Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
287.06 Кб
Скачать

1. Класифікація нематеріальних активів за правовою ознакою:

1.1. Об’єкти авторського права: — твори науки — письмові твори наукового, технічного та прикладного характеру (книги, статті, брошури тощо), ескізи, креслення і т. п.

1.2. Об’єкти суміжних прав:— виконавців (актори, співаки, музиканти); виробників фонограм; організацій теле-, радіоефіру; гудвіл (ділова репутація).

1.3. Об’єкти науково-технічної інформації:— науково-технічна інформація; наукові відкриття.

1.4. Об’єкти промислової власності:— винаходи; корисні моделі; промислові зразки; знаки для товарів та послуг; сорт рослин; топології інтегральних мікросхем; раціоналізаторські пропозиції, фірмові найменування; ноу-хау; порода тварин; способи захисту від недобросовісної конкуренції; найменування місця походження товарів; секретні об’єкти промислової власності.

1.5. Об’єкти природного середовища:— земельні ділянки; надра; геологічна та інша інформація про навколишнє середовище; інші природні ресурси.

1.6. Об’єкти права користування:— монопольне положення на ринку; економічні та інші привілеї.

2. Класифікація нематеріальних активів за ознакою цілісності:

2.1. Нематеріальні активи невіддільні від підприємства: системи та методи функціонування; сукупність постійних клієнтів; репутація підприємства

2.2. Нематеріальні активи невіддільні від індивіда: особиста репутація; особисті професійні якості, комерційні здібності.

2.3. Нематеріальні активи невіддільні ні від підприємства, ні від індивіда: фірмові найменування; фабричні марки та клейма; товарні знаки

Ситуації, в яких облік та оцінка вартості нематеріальних активів необхідні:

1. З метою обліку та (чи) аналізу: Встановлення ціни на товари, що виготовляються з використанням нематеріальних активів. Страхування об’єктів нематеріальних активів. Розрахунок винагороди для авторів, що створили нематеріальні активи. Аналіз ефективності роботи підприємства, яке створює чи використовує нематеріальні активи. Визначення прибутку від вживання нематеріального активу в господарській діяльності. Облік об’єктів нематеріального активу на балансі підприємства. Відображення вартості нематеріальних активів у собівартості продукції. Оцінку інвестиційних проектів.

2. З метою аналізу прибутку від використання нематеріальних активів:

2.1. Визначення бази оподаткування.

2.2. Вибір оптимального варіанта використання нематеріального активу (проблема власного використання чи реалізації системи ліцензій та договорів).

2.3. Фінансове забезпечення оновлення виробничих фондів.

2.4. Зменшення витрат, пов’язаних із незаконним використанням нематеріальних активів та з їх експортом.

3. З метою відображення вартості нематеріальних активів у статутному фонді фірм.

4. Для зміни форми та суб’єкта-власника: Реорганізація (в тому числі приватизація), ліквідація, банкротство підприємства. Продаж підприємства з аукціону або в конкурсному порядку (в тому числі в процесі виконання рішень арбітражних або судових органів). Купівля або продаж прав на нематеріальні активи.

5. З метою вирішення організаційно-правових питань, пов’я­заних із нематеріальними активами: Обґрунтування вартості нематеріального активу в процесі судово-арбітражних суперечок, пов’язаних із незаконним його використанням, неправильною виплатою авторської винагороди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]