Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
287.06 Кб
Скачать

2. Особливості формування потенціалу галузевих виробництв.

Характер виробничих процесів визначає відносну роль живої праці, споруд, устаткування, фін-х ресурсів, сировинних матеріалів при формуванні можливостей розвитку під-ва.

В залежності від ролі того чи іншого фактору (ресурсу) при досягненні цільових орієнтирів розвитку під-ва всі види бізнесу можна умовно розділити на:

- машинодомінуючі;

- трудодомінуючі;

- матеріалодомінуючі;

- енергодомінуючі.

Ядром машинодомінуючих виробництв є процеси в яких працівники займаються обслуговуючими, контрольними та ін. другорядними операціями. При цьому матеріали відіграють пасивну роль і виступають в якості легкодоступних ресурсів.

В трудодомінуючих виробництвах ОФ служать допоміжними засобами, а основу потенціалу становить чисельність, освітньо-кваліфікаційний рівень, вікова структура персоналу, матеріали відіграють другорядну роль.

Матеріалодомінуючі виробництва формують потенціал в першу чергу зважаючи на характеристики матеріалів і сировини, якість і специфічні властивості матріалів.

Енергодомінуючі виробництва формують потенціал в першу чергу в залежності від забезпечення виробництва енергоносіями

У виробництвах наближених до капіталодомінуючих підвищення ПП призведе до зниження трудомісткості продукції, але не вплине на виробничий потенціал. Але покращення використання ОФ на таких підприємствах призведе до збільшення обсягів виробництва і зниження питомих витрат живої праці.

У трудодомінуючих виробництвах підвищення ефективності ОФ не змінить потенціал цих під-в, а зростання ПП дозволить підвищити ефективність використання ОФ.

В цих обох видах виробництв потреба в сировині змінюється пропорційно до зміни обсягів виробництва тому зниження питомих витрат матеріалів призведе до зменшення сукупних витрат, а не до підвищення ефективності використання виробничих операцій.

3. Система факторів, що зумовлюють вибір місця розташування підприємства.

У цілому проблема територіального розташування підприємства розв’язується з урахуванням:

1) витрат на поставку сировини;

2) витрат на збут готової продукції;

3) специфіки технологічного процесу - це обумовлює і конкретне місце розташування підприємства — ближче до споживача чи до постачальника сировини.

У цілому проблему місця розташування бізнесу доцільно розв’язувати з урахуванням системи таких факторів:

1. Можливості забезпечення трудовими ресурсами належної кваліфікації в необхідній кількості

2. Можливості забезпечення матеріальними ресурсами в необхідній кількості та належної якості

3. Комунікаційні можливості (система автошляхів, залізниць, інформаційна система тощо)

4. Урядове регулювання підприємництва за регіональною ознакою.

5. Ринкові можливості (віддаленість ринків збуту, наявність спеціалізованих торговельних установ тощо)

6. Можливості обслуговування бізнесу (забезпечення водою, електроенергією, система дренажу території, утилізація відходів тощо).

Оптимальним місцем розташування підприємства буде таке, котре забезпечить найліпший компроміс між перевагами та недоліками цих основних факторів. З метою формалізації управлінського вибору можна рекомендувати використання математичних методів та експертних систем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]