Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі питання ЗЕД (крім 46,47,48) docx.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
165.9 Кб
Скачать
  1. Характеристика фінансових засобів нетарифного регулювання.

Фінансові заходи – це заходи, що регулюють доступ імпортерів до іноземної валюти, ціну валюти для імпортерів, а також умови платежу. Фінансові заходи можуть збільшувати вартість імпорту. До фінансових заходів належать:

  • вимоги попередньої оплати вартості імпорту або сплати імпортних податків, у тому числі шляхом відкриття попередніх імпортних депозитів, оплати готівкою, попередньої оплати митних податків;

  • множинність валютних курсів – це механізм державного регулювання, за допомогою якого встановлюються різні валютні курси для різних категорій товарів. Офіційний курс валют застосовується для придбання найбільш необхідних товарів, в той час коли інші товари оплачуються по комерційним курсам або з купівлею іноземної валюти через аукціон;

  • офіційні обмеження на накопичення іноземної валюти передбачають необхідність отримання різноманітних дозволів, віз і т.п. для проведення валютних операцій всередині країни;

  • терміни і перенесення платежів – це заходи, коли держава встановлює мінімально можливі терміни від дати доставки товару до завершення імпортних розрахунків.

  1. Типова структура зовнішньоекономічного контракту купівлі-продажу.

Основні розділи зовнішньоекономічного контракту купівлі-продажу. 1. Назва, номер договору (контракту), дата та місце його укладення.

2. Преамбула. У преамбулі зазначається повне найменування сторін — учасників зовнішньоекономічної операції, під якими вони офіційно зареєстровані, із зазначенням країни, скорочене визначення сторін як контрагентів ("Продавець", "Покупець", "Замовник", "Постачальник" тощо), особа, від імені якої укладається зовнішньоекономічний договір (контракт), та найменування документів, якими керуються контрагенти при укладенні договору (установчі документи тощо).

3. Предмет договору (контракту). У цьому розділі визначається, який товар (роботи, послуги) один з контрагентів зобов'язаний поставити (здійснити) іншому із зазначенням точного найменування, марки, сорту або кінцевого результату роботи, що виконується. У разі бартерного (товарообмінного) договору або контракту на переробку давальницької сировини визначається також точне найменування (марка, сорт) зустрічних поставок (або назва товару, що є кінцевою метою переробки давальницької сировини). Якщо товар (робота, послуга) потребує детальнішої характеристики або номенклатура товарів (робіт, послуг) досить велика, то все це зазначається у додатку (специфікації), який має бути невід'ємною частиною договору (контракту), про що робиться відповідна примітка в тексті договору (контракту). Для бартерного (товарообмінного) договору (контракту) згаданий додаток (специфікація) крім того балансується ще за загальною вартістю експорту та імпорту товарів (робіт, послуг).

У додатку до договору (контракту) про переробку давальницької сировини зазначається відповідна технологічна схема такої переробки. Технологічна схема переробки давальницької сировини має відображати:

— усі основні етапи переробки сировини та процес перетворення сировини в готову продукцію;

— кількісні показники сировини на кожному етапі переробки з обґрунтуванням технологічних втрат сировини;

— втрати виконавця переробки на кожному етапі переробки.

23) Роль і значення нетарифних методів у регулюванні ЗЕД. Основні причини використання нетарифного інструментарію.

Нетарифні методи регулювання зовнішньоекономічної діяльності - комплекс заходів обмежено-заборонного порядку, що перешкоджають проникненню іноземних товарів та послуг на внутрішній ринок країни. Нетарифні обмеження являють собою заходи прихованого протекціонізму, мають характер адміністративного (силового) регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Метою нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності є:

• покращення (погіршення) конкурентних умов в імпортуючій країні;

• захист національної економіки, охорона навколишнього середовища, здоров'я населення, моралі, релігії і національної безпеки.

Головні причини застосування нетарифного регулювання:

Значне порушення рівноваги з певних груп товарів на національному ринку;

Необхідність забезпечення певних пропорцій між імпортною й експортною сировиною у виробництві;

Порушення об'єктом зовнішньоеконо­мічної діяльності правових норм даної діяльності, що вста­новлено законо­давством країни;

Значне погіршення платіжного балансу ;

Максимальний рівень зовнішньої валютної заборгованості;

Значна різниця між цінами внутрішнього і зовнішнього ринку.

Класифікація нетарифних обмежень залежно від мети

Застосування:бар'єри, що мають за мету загальне обмеження імпорту;бар'єри, що спрямовані на торговельну дискримінацію окремих держав;за допомогою стимулювання імпорту із інших держав;заходи, що обмежують або субсидують експорт

Нетарифні обмеження - основне гальмо на шляху зовнішньої торгівлі, яке зачіпає економічні інтереси країн, що розвиваються, оскільки багато нетарифних обмежень стосується товарів із цих держав. Всі вони згруповані класифікацією ГАТТ/СОТ у п'ять основних груп:• участь держави у зовнішньоторговельних операціях;• технічні бар'єри;• кількісні та валютні обмеження вивезення чи ввезення товарів;• обмеження, пов'язані з механізмом платежів;• митні та адміністративні формальності.