному пацієнту відповідає інформація про стан його ж організму.

  • “один-до-багатьох” допускає зв”язок з одним об”єктом кількох інших об”єктів, наприклад, масив лікарів і масив пацієнтів, коли до певного лікаря “прикріплені” кілька пацієнтів.

  • “багато-до-багатьох” допускає зв”язок кількох об”єктів з необмеженою кількістю інших об”єктів. Навприклад, масив пацієнтів і клінік, коли пацієнти можуть обслуговуватися у різних клініках.

Для його організації комбінують два зв”язки “один-до-багатьох” через проміжкову таблицю. У проміжковій таблиці будуть зберігатися відомості про лікування конкретного пацієнта у конкретній клініці.

Типи моделей даних

Відмінності в способі представлення взаємозв”язків між об”єктами визначають тип моделі даних. Для опису інформаційних процесів використовують:

  • ієрархічна модель організовує дані у вигляді деревовидної структури і є реалізацією логічних зв”язків за типом “ціле-частина”. Прикладом ієрархічної моделі є довільна адміністративна структура

  • мережева модель дозволяє довільному об”єкту бути пов”язаним з довільним іншим об”єктом. Мережеві моделі утворюють складні структури, що створює певні труднощі при потребі модернізації або розвитку ІМ.

  • реляційна модель представляє об”єкти і взаємозв”язки між ними у вигляді таблиць. Вперше вона була запропонована в 1970 році доктором Е.Ф.Коддом (E.F.Codd). На цій моделі даних будуються практично всі сучасні СУБД для комп”ютерів. В Visual FoxPro реляційна модель отримала подальший розвиток в плані наближення до класичних канонів побудови реляційної моделі.