Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК_МВ_Кр-во.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
330.24 Кб
Скачать

« Міждержавні об’єднання в Европі »

Міждержавні об'єднання - одна з форм міжнародної інтеграції.

Країни Європи є членами різних міжнародних організацій, велика частина яких, організації економічного і політичного характеру.

Головними міждержавними об’єднаннями в Европі є:

Рада Європи

Рада Європи є єдиною пан'європейською організацією, членами якої є практично всі країни Європи. В даний час членами Ради Європи є 47 держав. Цілями Ради Європи є програми по згладжування протиріч між законодавчими базами європейських країн у таких сферах, як права людини, громадянство, міжнародне приватне право, захист навколишнього середовища та культурної спадщини, охорона прав національних меншин.

Європейський союз

Європейський союз, скорочена назва ЄС - наднаціональне об'єднання 27 держав Європи. В рамках ЄС діє єдиний ринок, що включає в себе митний союз, валютний союз, загальну політику в галузі сільського господарства та рибальства. Європейський союз також вживає заходів до координації дій країн-членів в області політики. Також існують тенденції до координації дій в області оборони і спільної зовнішньої політики. Союз поступово еволюціонує з економічної організації в наднаціональну.

Так само в рамках Європи існують такі об'єднання: Єврозона, Шенгенська зона, митний союз, Європейська економічна зона, Європейська асоціація вільної торгівлі.

Співдружність незалежних держав

Співдружність незалежних держав - організація, що складається з 11 колишніх республік Радянського Союзу (крім країн Прибалтики і Грузії). СНД не володіє наднаціональними повноваженнями і є більшою мірою символічною організацією, що діє в сфері координації взаємодії між країнами-учасницями Співдружності. Головними цілями СНД є здійснення співробітництва в політичній, економічній, екологічній, гуманітарній, культурній та інших областях; мирне вирішення суперечок; міждержавна кооперація та інтеграція; захист прав і свобод громадян країн-членів.

НАТО

НАТО (Організація Північноатлантичного договору) є військовим союзом, членами якого є в основному країни Європи, а також США і Канада. НАТО створювалася як організація для згуртування західноєвропейських країн під командуванням США проти Союзу Радянських Соціалістичних Республік і його союзників. Основою організації є договір про колективну оборону в разі нападу на одну з держав-членів.

ОБСЄ

Організація з безпеки і співробітництва в Європі, найбільша регіональна організація з безпеки, до складу якої входять 56 держав Європи, Центральної Азії та Північної Америки. Організація націлена на запобігання виникненню конфліктів в регіоні, врегулювання кризових ситуацій, ліквідацію наслідків конфліктів.

Північний рада

Північний рада (заснована в 1952 р.) і Північна рада міністрів (заснована в 1971 р.) - організація для координації співпраці між парламентами і урядами країн Північної Європи. Країни-члени: Данія, Фінляндія (з 1956), Ісландія, Норвегія, Швеція. Керівні органи знаходяться в Копенгагені.

ГУАМ

Організація створена в 1997 році чотирма країнами: Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова (ГУАМ) Штаб-квартира знаходиться в столиці Україні - Києві. З квітня 1999 року по 2006 рік до складу організації входив також Узбекистан і вона носила назву ГУУАМ.

ЄврАзЕС

Євразійське економічне співтовариство - міжнародна економічна організація низки пострадянських держав, що займається формуванням загальних зовнішніх митних кордонів, виробленням єдиної зовнішньоекономічної політики, тарифів, цін та інших складових функціонування спільного ринку.

ОДКБ

До складу організації входять Росія, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан.

В рамках ОДКБ (Організація Договору про колективну безпеку) проходять спільні військові навчання. Мета організації - спільне відбиття агресії при нападі на будь-яку державу-учасника договору.

Арктична рада

Арктична рада - міжнародна організація, створена в 1989 році за ініціативою Фінляндії для захисту унікальної природи північної полярної зони. В Арктичну раду входять наступні країни: Данія, Фінляндія, Ісландія, Канада, Норвегія, Росія, Швеція, США. Країни-спостерігачі: Великобританія, Франція, ФРН, Нідерланди, Польща, Іспанія.

Балтійська асамблея

Балтійська асамблея - дорадчий орган зі співробітництва між парламентами Естонії, Латвії та Литви, заснований в 1991 році. Асамблея координує дії, консультує парламенти трьох країн і декларує узгоджені позиції у вигляді резолюцій, рішень та рекомендацій.

Бенілюкс

Бенілюкс - союз Бельгії, Нідерландів і Люксембурга, створене 3 лютого 1958 року. Має свій парламент і суд, куди входять представники трьох держав.

Рада держав Балтійського моря

Рада держав Балтійського моря - була заснована 5-6 березня 1992 року в Копенгагені на конференції міністрів закордонних справ країн Балтійського моря. До нього увійшли Німеччина, Данія, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Росія, Фінляндія, Швеція, Естонія, а також Комісія європейських співтовариств.

Рада Баренцева / Евроарктичного регіону

Форум регіонального співробітництва. Був заснований в 1993 р. До нього увійшли на правах постійних членів Данія, Ісландія, Норвегія, Росія, Фінляндія та Швеція, а також Комісія Європейських співтовариств (КЕС). Дев'ять держав - Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, Нідерланди, Польща, Франція, США, Японія - мають статус спостерігачів.

Союзна держава Росії і Білорусі

Конфедеративний союз Російської Федерації та Республіки Білорусь з поетапно організовуваним єдиним політичним, економічним, військовим, митним, валютним, юридичним, гуманітарним, культурним простором.

Митний союз Білорусії, Казахстану і Росії

Митний союз Республіки Білорусь, Республіки Казахстан, Республіки Киргизія і Російської Федерації - міждержавний договір про створення єдиного митного простору, підписаний Росією, Білоруссю і Казахстаном. Пізніше до союзу приєдналася Киргизія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]