Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Всі питання ЗЕД (крім 46,47,48) docx.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
165.9 Кб
Скачать

56.Види та функції податків у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

У сфері ЗЕД існують такі обов’язкові податки та платежі: 1) мито (експорт/імпорт); 2) ПДВ (експорт/імпорт); 3) акцизний податок (імпорт); 4) збір за митне оформлення (експорт/імпорт); 5) збір за перетин митного кордону України;

Мито

Порядод нарахування регламентує: Митний кодекс України, Закон У. «Про єдиний митний тариф», Закон У. «Про митний тариф України».

Митний тариф У. містить деталізований перелік товарів, що оподатковуються митом з наведенням способу нарахування ставки мита, а також коефіцієнтів, надбавок, знижок тощо (Закон У. «Про митний тариф У.» В основу покладено Українську класифікацію товарів ЗЕД.

Види митних тарифів: імпортні, експортні, сезонні, особливі (спеціальні, антидемпінгові, компенсаційні).

Види митних ставок: преференційні, пільгові, повні.

Мито буває: 1) адвалерне (сума мита = митна вартість*курс НБУ на дату подання МД*%); 2) специфічне (сума мита = к-ть*ставка за одиницю*курс НБУ на дату подання МД); 3) комбіноване (розраховується двома способами; зобов’язання виникають за найбільшою сумою)

Зобов’язання по миту виникають по даті подання до митниці МД.

Акцизний податок

Платниками є: імпортери підакцизних податків; замовники, за дорученням яких виробляються підакцизні товари з давальницької сировини. Зобов’язання сплачують в день до або після подання МД. Датою виникнення зобов’язань є дата подання до митних органів МД.

Є три прийоми розрахунку акцизу:

  1. По адвалерним ставкам

Акциз розраховується з максимальних роздрібних цін без ПДВ та урахуванням акцизного податку. Максимальні роздрібні ціни – ціни встановлені на підакцизні товари вище яких не може здійснюватись продаж у роздрібній торгівлі.

Сума акцизного податку = вартість товару за макс.роздрібними цінами*адвалерна ставка.

  1. Специфічний

Акциз = к-ть*ставка

  1. Комбінований

Сума акцизу = сума адвалерного акцизу + сума специфічного акцизу

При експорті при наявності ВМД з відмітками митниці про перетин митного кордону У. акциз не нараховується.

ПДВ

Імпорт.

Датою виникнення зобов’язань є дата подання до митниці МД. ПДВ підлягає сплаті на єдиний Казначейський рахунок.

Супутні послуги оподатковуються разом з товаром. При імпорті несу путніх послуг необхідно визначити місце їх постачання, яке визначається відповідно до вимог Податкового Кодексу. Місцем постачання може бути: місце фактичного постачальника послуг; місце в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт госп.діяльності.; місце реєстрації постачальника.

Якщо послуги придбані не у постійного представництва та місцем їх отримання є територія У. виникає зобов’язання по ПДВ за ставкою 20 %.

Експорт.

Податковий Кодекс у разі експорту, який підтверджено ВМД з відмітками митниці про перетин кордону У., оподатковує такі товари за ставкою 0 %.

При експорті супутніх послуг, що пов’язані з експортом товарів за межі митної території У., їх оподатковують за ставкою 0 % по даті оформлення МД.

При експорті несу путніх послуг: 1) на митній території У. зобов’язання виникають по ставці 20%; 2) на митній території ін..держави зобов’язання по ПДВ не виникає.

Збір за митне оформлення

Митне оформлення поза місцем розташування митного органу: у роб час – 20 € за год.; у надурочний, нічний час, вихідні - 40€ за год.; у святкові та неробочі дні - 50€ за год.

Митне оформлення у місцях розташування митних органів: надурочний, нічний час, вихідні - 40€ за год.; у святкові та неробочі дні - 50€ за год.

Єдиний збір за перетин кордону У.

Сплачується власниками транспортних засобів в пунктах пропуску через кордон У. Збір залежить від виду транспорту, ваги, кілометражу. У разі транзиту збір сплачують одноразово.