Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_makro.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
629.55 Кб
Скачать

48. Пояснити сутність ,,збурення’’ (шоку) пропозиції.

Збурення пропозиції, як нам уже відомо, мають місце тоді, коли умови функціонування національної економіки різко змінюються, що впливає на витрати виробництва товарів та послуг і внаслідок цього – на ціни, які встановлюють фірми. За несприятливих збурень пропозиції витрати виробництва зростають, а відтак і ціни. Це означає, що темп інфляції змінюється і крива Філіпса переміщується вгору. І навпаки, за сприятливих збурень сукупної продукції, наприклад унаслідок зниження світових цін на нафту, темп інфляції знижуватиметься і крива Філіпса переміщуватиметься донизу.

49. Дайте характеристику проміжному (висхідному) відрізку короткострокової сукупної пропозиції.

Проміжний, або висхідний, відрізок кривої сукупної пропозиції характеризується тим, що розширення виробництва супроводжується зростанням цін. Національна економіка містить незлічену кількість ринків продуктів і ринків ресурсів, а повна зайнятість не досягається одночасно в різних секторах та галузях. Одні галузі можуть натрапити на нестачу кваліфікованих працівників, тоді як в інших ще може існувати значне безробіття. Так само в деяких галузях можуть відчуватися брак сировини або інші слабини. Із розширенням виробництва і наближенням до повного використання своїх потужностей деякі фірми змушені утримувати старіше й менш ефективне устаткування, а також недостатньо кваліфікованих працівників. Унаслідок цих та інших обставин витрати на одиницю продукції збільшуються. Щоб виробництво залишалося прибутковим, фірми встановлюють вищі ціни на свою продукцію. На цьому відрізкові кривої AS збільшення реального обсягу продукту супроводжується зростанням цін.

Після досягнення обсягу ВВП за повної зайнятості подальше зростання цін упродовж деякого часу може забезпечувати приріст реального обсягу продукту. Реальний ВВП, як відомо, може перевищувати його природній рівень. Проте економіка доягає своєї абсолютної максимальної потужності, і подальше зростання національного продукту є вже неможливим. Окремі фірми можуть намагатися збільшити виробництво, переманюючи ресурси інших фірм. Проте ці нові ресурси і приріст обсягу виробництва в одних фірмах означатимуть відповідні втрати ресурсів і обсягів продукції іншими фірмами. Це супроводжується зростанням цін ресурсів і витрат, і зрештою, цін продуктів, але реальний обсяг виробництва помітно не зміниться. Короткострокова крива AS стає дедалі крутішою, а це означає, що економіка перебуває на майже вертикальному, або класичному, відрізкові кривої AS.

Аналіз форми кривої короткострокової сукупної пропозиції показує, що реальний обсяг національного продукту збільшується, коли економіка розвивається, проходячи спочатку кейнсіанський, а потім проміжний відрізки кривої сукупної пропозиції.

50. Сутність грошей та їх агрегати.

Грошовий оборот – рух грошей в процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання національного продукту, який здійснюється шляхом безготівкових розрахунків та через обіг готівки.

Гроші - це специфічний товар, що має властивість обмінюватися на будь-який інший товар, тобто є загальним еквівалентом.

В економічній науці виділяють 5 основних функцій грошей:

  • міра вартості,

  • засіб обігу,

  • засіб платежу,

  • засіб нагромадження,

  • світові гроші.

Сутність грошей полягає в тому, що вони є загальним еквівалентом, роль тісно пов’язана з їх функціями. Їх можна розглядати з якісного і кількісного аспекту.

Грошовий агрегат – показник грошової маси , що характеризує певний набір її елементів залежно від їх ліквідності.

Ліквідність – здібність грошей брати участь в негайному придбанні товару або інших благ.

Агрегати:

М0 – готівкові гроші обігу (поза банками, на руках).

М1=М0+депозити до запитання.

М2=М1+строкові депозити в національній чи іноземній валюті.

М3=М2+облігації внутрішніх державних позик.

М=Р∙Q/V, де P – середній рівень цін, Q – обсяги виробництва, V – швидкість обігу грошей, М – грошова маса. Мф=Мн.

Мн , де - сума цін товарів, що реалізуються за певний період, - сума цін та товарів, які продані в кредит, - сума цін та товарівтермін виплати яких настав, - сума платежів, по взаємних погашеннях (бартер).

Грошова масса=готівкові гроші +депозити.

Депозити=сума банківських резервів +кредитні ресурси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]