Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpori_makro.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
629.55 Кб
Скачать

65. Середня та гранична схильність до споживання, їх суть і зміст.

Споживання – це повний обсяг товарів та послуг, куплених і спожитих домогосподарствами впродовж певного періоду. Розрізняють середню та граничну схильність д споживання.

Середня схильність до споживання (ССС) – це виражена у відсотках частка доходу в особистому розпорядженні, яка витрачається на споживання. Позначається АРС, , і означає психологічну схильність людей купувати споживчі товари. АРС=споживання/дохід=С/Уd. Іншими словами, середня схильність до споживання визначається часткою споживання в доході після оподаткування.

Гранична схильність до споживання (ГСС) – це відношення будь-якої зміни в споживанні до тієї зміни в доході, яка його викликала. Позначається МРС або с′, і визначається як відношення зміни у споживанні до тієї зміни доходу після оподаткування, яка спричинила зміни в обсязі споживання.

МРС=зміна в споживанні/зміна в доході=С/Уd.

66. Розкрийте суть переміщення ліній споживання та заощадження.

Величину споживання і, відповідно, заощадження визначає рівень використовуваного доходу. При цьому, в залежності від величини доходу, відбувається переміщення з однієї точки до іншої вздовж кривих споживання та, відповідно, заощадження.

Але є низка детермінантів (“недоходних”), які впливають на величини споживання та заощадження при будь-якій величині ВД. При цьому відбувається зміщення кривих споживання і заощадження вгору або донизу.

Зміни в одному або кількох чинниках, що не пов'язані з доходом, переміщують і функцію заощадження. При цьому функції споживання і заощадження переміщуються у протилежних напрямках. Якщо домогосподарства споживають більше за даного використовуваного доходу, то вони заощаджують менше. Графічно це виражається у тому, що переміщення функції споживання вгору тягне за собою переміщення функції заощадження донизу. Лише підвищення податків переміщує вниз як функцію споживання, так і функцію заощадження.

Більшість економістів вважають, що функції споживання і заощадження є здебільшого стабільними. Ця стабільність передовсім зумовлюється тим, що рішення домогосподарств щодо споживання і заощадження помітно впливають звичаї і традиції. Крім того, не пов'язані з доходом чинники досить численні, і зміни в них нерідко діють у протилежних напрямках, а отже, вони нейтралізують один одного.

67. Середня та гранична схильність до заощадження, їх суть і зміст.

Заощадження – це та частина доходу, яка в поточному періоді не споживається.

Схильність до заощаджень – психологічний чинник, який свідчить про прагнення людини заощаджувати.

Середня схильність до збереження (ССЗ) – це виражена у відсотках частка доходу в особистому розпорядженні, яка витрачається на збереження. Позначається АРS і визначається як відношення обсягу заощаджень до обсягу доходу, тобто АРS=заощадження/дохід=S/ Уd.

Гранична схильність до збереження (ГСЗ) – це відношення зміни обсягу заощаджень до зміни обсягу доходу, тобто

МРS=s′= зміна в заощадженні/зміна в доході=S/Уd

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]