Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білети ЗПС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
304.13 Кб
Скачать

35.Складові забезпечення ефективності механізмів public relation

Найбільш розповсюдженими в сучасних умовах є: прес-лист, прес-реліз, прес-конференція, круглі столи, семінари, нариси, інтерв’ю, статті.

Основні принципи роботи зі ЗМІ:

І-нформація, яку ви хочете розповсюдити, повинна бути вірогідною

-Керівники, члени правлінь і добровольці на ключових посадах – ті, кого треба тримати в курсі діяльності організації

Кращий спосіб оформлення цієї інформації – ведення картотеки з картами на кожну організацію, репортера, редактора та іншу особу, яка висвітлює консумерську інформацію зі вказівкою назв, надати засобам інформації, в тому числі з додаванням фото, таблиць та іншого наочного матеріалу.

Прес-конференція – безпосереднє спілкування з представниками засобів масової інформації по певному питанню. Дає можливість: регулювати ступінь розповсюдження інформації шляхом регулювання кількості запрошених ЗМІ, забезпечити об’єктивність подання, оперативність вирішення або публічне обговорення певних питань шляхом залучення представників різних організацій, привертати увагу громадськості до певних актуальних питань. Нариси та статті – споживачі, які пропонують теми для нарисів та статей, допомагаючи створювати їх, відіграють активну роль. Прес-лист – повний, точний і постійно оновлювальний перелік представників преси для розробки ефективної програми відносин із ЗМІ. Прес-реліз – це заява для преси, яка резюмує події і представляє напрями подальшого пошуку інформації або просто «це розповідь про новину»

36. Джерела надходження інформації до споживача

Право споживача на інформацію визначається ЗУ «Про інформацію», «Про рекламу», «Про освіту», «Про захист прав споживачів» тощо. Вимоги до інформації: повнота, достовірність, доступність, своєчасність.

Споживач отримає інформацію в результаті освіти, консультування, ознайомлення з результатами сертифікації, митного оформлення, експертизи та з інших джерел. Також джерелом інформації виступає реклама, супровідна інформація та маркування. Не можна забувати й про засоби масової інформації: телебачення, радіо, друковані видання(газети, буклети, листівки, журнали, тощо), виставки, ярмарки та інші.

37.Маркування як засіб інформування споживачів Маркування є основним джерелом інформаціїпро товар. Вимоги до маркування визначаються ЗУ «Про захист прав споживачів» (ст. 15), «Про безпечність та якість харчових продуктів» (ст. 38.)

Усі харчові продукти, що знаходяться в обігу в Україні, етикетуються державною мовою України та містять у доступній для сприймання споживачем формі інформацію про:

-назву харчового продукту;

-назву та повну адресу і телефон виробника, адресу потужностей (об'єкта) виробництва, а для імпор­тованих харчових продуктів - назву, повну адресу і телефон імпортера;

-кількість нетто харчового продукту у встановлених одиницях виміру (вага, об'єм або поштучно);

-склад харчового продукту в порядку переваги складників;

-калорійність та поживну цінність;

-кінцеву дату споживання "Вжити до" або дату вироб­ництва та строк придатності;

-номер партії виробництва;

-умови зберігання й використання, якщо харчовий продукт потребує певних умов зберігання та викорис­тання для забезпечення його безпечності і якості;

-найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати продукція:

застереження щодо споживання харчового продукту певними категоріями населення (дітьми, спорт­сменами, літніми людьми), якщо такий продукт може негативно впливати на їх здоров'я при його споживанні.

! Заороняється надавати на етикетці інфор­мацію про дієтичні та функціональні власти­вості харчового продукту без дозволу централь­ного органу виконавчої влади у сфері охорони здоров'я.

! Опис специфічних символів, їх використання та маркування харчових продуктів штриховими кодами здійснюються в порядку