Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П дручник Александрова Д.О.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
801.79 Кб
Скачать

МВС УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

АЛЕКСАНДРОВ Д.О.

СУДОВО-ПСИХОЛОГІЧНА ТА КОМПЛЕКСНА ПСИХОЛОГО-ПСИХІАТРИЧНА ЕКСПЕРТИЗА

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

КИЇВ – 2011

ЗМІСТ

ВСТУП 3

1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СУДОВО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ ТА КОМПЛЕКСНОЇ ПСИХОЛОГО-ПСИХІАТРИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

1.1. Організаційні засади призначення та проведення СПЕ та КСППЕ. 4

1.2. Шляхи розв’язання організаційно-методичних проблем проведення КСППЕ. 26

2. ЕКСПЕРТНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ФІЗІОЛОГІЧНОГО ШВИДКОПЛИННОГО ТА КУМУЛЯТИВНОГО АФЕКТУ.

2.1. Особливості та порядок проведення СПЕ та КСППЕ фізіологічного афекту. 40

2.2. Експертне дослідження характеристик поведінкових установок що детермінують індивідуальні особливості перебігу фізіологічного афекту. 64

3. ЕКСПЕРТНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ПРИМЕЖОВИХ ПСИХІЧНИХ АНОМАЛІЙ ПСИХОПАТИЧНОГО КОЛА

3.1. Загальна характеристика психічної аномалії як об’єкта дослідження СПЕ та КСППЕ. 84

3.2. Експертне дослідження примежових психічних розладів психопатичного кола. 105

4. ОКРЕМІ ЕКСПЕРТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ

4.1. Судово-психологічна експертиза неповнолітніх. 123

4.2. Використання психологічної експертизи при з’ясуванні підстав кваліфікації злочинної бездіяльності. 144

ВИСНОВОК 163

ЛІТЕРАТУРА 164

ВСТУП

Даний навчальний посібник присвячений висвітленню актуальної проблематики використання спеціальних психологічних знань в експертній практиці. Зміст посібника дає уявлення про зміст та сутність як окремої судово-психологічної експертизи, так і її комплексного психолого-психіатричного варіанту проведення. Всебічно розкриваються її об'єкти, експертні завдання, поняття спеціальних знань експерта і суб'єктів експертної діяльності. Також в ньому надані загальні принципи і постулати, закономірні для судово-психологічної та комплексної психолого-психіатричної експертизи. Окремої уваги приділяється характеристиці технології експертного дослідження як особливого виду пізнавальної діяльності. При цьому визначаються методологічні засади експертних досліджень в цілому і концептуальні напрями розвитку судово-психологічної та комплексної психолого-психіатричної експертизи.

Загалом поняття судово-психологічної експертизи може бути дане за допомогою конкретизації загального визначення судової експертизи, з урахуванням її родових ознак. Разом із тим, це є спеціальне психологічне дослідження, що проводиться досвідченою особою - експертом відносно людини - суб'єкта процесу або ситуації, призначається судом за наявності загальних (процесуальних) і спеціальних (психологічних) підстав для отримання в якості судового доказу у справі висновку експерта-психолога.

Специфіка цієї експертизи обумовлюється характером і особливостями самої науки психології тому, щоб зрозуміти специфіку судово-психологічної експертизи необхідно знати фундаментальні характеристики загальної психології як підгрунтя розвитку даного виду експертизи. Це дозволить точніше визначити об'єкт, предмет експертизи, зміст методів дослідження.

Судово-психологічна або комплексна психолого-психіатрична експертиза зорієнтована на дослідження таких ключових предметів різних видів психологічних досліджень, як експертиза емоційних станів, експертиза примежових розладів, експертиза особистісних властивостей тощо. Разом із тим, якщо у суду немає підстав сумніватися в психічному здоров'ї особи, то для встановлення здатності розуміти значення своїх дій та можливості керувати ними має бути призначена психологічна експертиза. Якщо ж сумнів у вказаній здатності викликаний обґрунтованою невпевненістю в психічному здоров'ї, то слід призначати комплексну психолого-психиатрическую експертизу.

Проведення комплексної психолого-психіатричної експертизи припускає одночасну участь в ній різних фахівців: психіатра і психолога. При цьому вони мають різні межі повноважень та компетенції. Так, зокрема психіатр виявляє наявність психічної патології, здійснює діагностику, визначає ступінь збереження окремих сфер особистості, а психолог встановлює, як вплинули наявні специфічні психічні стани чи примежові розлади на здатність суб'єкта повною мірою усвідомлювати фактичний зміст юридично значущих дій і на можливість повною мірою свідомо керувати ними. Відтак, проведення комплексної експертизи означає застосування у рамках одного спеціального дослідження двох різних методів аналізу: психіатричного та психологічного

Таким чином, комплексна психолого-психіатрична експертиза спрямована на визначення ступеня усвідомленості або повноцінності волевиявлення в тих випадках, коли є дані, що дозволяють припустити наявність у особи примежових психічних розладів, які не сягнули рівня хвороби, і коли це має юридичне значення.

За структурою посібник поділяється на розділи, які присвячені загальній характеристиці психологічної та комплексної психолого-психіатричної експертизи, проблемам експертної діагностики афективних станів, встановленню примежових психологічних розладів, а також використанню спеціальних психологічних знань у дослідженні неповнолітніх та суб’єктів злочинної бездіяльності. Основні теоретичні та прикладні положення ґрунтуються на наукових здобутках представників київської школи юридичної психології, таких як: Костицький М.В., Казміренко Л.І., Кощинець В.В., Давидова О.В., Цепінь М.Й., Ємець Ю.І., Чайка О.В., Савка І.М. та інші.

Окремої уваги в посубнику приділено аналізу психологічної та комплексної психолого-психіатричної експертизи фізіологічного афекту. При цьому експертне вивчення індивідуально-психологічних особливостей осіб схильних до афективної активності спрямоване на дослідження особистісних психологічних детермінант як швидкоплинного, так і кумулятивного варіантів афекту, а також на з’ясування особливостей функціонування в них глибинних поведінкових механізмів установочної активності. Це пов’язане із тією обставиною, що в посібнику пропонується оригінальна технологія експертного дослідження феномену фізіологічного афекту із визначенням відповідних діагностичних критеріїв його розмежування в залежності від періоду розвитку першої фази накопичення.

Виходячи з сучасної вітчизняної і зарубіжної практики застосування психологічних та комплексних психолого-психіатричних експертиз випливає, що для коректного розуміння їхнього потенціалу необхідно зрозуміти юридичний (психологічний) зміст самих особливих психічних станів та примежових розладів. Для цього в посібнику здійснений огляд криміногенних психічних аномалій у межах осудності та виокремлені найбільш розповсюджені з них, які в обов’язковому порядку потребують експертного встановлення.

В посібнику також знайшло відображення проблематика організації проведення окремих психологічних експертиз неповнолітніх, а також суб’єктів злочинної бездіяльності як специфічних суб’єктів експертного дослідження.