Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦВ-0043 остан вар 24.04.doc
Скачиваний:
869
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
3.32 Mб
Скачать

6 Технічне обслуговування вагонів

6.1 Технічне обслуговування вагонів у транзитних поїздах

6.1.1 Технічне обслуговування вагонів транзитних поїздів виконується після проходження ними гарантійної дільниці, на станціях, де проводиться заміна локомотива або технічна зупинка 15 хв і більше, а також тимчасово залишених поїздів (з відчепленням локомотива).

6.1.2 Контроль технічного стану вагонів почи­нається на ходу (до зупинки) поїзда, що прибуває.

Для цього оглядачі завчасно виходять до колії прибуття і розташовуються в місцях, які встанов­лені технологічним процесом роботи пункту тех­нічного обслуговування вагонів. Ці місця повинні бути освітлені, колії – не мати стиків на відстані 10 м.

Під час огляду вагонів поїзда, що рухається, оглядачі за зовнішніми ознаками виявляють мож­ливі несправності на поверхні кочення колісних пар, у буксових вузлах, визначають невідпущені гальма окремих вагонів, роботу привода генератора, інші несправності вагонів (кузова, дверей тощо).

При виявленні на ходу поїзда несправностей чи їхніх ознак, оглядач повинен помітити ці вагони, а після зупинки та огородження поїзда (состава) у встановленому порядку їх перевірити.

6.1.3 При попередньому надходженні повідом­лення в пункт технічного обслуговування від поїз­ного диспетчера чи чергового по станції, началь­ника (поїзного електромеханіка) пасажирського поїзда чи начальника рефрижераторної секції про необхідність усунення несправностей вагонів, що виникли на шляху прямування поїзда, в тому числі і за показаннями приладів ДИСК, ПОНАБ, АСДК-Б, КТСМ-01д, оператор чи керів­ник зміни ПТО повинен завчасно сповістити про це оглядачів для своєчасного вжиття заходів щодо усунення цих несправностей.

6.1.4 Після зупинки поїзда оглядач головної групи перед початком огляду вагонів повинен одержати від локомотивної бригади інформацію про роботу гальм і про несправності вагонів, що були помічені на шляху прямування, при необхід­ності інформувати про це працівників відповідних груп, що беруть участь у технічному обслугову­ванні вагонів цього поїзда.

Перед оглядом і ремонтом вантажних вагонів поїзд огороджується у встановленому порядку. На сортувальних, передаточних станціях, у пунктах зміни локомотивів, на станціях, де є ПТО, техніч­не обслуговування вантажних вагонів повинне ви­конуватись з пролазкою відповідно до технологіч­них процесів.

Технічне обслуговування вагонів пасажирських поїздів проводиться у пунктах формування, про­міжних станціях, пунктах звороту відповідно до технологічних процесів.

6.1.5 При виявленні несправностей оглядач на­носить написи крейдою на кузовах вагонів, бортах платформ, котлах цистерн. Після закінчення огляду вагонів транзитного поїзда з обов'язковою переві­ркою автозчепів ломиком, там де це передбачено технологічним процесом, оглядач повинен переві­рити якість виконання ремонтних робіт. Після усунення несправностей крейдові позначки з кузовів вагонів витираються. Якість технічного об­слуговування вагонів перевіряє старший оглядач вагонів чи змінний майстер.

6.1.6 Електроустаткування пасажирських ваго­нів перевіряють з участю поїзного електромехані­ка.

6.1.7 Оглядач, що є керівником групи, яка про­водила технічне обслуговування, переконавшись у закінченні робіт і відсутності працівників ремонт­но-оглядової групи у вагонах, повідомляє про ре­зультати технічного обслуговування по радіозв'яз­ку чи по телефону оператора ПТО для зняття сиг­налів огородження поїзда.

6.1.8 При виявленні несправностей, що вима­гають відчеплення вагонів, оглядач наносить роз­мітку крейдою, повідомляє по телефону чи радіо­зв'язку оператора ПТО про обсяг ремонту, виписує в двох екземплярах повідомлення форми ВУ-23М, якщо вагон загрожує безпеці руху, оглядач на зво­роті форми ВУ-23М вказує швидкість з якою ва­гон повинен прямувати до місця виконання ремо­нту і передає черговому по станції та оператору ПТО. Цю роботу контролює керівник зміни.

Про усунення всіх несправностей вагонів і го­товності поїзда до відправлення оглядач вагонів доповідає оператору ПТО.

6.1.9 Старший оглядач вагонів підтверджує підписом у книзі форми ВУ-14, яка знаходиться у чергового по станції, готовність поїзда до відправ­лення.

6.1.10 При відправленні поїзда оглядач головної групи, що проводив випробування гальм, повинен оглядати вагони поїзда, який рухається, контролюючи технічний стан ходових частин, гальмівного обладнання та автозчепних пристроїв, кріплення вантажу тощо. Відомості про результати огляду поїзда передаються оператору ПТО, а при необхідності зупинки поїзда – по радіозв'язку машиністу через чергового по станції або ручним сигналом.