Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі питання ЗЕД (крім 46,47,48) docx.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
165.9 Кб
Скачать

14)Порівняльний аналіз наслідків застосування імпортного тарифу та імпортної квоти.

ІТ не обмежує к-ті імп товарів безпосередньо - імпортер може ввозити будь-який обсяг продукції за умови, що він платить мито. Навпаки, ІК обмежує обсяг імпорту кількісно, а іноді обмежує і вартість імпорту, щорічно дозволеного до ввезення в країну.

Механізм дії квот подібний ІТ: вн ціни піднімаються вище світових, пропозиція імп товарів обмежується.

Якщо св ціни знижуються, то при ІТ імпорт буде поступово зростати, а вн ціни знижуватися слідом за світовими. При квотуванні іноземна конкуренція ніяк не впливає на вн ціни. За наявності квоти імпорт не може бути збільшений. Тому розрив між вн та св цінами зростає, збільшуючи прибутки від імпорту .

Більш тверде регулювання величини імпорту за допомогою квоти полегшує процес короткострок врегулювання платіжного балансу, а еластичний імпорт при ІТ ускладнює цей процес.

В умовах вільної конкуренції ІК має такі ж наслідки як і ІТ.

15) Специфіка проходження транзитних вантажів через митну територію України.

Порядок проходження транзитних вантажів регламентує Закон «Про транзит вантажів», МК У, міжнар договори У та ін н-п актів про транзит вантажів.

транзит вантажів-перевезення тр засобами транзиту транзитних вантажів під митним контролем через терит У між двома пунктами або в межах одного пункту пропуску через держ кордон У.

-свобода перевезення вантажів(відсутність будь-якої дискримінації, стосовно учасників транзиту чи походження вандажу; вільний вибір учасниками транзиту транзитних послуг)

Вантажі вважаються транзитними, якщо проходження цих вантажів з перевантажуванням, подрібненням на партії, зміною тр засобів тощо є частиною повного маршруту перевезення , що розпочинається і завершується за межами митної терит У.

Транзит вантажів супроводжується товарно-трансп накладною, складеною мовою міжнар спілкування.

Митне оформлення транзиту підакцизних вантажів будь-яким видом транспорту, крім транзиту вантажів авіаційним транспортом у межах одного пункту пропуску, провадиться виключно за умови подання митним органам ВМД.

Контроль транзитних вантажів встановлюється виключно законами і міжнар договорами У та здійснюється у пунктах пропуску через держ кордон У. Особи, винні у порушенні законодавства про транзит вантажів, несуть дисциплінарну, адмін, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами У.

16)Інкасова форма розрахунку: сутність, причини використання, механізм застосування інкасо.

Інкасо – банківська операція, за доп якої банк за дорученням свого клієнта(експортера) одержує на осн розрахунк документів належні клієнтові кошти від платника(імпртера) за відвантажені на адресу імпортера товари і зараховує ці кошти на рахунок клієнта-експ у банку.

Види: чисте(інкасо фін документів, які не супроводжуються комерційними документами) і документарне(інкасо фін документів, які супроводжуються комерційними документами, або інкасо тільки комерційних документів)

Механізм застосув:

1.після відвантаження товару, експортер оформляє документи і передає їх у свій банк, доручаючи останньому проведення інкасової операції;

2.банк експортера пересилає документи в банк імпортера (інкасуючий банк);

3.інкасуючий банк передає документи імпортеру, одночасно отримуючи від нього суму чи право на суму грошей;

4.інкасуючий банк зараховує на кореспондентський рахунок банка-ремітента суму платежу і повідомляє його про це;

5.банк-ремітент розраховується з експортером.

Розрахунки у формі інкасо дають певні переваги імпортеру(немає необхідності заздалегідь відволікати кошти з свого обороту). Однак експортер продовжує зберігати юр право розпорядження товаром до оплати імпортером.

Недоліки для експортера:експортер ризикує, що імпортер відмовиться від платежу у випадку погіршення кон’юнктури або фін стану платника(тому умовою інкасо є довіра експортера до платоспром імпортера);

є значний розрив у часі між надходженням валютної виручки за інкасо і відвантаженням товару, особливо у разі тривалого транспортування вантажу. Для усунення цих недоліків інкасо, на практиці застосовуються додаткові умови.

17) Основні форми кредитування при здійсненні ЗЕД.

Міжнар кредит– це економ відносини, які виникають між державами, іноземними комерц банками та фірмами з метою передавання валютних, кредитних або товарних ресурсів на умовах повернення їх у визначені строки під певний відсоток.

Залежно від того яка зн економ операція покривається за рахунок позикових коштів, банки надають п-вам фін або комерц кредити. Кредитування здійснюється традиційними методами (овердрафт, кредит вексельний, фірмовий, обліковий, акцептний, за відкритим рахунком) та нетрадиційними методами (факторинг, форфейтинг, лізинг).

Овердрафт-короткострок кр, надання якого здійснюється списанням банком коштів з рахунка клієнта понад його залишок.→негативний баланс. У погашенні заборгованості при овердрафті направляються всі суми, що зараховуються на поточний рахунок клієнта. Обсяг кредиту змінюється в міру надходження коштів.

Вексельний кр –оформля шляхом виставлення переказного векселя на імпортера, який акцептує, його після одержання товаросупровідних і платіжних документів. Строк залежить від виду товару.

Фірмовий кр-експортер надає кредит імпортеру у формі відстрочки платежу.

Обліковий кр – кр, наданий банком векселетримачеві шляхом купівлі векселя до настання терміну платежу по ньому.

Акцептний кр — кр, наданий банком у формі акцепту переказного векселя (тратти), що виставляється на банк експортерами й імпортерами. Експортер одержує можливість виставляти на банк векселі на визначену суму в рамках кредитного ліміту. Банк акцептує ці векселі, гарантуючи тим самим їхню оплату боржником у встановлений термін.

Факторинг - придбання права на стягнення боргів, на перепродаж товарів і послуг з подальшим отриманням платежів по ним. Операція вважається Ф при виконанні хоча б 2 із 4 вимог:1) наявність кредитування у формі попередньої оплати боргових вимог; 2) ведення БО постачальника, раніше всього обліку реалізації; 3) інкасування його заборгованості; 4) страхування постачальника від кредитного ризику.

Форфейтинг-покупка у експортера векселів, що акцептуються імпортером. Продавець переуступає свої вимоги до покупця конкретній кредитній установі.

Одним з головних принципів кредитування є забезпеченість кредиту, тобто необхідність забезпечення захисту майнових інтересів кредитору при можливому порушенні позичальником прийнятих на себе зобов’язань(застава, поручительство, пеня, штраф)