Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_makro.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
629.55 Кб
Скачать

68. Розкрийте суть стабільності ліній споживання та заощадження.

  1. Багатство (wealth)

  2. Рівень цін (price level)

  3. Очікування споживачів (expectations)

  4. Рівень заборгованості споживачів (consumer indebtedness)

  5. Рівень оподаткування (taxation)

  1. Багатство. – Чим більше багатство нагромаджено споживачами, тим більша частка використовуваного доходу іде на споживання і, відповідно, менша на заощадження. До багатства входять як реальні активи (real assets), або фізичні об’єкти і предмети як то будинок, власний літак, меблі тощо; так і фінансові активи (financial assets), як то готівка, гроші на банківських рахунках, акції, облігації тощо. З накопиченням багатства крива споживання піднімається вгору, а крива заощадження спускається донизу.

  2. Рівень цін. – Якщо загальний рівень цін змінюється, то це впливає на реальну вартість фінансових активів: при зростанні цін зменшується реальна вартість фінансових активів, що спонукає людей витрачати менше із поточного доходу. І – навпаки.

  3. Очікування споживачів. Якщо очікуються стабільність та зростання економіки, то споживачі можуть заощаджувати більше грошей, ніж якщо очікується подальше зростання темпів інфляції.

  4. Рівень заборгованості споживачів. При наявності заборгованості споживач меньше витрачає на споживання, а більше заощаджує грошей, щоб своєчасно повернути борги. …Крива споживання зміщується вгору при зниженні заборгованості і вниз при зростанні заборгованості. Все навпаки із кривою заощадження.

  5. Рівень оподаткування. Чим більший рівень оподаткування, тим меншим буде використовуваний дохід. А значить – тим меншими будуть як рівні споживання, так і рівні заощадження. …Криві споживання і заощадження зміщуються в одному напрямку в залежності від змін в рівнях оподаткування.

ВАЖЛИВИЙ МОМЕНТ: Усі детермінанти діють одночасно. Тому й зберігається відносна стабільність рівнів споживання і заощадження. Але тільки відносна!

69. Пояснити сутність гіпотези життєвого циклу.

Франко Модільяні розвину модель поведінки споживача, яку називають гіпотезою життєвого циклу. Ця модель ґрунтується на концепції міжчасового вибору споживача: індивіди планують свої споживання і заощадження на тривалий період, щоб якнайкраще розподілити ресурси для споживання впродовж усього життя. Один із постулатів цієї концепції полягає в тому, що раціональні споживачі хочуть підтримувати приблизно однаковий рівень споживання протягом свого життя, а видатки на споживання надходять із заробленого трудового доходу та майна. Крім того, гіпотеза життєвого циклу враховує ту обставину, що доходи людей різко знижуються з виходом на пенсію. Для підтримання однакового рівня споживання упродовж життєвого циклу потрібно заощаджувати у трудовому періоді. Тому на момент виходу на пенсію люди володіють найбільшим обсягом майна, яке вони використовують для споживання у пенсійному періоді.

Розглянемо поведінку молодого споживача, який щойно приступив до праці. Він надіється, що тривалість його життя становитиме L років і, що він працюватиме R років. Щорічний трудовий дохід нашого споживача становить Y.

Для простоти аналізу спочатку абстрагуємо від майна, яке створене внаслідок заощаджень. Для підтримання однакового рівня позивання протягом життя наш індивід має розподілити свої ресурси між L роками сподіваного життя. Його ресурси для споживання становлять RY, а споживання протягом життєвого циклу - CL. Споживання упродовж життєвого циклу повинно дорівнювати ресурсам за весь життєвий цикл:

CL = RY

Гіпотеза життєвого циклу передбачає, що особа заощаджує, коли її дохід вищий за середній упродовж життєвого циклу, і використовує заощадження для споживання, коли її дохід менший за середній.

Якщо всі індивіди так планують своє споживання, то сукупна функція споживання така сама, як і функція споживання для окремої особи. Згідно з гіпотезою життєвого циклу, функцію споживання для національної економіки можна записати так:

C = aW = bY

де а - гранична схильність до споживання майна;

b- гранична схильність до споживання доходу.

Гіпотеза життєвого циклу розв'язує загадку споживання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]