Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі питання ЗЕД (крім 46,47,48) docx.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
165.9 Кб
Скачать

  1. Види валютних операцій

Валютні операції - це угоди, пов'язані з купівлею-продажем валюти і платіжних документів в іноземній валюті, з використанням їх як платіжних та розрахункових засобів у міжнародних відносинах.

Існують різні види валютних операцій. Їх класифікація базується на тому, що іноземна валюта може використовуватися як об'єкт (специфічний товар), так і відповідний інструмент, зокрема платіжний, розрахунковий, кредитний тощо, для обслуговування різних економічних операцій, у т. ч. торгових та неторгових.

Основні види валютних операцій

Депозитні: Короткострокові (від 1 дня до 1 року) операції з розміщення грошових коштів в іноземних валютах під визначений відсоток з метою одержання прибутку.

Конверсійні: Операції між агентами валютного ринку з обміну визначеної кількості валют однієї країни на валюту іншої країни за узгодженим курсом на визначену дату.

Арбітражні: Операції, орієнтовані на отримання прибутку через різницю валютних курсів або відсоткових ставок.

Спот: Поточні конверсійні операції, що передбачають поставку валют на 2-й робочий день з дня укладання угоди.

Форвардні: Операції з обміну валюти за узгодженим курсом.

Ф'ючерсні: Термінові операції, що передбачають торгівлю стандартними контрактами, в яких регламентовані сума, метод розрахунку і термін.

Опціонні: Передбачають право купити чи: продати валюту в майбутньому за курсом. зафіксованим на час укладання угоди, але з незафіксованою датою поставки валюти протягом визначеного періоду.

Своп: Операції, що поєднують купівлю-продаж на умовах термінової поставки з одночасною контругодою на визначений термін з тими ж валютами.

  1. Вільна економічна зона: сутність, поняття, умови функціонування підприємств на території вез.

ВЕЗ – територія в прикордонних або інших регіонах країни, яка має особливий юридичний і митно-економічний статус.

ВЕЗ – це обмежені регіони, що характеризуються:

1. відсутністю мита (або його фіксування на міні­мальному рівні) на ввіз та вивіз устаткування, вихідних і проміжних матеріалів, а також готової продукції на експорт при максимальному спро­щенні всіх процедур, обумовлених експортно-імпортними операціями

2. існування пільгового режиму оподаткування і вільного обігу конвертованої валюти в умовах загальної свободи міжнародних фінансових трансакцій

3. наданням державою загальних гарантій від кон­фіскації іноземної власності та наданням заре­єстро­ваним у зоні фірмам широкого кола пільг та привілеїв

На території спеціальної (вільної) економічної зони мають право функціонувати будь-які суб'єкти економічної діяльності згідно із законодавством України та законом про створення цієї зони.

Суб'єкти економічної діяльності мають право самостійно обирати види, форми і методи своєї діяльності на території спеціальної (вільної) економічної зони, що не суперечать Закону України про ВЕЗ, закону про створення цієї зони та законодавству України.

На території спеціальної (вільної) економічної зони не дозволяється діяльність, що суперечить міжнародним угодам, учасником яких є Україна.

У ВЕЗ утворюються сприятливі для суб'єктів господарювання митні умови та митний режим. До них належать:

• пільговий режим оподаткування;

• специфічні валютно-фінансові умови;

• система пільг на сплату мита;

• особлива банківсько-кредитна система;

• сприятлива для інвесторів система надання кредитів та особлива система страхування;

• пільгова система інвестиційного оподаткування;

• особливі умови окремих видів платежів;

• спрощена система реєстрації підприємства тощо.