Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zarubizhna_Shpori.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
769.02 Кб
Скачать

27. Генрі Філдінг як засновник жанру реалістичного роману в євр літ-рі. Ідейно-художній зміст роману, «Історія Тома Джонса, Знайди».

Філдінг вв. фундатором реалістичного роману. Новим передусім є жанр роману соц-побут психологічний. Реальні картини чергуються глибоким психолог аналізом героїв. Вперше Філдінг вводить розповідь від 3ї особи. В романі присутні всі компоненти худ вираження дійсності (портрети, пейзажі, яскраві побутові сцени, описи, дотепні діалоги, елементи гумору та іронії). Ф. відкриває епістолярну форму написання творів і будує свій роман як живу розповідь, досягає значної майстерності в побудові діалогів. Ця розповідь повна гумору і сатири. У своїх творах він прекрасно зображає люд почуття. На його думку лише розум повинен контролювати пристрасті люд і рятувати її від непоправних помилок. Ф прославляє силу волі і розум людини. В романі зустрічаються теоритич відступи автора, щоб виховати та просвітити читача. Філдінг першим вдався до зображення героїв в типових ситуаціях. В творах Ф. наявний детермінізм (визначеність х-ру людини від навколишних обставин). Частими є міфологічні та історичні порівняння (нд. бійку Моллі з сусідками порівнює з «Іліадою»). «Історія Тома Джонса, Знайди». Тема: зображення формування особистості Тома Джонса на широкому соц-політ тлі Англії сер.18ст. В полі зору не лише доля гол героя, а й всі маси, прошарки, стани соц-політ ситуації. Ідея: автор доходить висновку і викриває буржуаз, злочинне, анг, аристокр.сус-во, в якому обезцінені любов, честь, совість, дружба, і в цьому плані продовжує Свіфта (не вірить в майбутнє буржуазії). Своєрідність: автор не ідеалізує жодного класу, але возвеличує заг-людс якості, які не залежать від походження (чесність, порядність, вірність). Філдінг не втратив віри в життєздатність бурж устрою, бо незважаючи на критику, твір оптимістичний, бо жодна сила не здатна загубити любов Тома і Софії. Роман спрямований проти догм релігії про порядність. Гол принцип: боротьба людини за своє щастя. Ф. вбачає щасливе існування в поєднанні волі і розуму. Ф не проти віри, а проти тогочасної церкви. Сюжет: історія байстрюка, якого підкинули в ліжко бездітного поміщика Олверті. Дія почин з моменту, коли Том Джонс вже дорослий юнак, доброзич, веселий, контактний, приємний. Але не цілеспрямований, швидко попадав під вплив. В нього закохана Софі Вестерн (дочка сусіда), він не наважується думати про неї, його спокусила Моллі (сільс повія). Автор змальовує зло, біди, які, переживають двоє закоханих, і недолік, через який Т.Д. не ідеал. любовник – він має вітер в голові. Кінець – Т.Д. і Софія одружуються. Теорит.відступ – просвітн традиція, щоб виховати та просвітити читача (такі відступи посвячені естетич питаннями): - наявний досвід драматурга, добивається єдності і логічності роз-ку дій; - твір створено за принципом причини та наслідку (наступний епізод випливає з попереднього).

28. Творчість Роберта Бернса. Жанрові особливості, провідні мотиви лірики, новаторство поета.

Видатний шотланський народний поет. Він повязує принципи просвітницького реалізму, елементи сентименталізму з фольклорною традицією (народні пісні, балади, перекази). Він відкрив собі поезію Р.Фергюссона і зрозумів, що шотландська мова зовсім не варварський і відмираючий діалект і може передати будь-який поетичний відтінок - від солоної сатири до ліричних захоплень. Творчість Б пронизана горячою вірою у майбутнє. Мотиви: Вірш “Дерево свободи” присвячений подіям фр революції. Він був надрук лише через 40 років після смерті. У ньому він схвалює страту корол Людовіка 16. Бернс вірить у народ, у його мужність і прагнення свободи. Він схвалює високі моральні якості народу. Весела застільна пісня “Джон ячмінне зерно” закликає до боротьби. Його героїпрості, робочі люди, як кращі представники нації, які життєрадісно і весело сприймають життя. Пейзаж сільський.За жанром: дружні послання, застільні пісні, громанські вірші, сатиричні поєми, епіграми, любовні і ліричні вірші, політ лірика. Теми: кохання (щасливе взаємне), дружба, вірність, жіноча краса, природа, чесна праця, свобода, багато віршів присвячував своїй дружині. У них з особливою яскравістю проявляється демократизм Б і його життєрадісне матеріалістичне світовідчуття. Його друзі такі ж фермери, як і він. Вони витривалі, енергійні і працьолюбні християни. Дівчата й його віршах — сільські дівчата, скромні. Ніколи Б не оспівував знатних дам і їх красу, бо жіночу красу він порівнював з польовими квітами (“Боса дівчина”). Б прославляє любов, як найбільше щастя в житті люд. Тема безсмертя народу - його герої не бояться смерті. Це закохані юнаки і сміливі бійці за батьківщину. Бернс писав сатиричні твори, які мали соціальний зміст. Протиставляв багатих і бідних. Б був ворогом церкви. Його вірші “Молитва святого Віллі”, “Свята ярмарка”, Два собаки”, „Сон” можна назвати зразками антиклерикальної сатири. Він відрізнявся від сентименталістів і своїм оптимізмом і своїм відношенням до християнства. Розорені фермери перетворювалися на бродяг. Таким бездомним бродягам Б посвятив кантету “Веселі бідняки”. Він висловлює романтичну мрію про майбутнє суспільства в поезії „Чесна біднота”. Художнє новаторствовикористовував шотланський діалект + емоційно-забарвлені слова. Значна кількість його віршівперероблені народні шотландські пісні. Для його віршів характерне повторення приспівів, зачини. У вірші “Дерево свободи” рядки, які римуються зак словом “брат”. Використовує поєднання різних жанрів, ритмів, рядків різної довжини. Вірші відрізняються мелодійністю, ритмом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]