Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК_МВ_Кр-во.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
330.24 Кб
Скачать

Партійно-політичні системи країн Західної Європи

Політична партія — це частина будь-якої соціальної групи, найбільш активна та організована. Правляча партія - партія, що отримала в результаті виборів у законодавчий орган країни право формувати уряд і реалізувати політичну програму розвитку суспільства відповідно до своїх завдань.

Партійно-політичні системи, як характерна риса насамперед демократичних суспільств XX ст., відрізняються за формою одна від одної (однопартійні, багатопартійні).В Англії склалася двопартійна система, в більшості західноєвропейських країн — багатопартійні.

Франція

Форма державного устрою: президентсько-парламентська республіка. Парламент двопалатний. Правляча партія: Союз за народний рух (або Союз за президентську більшість) - ліберально-консервативна партія у Франції. Це нове політичне утворення французьких правоцентристських партій, сформоване в 2002 р навколо фігури президента Франції Ж. Ширака, який балотувався на другий термін.

Основні течії в партії та їх характеристика:

• Найбільша течія - прихильники Ніколя Саркозі. Вони виступають за жорстку систему управління в поєднанні з ліберальною економічною політикою.

• Неоголлісти - прихильники Жака Ширака. Вони закликають до поступового реформування системи управління.

• Помірні центристи, соціал-демократи. Ратують за активну соціальну політику, децентралізацію Франції та федералізацію Європи.

• Ліберальні реформатори. Вони негативно ставляться до егалітаризму і дирижизму, підтримуючи глобалізацію та лібералізацію. Вважають, що економіка повинна носити більш відкритий характер.

• Сувереністи і націоналісти (Н. Дюпон-Еньян). Відносяться до вкрай правим. Позиціонують себе як справжніх спадкоємців де Голля. Є євроскептиками.

Пріоритетом зовнішньої політики Саркозі є Європа, зокрема Європейський союз. Широко обговорюються плани Саркозі по повному поверненню Франції до військових структур НАТО, однак це обумовлено розвитком оборонних ініціатив ЄС і реформою Альянсу.

Виступає за зниження податків і соціальних витрат. Прихильник європейської інтеграції. Судячи з його виступів, підтримує традиційні французькі цінності світського демократичної держави, які увібрали в себе і досвід християнської цивілізації. У питанні асиміляції іммігрантів звертає увагу насамперед на їх здатність прийняти ці цінності. Вважається союзником США.

Опозиційні партії: Соціалістична партія - одна з найбільш значних політичних партій Франції, центристська. Французька комуністична партія - комуністична партія у Франції на сьогодні формально третя за чисельністю політична партія у Франції.

Португалія

  • є президентською республікою (з 1910 року). Голова держави – президент, обирається шляхом загального прямого і таємного голосування строком на 5 років і не більше, ніж на два терміни.

  • Законодавча влада здійснюється Зборами республіки (однопалатний парламент), що складаються з 230 депутатів (з 1991 р.), які обираються прямим і таємним голосуванням терміном на 4 роки.

За результатами останніх виборів, які пройшли у червні 2011 року, президентом країни став Педру Пасуш Коельо, який представляв соціал-демократичну партію. Причиною зміни влади стала фінансова криза та вотум недовіри соціалістичному уряду Жозе Сократеша, який не зміг впоратися з бюджетним дефіцитом та був змушений просити ЄС та МВФ про надання країні багатомільярдних кредитів. Правлячі партії:

  • Соціал-демократична партія - займає правоцентристську позицію (105 місць у парламенті).

Новий уряд має такі завдання: стабілізація державного бюджету; надання допомоги найбільш нужденним; стимулювання росту економіки та створення робочих місць. Отримавши кредит у розмірі 78 млрд. євро, Португалії необхідно скоротити бюджетні витрати, підвищити податки а також заморозити зростання пенсій та зарплат держслужбовцям.

  • Народна партія – правоконсервативна партія (до кінця 19900-х мала назву – Соціально-демократичний центр). Входить до коаліційного уряду на чолі з СДП. Займає 24 депутатські мандати.

Опозиція представлена партіями лівого спрямування: Соціалістична партія (73 місця), Комуністична партія + Екологічна партія «Зелені» - 16 місць, Лівий блок (8).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]