Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
552.45 Кб
Скачать

§3. Загальна характеристика виборчих систем

Виборча система - це сукупність встановлених законом правил, принципів та критеріїв, за допомогою яких визнача­ються результати голосування.

Виборчі системи, які в основу визначення результатів го­лосування ставлять принцип більшості називаються мажори­тарними. Згідно з правилами мажоритарної виборчої системи обраним за виборчим округом є той кандидат або список кан­дидат із, який набрав встановлену законом більшість голосів. Мажоритарна система має 3 види:

  • мажоритарна система відносної більшості (США, Ве­ ликобританія, Індія та ін.);

  • мажоритарна система абсолютної більшості (50% + 1) (Франція);

мажоритарна система кваліфікованої більшості (2/3

голосів, Чилі) Однак мажоритарна система має деякі недоліки:

ж Л- -■

фінансові витрати та нерезультативність виборів (при

абсолютній та кваліфікованій більшості), ♦ нерепрезентативність виборів (при відносній

більшості). Тому найчастіше використовують іншу

виборчу систему — пропорційну.

Пропорційна виборча система - це система, за якою роз­поділ депутатських місць між партіями здійснюється відповідно до кількості зібраних кожною партією голосів. В основі цієї системи лежить принцип виборчої квоти або ви­борчого метра (кількість голосів, необхідних для обрання одно­го депутата).

Пропорційна система має свої позитивні сторони: вона ре­зультативна, репрезентативна, тобто в розрахунок беруться майже всі голоси виборців (за винятком держав, де використо-

272

ДЕРЖАВНЕ ПРАВО ЗАРУБІЖНИХ КРАЇН

вуються так звані відсоткові 5% /Німеччина/, 10% /Туреччи­на/ бар'єри), в той час як при мажоритарній системі частка го­лосів виборців пропадає.

Для визначення результатів голосування також викорис­товується так звана система дільників. Згідно з нею голоси, по­дані за кожний партійний список, діляться послідовно на певні дільники. Кількість мандатів розподіляється за змен­шенням відповідно до кількості набраних голосів.

Ці та інші питання більш детально розглядатимуться на семінарському занятті.

0 II. Завдання для самостійної роботи

Завдання 1. Підготувати за бажанням реферат на одну з запропонованих тем:

/. Вибори депутатів парламентів (порівняльний аналіз ви­борчих систем України і зарубіжних країн)

2. Вибори президентів (порівняльний аналіз виборчих сис­тем України і зарубіжних країн).

Крім того, кожен студент ( курсант, слухач) може запропо­нувати свою тему реферату, яка, однак, не повинна виходити за межі теми, що вивчається.

Завдання 2. Використовуючи знання принципів виборчо­го права, скласти зразок виборчого бюлетеня.

Завдання 3. Скласти по 2 задачі з використанням методик наступних виборчих систем:

  1. Мажоритарна система відносної більшості;

  2. Мажоритарна система абсолютної більшості;

  3. Пропорційна за допомогою виборчої квоти ТХара;

  4. Пропорційна за допомогою виборчої квоти Гогенбаха- Бишофа;

  5. Пропорційна за допомогою методу дільників В.Д'Ондта;

  6. Пропорційна за допомогою методу дільників Сан-Лагюе.

Завдання 4. Продовжити поповнення словника новими по­няттями та термінами державного права зарубіжних країн, на­приклад:

273

С.К.Бостан, С.М.Тимченко

Іншим різновидом змішаної системи є структурне змішу­вання: одна палата парламенту обирається за мажоритарною системою, а інша - за пропорційною. Ці різновиди виборчих систем використовуються в Австралії, Італії, Польщі.

У другій частині семінару (ЗО хв.) передбачається вико­нання практичних задач методом малих груп - "виборчих комісій", які мають підрахувати голоси по своєму "виборчому округу" з використанням різних методик при мажоритарній, пропорційній та змішаній виборчих системах. Навчально-ви­ховною метою цієї частини заняття є прищеплення практич­них навичок та вмінь обробки та аналізу відповідного ма-теріагу, а також виявлення можливостей колективної роботи студентів і курсантів , рівню їх самооцінки, оцінки своїх колег.

Оцінювання здійснюється наступним чином. Кожна "ви­борча комісія" отримує за кожну правильну розв'язану зада­чу від 2 до 5 балів (залежно від складності задачі). Сумарна кількість балів, а це залежить від того, скільки задач вирішить кожна група за ЗО хв., розподіляється між "членами виборчої комісії" з урахуванням внеску кожного у колективну відповідь. Результати повідомляються викладачеві, який зано­сить їх до журналу.

Для ефективної підготовки до цієї частини семінарського заняття необхідно виконувати завдання, які виносяться на са­мостійну роботу.