Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦВ-0043 остан вар 24.04.doc
Скачиваний:
870
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
3.32 Mб
Скачать

6.3 Технічне обслуговування вагонів на сорту­вальних станціях

6.3.1 Парк прибуття

6.3.1.1 Зустріч поїздів, що прибувають на стан­цію, і огляд вагонів виконуються в порядку, ви­кладеному в розділі 6.1 цієї Інструкції. В цьому парку сортувальної станції проводиться:

- зняття сигнальних дисків із хвостових вагонів;

- виявлення і розмітка несправних вагонів, що потребують ре­монту, в тому числі і за показниками приладів ДИСК, ПОНАБ, АСДК-Б, КТСМ-01д;

- відбір порожніх вагонів під завантаження;

- усунення несправностей на вагонах, що унеможливлюють їхній розпуск з гірки;

- відпуск гальм вагонів вручну;

- поставленням відсутніх лан­цюгів розчіпного привода.

6.3.1.2 Інформацію про виявлені несправності вагонів оглядач по радіозв'язку передає оператору ПТО (номер колії, інвентарний номер вагона, сторону частини состава, що оглядається, найменування ремонтних робіт). При цьому оглядач наносить чі­ткі написи крейдою відповідно до короткого на­йменування роботи в класифікаторі даного ПТО на бокових стінах кузова вагонів (між кутовим і боковим стояками), на бортах платформ і котлах цистерн.

6.3.1.3 Тривалість технічного обслуговування составів встановлюється технологічним процесом ПТО з урахуванням огляду вагонів із пролазкою.

6.3.1.4 При технічному обслуговуванні і ремонті без відчеплення нафтобензинових цистерн на ПТО необхідно дотримуватись заходів пожежної безпеки. У випадку виявлення течі, працівники ПТО повинні доповісти оператору та вжити заходів щодо її усунення та огородження цистер­ни.

При неможливості усунення течі, цистерну відчіплюють від поїзда і складають акт про неможливість подальшого її прямування.

6.3.1.5 При технічному обслуговуванні поїздів (ваго­нів) з небезпечними вантажами 1-го класу необхідно дотримуватись вимог місцевої інструкції, що рег­ламентує порядок проведення технічного об­слуговування таких поїздів.

Роботи по обслуговуванню та ремонту вагонів, завантажених вантажами 1-го класу, супроводжу­ваних охороною чи представником відправника вантажу, виконувати тільки в їх присутності.

При неможливості прямування в составі поїзда через несправність вагона з небезпечним вантажем 1-го класу, вагон відчіплюють від поїзда для ремон­ту. Якщо несправний один вагон у групі, то відчіплюють всю групу вагонів.

При обслуговуванні на ПТО цистерн, які заван­тажені небезпечними вантажами, що мають відпо­відні знаки і написи, особливу увагу необхідно приділяти справності котла цистерни та його запі­рної арматури.

Заборонено усувати витікання газу чи рідини працівни­кам ПТО на цистернах, що призначені для перевезення скраплених чи розчинних під тиском газів, кислот, метанолу, жовтого фосфору, етилової та іншої рі­дини.

У випадку виявлення несправності такі цистер­ни відчіплюють від поїзда, відводять в безпечне місце і огороджують в установленому на станції порядку. Усунення несправностей виконує спеціалізована аварійна група відправника (вантажоодержувача) вантажу.

6.3.2 Парк формування

6.3.2.1 У парку формування оглядачі контролю­ють швидкості зіткнень, виявляють вагони, які бу­ли пошкоджені при маневровій роботі і розпуску з гірки, та повідомляють номери цих вагонів манев­ровому диспетчеру чи черговому по гірці або пар­ку і оператору ПТО.

6.3.2.2 На кожний пошкоджений вагон оглядач зобов'язаний скласти акт форми ВУ-25 і виписати повідомлення форми ВУ-23М.

6.3.3 Парк відправлення

6.3.3.1 При технічному обслуговуванні вагонів на ПТО з укрупненим ремонтом на спеціалізова­них коліях у сформованих составах виконуються такі роботи:

- технічне обслуговування з усуненням виявле­них при цьому несправностей;

- перевірка дії механіз мів автозчепів стиснуто­го состава на саморозчеплення;

- огляд і ремонт гальмівного обладнання.

Після закінчення огляду і ремонту виконати випробування гальм згідно з Інструкцією ЦТ-ЦВ-ЦЛ-0015.

6.3.3.2 При відсутності на ПТО спеціалізованих колій для укрупненого ремонту вагонів, ремонт вагонів виконують у парку відправлення. При цьому виконуються такі роботи:

- технічний огляд з перевіркою дії механізму автозчепів стиснутого состава на саморозчеплен­ня, усунення несправностей за крейдовими розміт­ками, нанесеними оглядачами вагонів у парку при­буття і виявленими при огляді виставленого в парк відправлення состава свого формування, при­ймання виконаного ремонту;

- закріплення дверей, люків, бортів, переїзних містків, бункерів та нижніх кришок зливальних приладів порожніх вагонів, а також контроль за­криття вантажоодержувачами розвантажувальних пристроїв вагонів і бункерних напіввагонів, наві­шування сигнальних дисків на хвостові вагони;

- огляд, ремонт і випробування гальм. Ці робо­ти проводяться згідно з Інструкцією ЦТ-ЦВ-ЦЛ-0015.

6.3.3.3 Якщо ПТО працює за технологією техніч­ного обслуговування вагонів з АСК ПТО, ремонт вагонів у парку відправлення виконується за розпорядженнями обчислювального центру станції на підставі дефектної відомості, складеної за резуль­татами огляду вагонів у парку прибуття і виявле­них у парку відправлення.

6.3.3.4 Ремонтуються вагони в парку відправлен­ня оглядачами-ремонтниками чи слюсарями з ремонту рухомого складу. Після закінчення ремонту розмітки про несправність вагона витираються.

Контроль технічного стану вагонів у составі в парку відправлення здійснюється старшим огля­дачем вагонів чи майстром. Старший оглядач на сортувальних станціях у парку відправлення здій­снює постійний контроль за технічним станом ва­гонів сформованих составів. При виявленні по­шкодженого вагона в составі поїзда старший оглядач вагонів забезпечує видачу повідомлення форми ВУ-23М і оформлення акта форми ВУ-25 про пошкодження.

Остаточну готовність состава до відправлення дає старший оглядач вагонів, повідомивши про це оператора ПТО і підтверджуючи записом у книзі форми ВУ-14. Оператор ПТО доповідає черговому по станції про готовність поїзда із зазначенням ча­су закінчення технічного обслуговування.

При відправленні поїзда оглядач, який проводив ви­пробування гальм, контролює стан вагонів, що ру­хаються, згідно з 6.1.10 цієї Інструкції.

6.3.3.5 Тривалість технічного обслуговування ва­гонів у составі вантажних поїздів у парках відпра­влення, в тому числі і транзитних поїздах, встано­влюється технологічним процесом ПТО.