Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вопросы к модулю по ПМ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
68.1 Кб
Скачать
  1. Камеральна перевірка декларацій з ПДВ.

Слід мати на увазі, що є дві форми декларацій з ПДВ: загальна і скорочена. Скорочену форму декларації подають платники податку, які не досягли за останні 12 календарних місяців обсягу оподатковуваних операцій (без урахування ПДВ) у розмірі 300 000 гривень. Отже, при проведенні попередньої перевірки з метою встановлення форми декларації, яку має подавати платник, необхідно правильно визначити обсяг оподатковуваних операцій за вказаний вище період.

Обидві форми декларації складаються із вступної частини і 4-х розділів.

У вступній частині вказуються реквізити платника. Особливо уважно треба перевірити рядок, у якому зазначається податковий період (місяць або квартал).

При цьому необхідно знати, що податковий період дорівнює одному місяцю, якщо за попередні 12 календарних місяців обсяг оподатковуваних операцій платника з урахуванням ПДВ перевищує 300000 гривень, якщо обсяг таких операцій менший від зазначеної величини, то податковий період дорівнює чи одному кварталу, чи одному місяцю за рішенням платника. У першому розділі декларацій вказуються податкові зобов’язання. При перевірці слід звернути увагу на те, щоб в окремих рядках були вказані операції, що оподатковуються за ставкою 20% і за нульовою ставкою, з обов’язковим зазначенням в складі останніх обсягів експортних операцій. При перевірці рядків, у яких указуються операції, що не є об’єктом оподаткування або звільнені від оподаткування, слід упевнитися в наявності довідок довільної форми про склад та обсяги таких операцій. Дані зазначені в цих рядках декларації мають збігатися з відповідними даними в довідках. Особливу увагу слід звернути на правильність заповнення рядка, в якому вказана сума коригування податкових зобов’язань. Ця сума повинна збігатися з даними, наведеними в додатку №2 декларації, в якому відображається розшифровка операції що призводять до коригування податкових зобов’язань платника. При перевірці додатка №2 слід мати на увазі, що збільшення ПДВ може здійснюватися у таких випадках: збільшення бази оподаткування стосовно операцій, що оподатковуються за ставкою 205 і які вже були зазначені в деклараціях попередніх звітних періодів; збільшення бази оподаткування стосовно операцій з тарою, тобто вартість зворотної тари не була включена до бази оподаткування, і ця тара повернена терміну позовної давності; збільшення бази оподаткування у зв’язку з операціям, які були задекларовані як такі, що не є об’єктом оподаткування, чи такі, щ звільнені від оподаткування чи оподатковуються за нульовою ставкою. Зменшення податкових зобов’язань платника може мати місце в разі зменшення бази оподаткування стосовно операцій, які оподатковуються за ставкою 20%, і які вже були зазначені в деклараціях попередніх звітних періодів.

  1. Документальна перевірка податку на додану вартість.

Насамперед необхідно перевірити правильність визначення податкових зобов’язань з ПДВ. Для цього потрібно:

1) встановити повноту оборотів з відвантаження товарів, надання послуг, виконання робіт. Для цього використовуються податкові накладні, книга продажу товарів, укладені договори купівлі-продажу, поставки. З метою виявлення випадків відвантаження товарів обороти з яких не включено для нарахування ПДВ, слід перевірити документи складського обліку, а саме платіжних документів необхідно встановити випадки надходження коштів на поточний рахунок у порядку попередньої оплати, які не було включено в об’єкт оподаткування ПДВ. У разі встановлення випадків відвантаження товарів без оплати або з частковою оплатою в межах бартерних операцій, натуральних виплат у рахунок оплати праці фізичним особам, що перебувають у трудових відносинах з платником податку, передачі товарів у межах балансу платника для невиробничого використання, а також при реалізації товарів(робіт, послуг) пов’язаній особі необхідно впевнитися в правильності визначення бази оподаткування. Для фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни.

2) встановити випадки надходження коштів на власні потреби підприємства від його покупців, які не знайшли відображення на рахунках 701,702,703,і впевнитися, що ПДВ з цих сум нараховано за кредитом рахунка 641. для цього використовуються платіжні документи, журнали-ордери №1,2, Головна Книга. 3) якщо підприємство надає послуги з оперативної оренди, потрібно впевнитися, що на суму орендної плати був нарахований ПДВ і відображений за кредитом рахунка 641.

4) особливу увагу звернути на випадки відчуження об’єктів застави. Таке відчуження відбувається, коли підприємство не виконує у встановлений термін боргових зобов’язань. У такому разі відчуження застави прирівнюється до продажу такого об’єкта, а основна сума кредиту та нарахованих процентів є ціною продажу такої застави. Тож перевіркою позичкових рахунків та кредитних угод необхідно встановити, чи надавалися підприємству кредити і як вчасно вони були повернуті.

5) якщо підприємство імпортує товари критичного імпорту для власних виробничих потреб, слід упевнитися що ці товари не було реалізовано на сторону.

  1. Камеральна перевірка податкової декларації з плати за землю.

Юридичні особи самостійно обчислюють суму под. зобов'язання щодо земельного податку в порядку та за ставками, визначеними Законом України „Про плату за землю"'. Розрахунок податку складається на підставі даних держ земельного кадастру станом на 1.01 поточного року і щороку подається власниками землі та/або землекористувачами до органу дпс за місцезнаходженням земельної ділянки до 1 лютого поточного року з розбивкою грошової суми земельного податку рівними частинами за місяць. До Зведеного розрахунку додаються наступні додатки: - відомості про наявність документів на землю;- звіт про пільги на зем податок;- розрахунок суми зем податку на земельні ділянки с/г призначення;- розрахунок суми зем податку на земельні ділянки населених пунктів, яким встановлено грошову оцінку;- ……яким не встановлено грошову оцінку;- розрахунок суми зем податку на земельні ділянки не с/г призначення за межами населених пунктів". У разі зміни протягом року грошової оцінки землі платник земельного податку подає Розрахунок з урахуванням нової грошової оцінки, що встановлюється відповідно до вимог чинного законодавства. До органів дпс подається оригінал Розрахунку, подання ксерокопії не припускається. До розрахунку додаються всі необхідні додатки. Розрахунок може бути заповнений від руки чорнильною чи кульковою ручкою або віддрукований, без виправлень і помарок; у рядках, де відсутні дані для заповнення, має бути проставлена риска. Суми земельного податку в Розрахунку проставляються в гривнях, без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Якщо платником податку самостійно виявлено помилки, що містяться у раніше поданому ним Розрахунку, то такий платник зобов'язаний подати уточнений Розрахунок, що містить виправлені показники. При перевірці реквізитів Розрахунку податковим інспектором перевіряється наявність у заголовній частині зведеного розрахунку: повної назви п.п, ідентифікаційного коду, підпорядкованість, виду діяльності, організаційно - правовими нормами господарювання, форма власності, місцезнаходження та номер телефону платника, поточний банківський рахунок та назва установи банку, де відкрито цей рахунок, назва податкового органу та область, де юридичну особу зареєстровано як платника податків, назва органу дпс, до якого подається Зведений розрахунок. Зведений розрахунок та всі додатки повинні бути підписані керівником підприємства і головним бухгалтером та скріплено печаткою. Працівник органу дпс який перевірив поданий платником податку Розрахунок, ставить дату перевірки цього Розрахунку та особистий підпис

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]