Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети ЗПС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
304.13 Кб
Скачать

11. Характеристика недержавних організацій, що беруть участь у консумерському процесі в Україні

Недержавні організації та об’єднання: Українська асоціація споживачів; громадська організація «Союз споживачів»; Інститут споживчих програм; правозахисна громадська організація «Захист споживача»; товариство споживачів «Закон»; фірма «Адвокат споживача»; регіональні, місцеві об’єднання споживачів.

Перший "Союз споживачів" в Україні був заснований у 2000 році невеликою групою ентузіастів споживчого руху на Дніпропетровщині. З часом "Союз споживачів" став чисельною та відомою організацією, яка, об’єднавши розрізнені неструктуровані осередки по всій України, у 2003 році створила Всеукраїнську громадську організацію "Союз споживачів України" (далі – Союз споживачів).    Сьогодні "Союз споживачів" об’єднує 27 осередків в усіх регіонах України Серед них – провідні державні, політичні та громадські діячі, народні депутати України, представники 16 політичних партій України, вітчизняного товаровиробництва, відомі в Україні та за її межами діячі науки, споживачі. Школьник Леонід Семенович – Голова Правління Всеукраїнської громадської організації “Союз споживачів України”.

Метою громадської організації є реалізація положень та дотримання основних принципів, визначених у прийнятих Генеральною Асамблеєю ООН у 1985 році "Керівних принципах для захисту інтересів споживачів", "Загальній Декларації прав людини", Конституції України та інших правових документах, що визнають права та інтереси споживачів невід’ємною складовою загальновизнаних прав людини.   Головні завдання: - консолідація громадськості щодо захисту прав та інтересів громадян України як споживачів, поліпшення якості та безпеки їхнього життя; - встановлення ефективного діалогу між громадськістю і владою на партнерських засадах;- забезпечення пріоритету прав людини у трикутнику "влада-бізнес-споживач", створення цивілізованих ринкових відносин;- розробка та впровадження альтернативних механізмів захисту прав споживачів та законних інтересів відповідно до міжнародних та європейських вимог;- всебічне інформування населення щодо законних споживацьких прав та інтересів;- участь у міжнародному споживчому русі;- юридичні консультації тощо.

Видання організації:журнал Потребитель+власть, газета Споживач, буклети, Довідник споживача:питання та відповідь.

12. Міжнародні організації та угоди із захисту прав споживачів

Міжнародна організація споживачів (Consumers International, СІ), заснована в 1960 році, є світовою федерацію груп споживачів, які, працюючи разом з її членами, складають єдиний незалежний і авторитетний глобальний голос. СІ необхідно зараз, більше ніж будь-коли, діяти в інтересах усіх споживачів у сьогоднішньому глобальному світі. Місія СІ: Проводячи кампанію глобального руху споживачів, місія СІ полягає у побудові могутнього їх міжнародного руху, щоб допомогти захистити і розширити їхні можливості у всьому світі.

Бачення СІ: Бачення СІ — це світ, де люди мають доступ до безпеки і життєздатних товарів та послуг, реалізуючи свої індивідуальні права як споживачі та використовуючи силу своєї колективної влади на благо споживачів усюди. Значення СІ: Найвищі стандарти етичної поведінки.Незалежність від бізнесу, урядів і політичних партій.Взаємна повага і солідарність серед своїх членів.Всеохоплююча чесність, прозорість і звітність.

Принципи діяльності СІ

􀂃 Проводити постійні і безстрашні кампанії задля зміни світу для загального добра споживачів у всьому світі.

􀂃 Сприяти загальній меті та взаємозв’язкам між своїми організаціями-членами.

􀂃 Співпрацювати між членами і партнерами, шукаючи синергію і просуваючи розвиток міжнародної солідарності.

􀂃 Підтримувати високу дисципліну, орієнтовану на результати із зосередженням на максимальному впливові споживачів.

􀂃 Здійснювати належне управління фінансами і чесними операційними процедурами.

Стратегічні завдання на 2007—2011 роки

1. Ефективні кампанії з ключових питань, які мають значення для світу споживачів і в яких голос СІ буде провідним.

2. Закон повинен бути глобальним «сторожовим псом» для поведінки міжнародних корпорацій.

3. Створення сильних споживчих організацій у всьому світі, які можуть проводити ефективні кампанії для тнаціональних споживачів, а за допомогою СІ — глобально.

4. Бути сильною, життєздатною, глобальною організацією, здатною досягати поставлених цілей.

МІЖНАРОДНА ОРГАНІЗАЦІЯ ЗІ СТАНДАРТИЗАЦІЇ – international standart organization (ISO)

У 1978 році створений Комітет 180 із захисту прав споживачів (Сopolco)Нараховує 77 членів. Очолює Голова, призначений Радою ISO, Секретаріат забезпечується Центральним секретаріатом ISO в Женеві ЦІЛІ СОРОІСО- ВСТАНОВЛЕННЯ ПРІОРИТЕТІВ:в галузі безпеки та здоров’я; ‘ в галузі захисту навколишнього середовища; згідно з призначенням (довговічність, надійність, зручність у виконанні, витрата енергії тощо;.

Засідання 1 раз на рік; готується щорічний звіт для Ради. Розглядаються такі теми: захист споживача на глобальному ринку; умовні позначення; пріоритети з точки зору споживачів;

Європейське бюро споживачів –BEUC .Місією є створення представництва споживачів у Європейському Союзі, 1)сприяти країнам-членам у встановлені та подальшому забезпечені належного захисту свого населення як споживачів; 2) допомагати у створені структур виробництва та розподілення, здатних задовольнити потреби й запити споживачів; 3) заохочувати високий рівень етичних норм поведінки ТИХ, хто зв’язаний з виробництвом 4) сприяти країнам у боротьбі зі шкідливою діловою практикою ВСІХ підприємств 5) допомагати у створенні незалежних груп споживачів; 7) заохочувати створення ринкових умов, які надають споживачам найширший вибір при найнижчих цінах.

Україна підписала Угоду про основні напрями співпраці держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі захисту прав споживачів (25.01.2000 р., Москва) Угоду підписали уряди Азербайджану Білорусі Узбекистану України Росії Грузії Молдови. Мета: активізація торговельних зв язків між державами – учасницями СНД; розвиток економічної інтеграції; постійне підвищення рівня життя населення своїх держав; взаємодія держав у справі забезпечення захисту прав споживачів від неякісних товарів, робіт, послуг; ^ проведення узгодженої політики в галузі захисту прав споживачів.