Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_makro.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
629.55 Кб
Скачать

58. Модель is – lm як імітація одночасної рівноваги на товарному і грошовому ринках.

Проблема загальної рівноваги на ринку товарів і ринку грошей проаналізована англійським економістом Джоном Хіксом в його праці «Вартість і капітал» (1939 р.). Як інструмент аналізу рівноваги Хікс запропонував модель IS—LM. IS означає «інвестиції — заощадження»; LM— «ліквідність — гроші» (L — попит на гроші; М— пропозиція грошей).

У розробці моделі, що об'єднала реальний і грошовий сектори економіки, також брав участь американець Елвін Хансен, і тому її називають моделлю Хікса—Хансена.

Перша частина моделі покликана відобразити умову рівноваги на ринку товарів, друга — на ринку грошей. Умовою рівноваги на ринку товарів служить рівність інвестицій і заощаджень; на грошовому ринку — рівність між попитом на гроші і їх пропозицією (грошовою масою).

Зміни на ринку товарів викликають певні зрушення на ринку грошей і навпаки. Згідно Хіксу рівновага на обох ринках визначається одночасно нормою відсотка і рівнем доходу, інакше кажучи, обидва ринки визначають одночасно рівень рівноважного доходу і рівноважний рівень норми відсотка.

Модель декілька спрощує картину: передбачається незмінність цін, короткий період, рівність заощаджень і інвестицій, попит на гроші відповідає їх пропозиції.

Рівновага на кожному з двох ринків — ринку товарів і ринку грошей — встановлюється не автономно, а взаємозв’язана. Зміни на одному з ринків незмінно спричиняють за собою відповідні зрушення на іншому.

Вивід з моделі такий: якщо зменшується пропозиція грошей, то умови кредиту посилюються, процентна ставка підвищується. В результаті попит на гроші декілька знизиться. Частина грошей буде використана на придбання вигідніших активів. Рівновага попиту на гроші і їх пропозиції порушиться, потім встановиться в новій крапці. Процентна ставка тут буде нижча, а грошей у сфері звернення — менше. У цих умовах центральний банк скоректує свою політику: пропозиція грошей зросте, процентна ставка знизиться, тобто процес піде як би у зворотному напрямі.

59. Модель is – lm як аналітичний засіб макроекономічної політики.

60.Обгрунтування кривих is та lm, їх рівняння.

Крива IS показує співвідношення між процентною ставкою (R) і рівнем доходу (Y), який визначається кейнсіанским рівнянням: S = I. Заощадження (S) і інвестиції (I) залежать від рівня доходів і процентної ставки.

Крива IS відображає рівновагу на ринку товарів. Інвестиції знаходяться в зворотній залежності від норми відсотка. Наприклад, при низькій нормі відсотка інвестиції будуть рости. Відповідно збільшиться дохід (Y) і декілька виростуть заощадження (S), а норма відсотка знизиться, щоб стимулювати перетворення S в I.

Крива LM виражає рівновагу попиту і пропозиції грошей (при даному рівні цін) на грошовому ринку. Попит на гроші росте у міру збільшення доходу (Y), але при цьому підвищується процентна ставка (R). Гроші дорожчають, «підштовхує» зростаючий попит на них. Зростання процентної ставки покликане міряти цей попит. Зміна норми відсотка сприяє досягненню деякої рівноваги між попитом на гроші і їх пропозицією. Якщо норма відсотка встановлюється на дуже високому рівні, власники грошей вважають за краще набувати цінних паперів. Це «загинає» криву LM вгору. Норма відсотка падає, поступово знов відновлюється рівновага.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]