Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_3-petruk.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
304.13 Кб
Скачать

Тема 3: Процес стратегічного управління підприємством, його зміст, завдання та головні етапи

1. Елементи системи стратегічного управління підприємством

Методологічною основою стратегічного управління є системний підхід, згідно з яким, підприємство характеризують такі особливості як:

1) унікальність і непередбачуваність поведінки системи в конкурентних умовах;

2) здатність змінювати структуру та формувати варіанти поведінки, протистояти загрозливим тенденціям, адаптувати до зміни умов;

3) прагнення до формування цілей в середині підприємства.

Таким чином, згідно системного підходу, система стратегічного управління складається з 3 окремих елементів:

1) стратегія підприємства як сукупність управлінських рішень щодо перспективи його розвитку;

2) організаційна структура – зорієнтована на розроблення і впровадження стратегії;

3) організаційна культура, яка створює можливості для розроблення і реалізації стратегії.

В результаті утворюється трикутник: «Стратегія підприємства – Організаційна структура – Організаційна культура», який повинен бути внутрішньо стійким і перебувати в гармонії із зовнішнім середовищем.

Стратегія підприємства є центральним прийняттям у теорії стратегічного управління.

Стратегія підприємства – це комплексна програма дій, яка спрямована на ефективність виробничої, науково-дослідної, комерційної, фінансової і іншої діяльностей, реалізація якої забезпечить здійснення місії і досягнення цілей підприємства.

Наявність стратегії можна виявити на будь-якому підприємстві, інколи навіть без втілення її в певних документах, без формалізації. Пояснюється це тим, що підприємство не може здійснювати постійно свій напрямок діяльності, вести гнучку політику і відразу реагувати на зміну середовища.

Потрапляючи в ситуацію, яка потребує прийняття рішень, керівник формує його під впливом систем-принципів, правил, пріоритетів, що діють на підприємстві та зумовлених обставинами, місця виникнення. Це допомагає керівнику діяти відповідно до стратегічної лінії поведінки підприємства, виявляючи при цьому, максимальну самостійність. Тобто, стратегія спрямована на планування усіх найважливіших дій, які потрібно реалізувати, щоб забезпечити тривалий спіх підприємств.

Організаційна структура необхідна для організації виконання робіт на підприємстві відповідно до його існуючої стратегії. Організаційна структура підприємства має свої характерні особливості, тобто вона відображає ті організаційні структури, які були перед нею на цьому підприємстві, думку керівництва про найкращу систему підзвітності і звітності, політику призначення посади і розподілу завдань, та інші внутрішні фактори.

Організаційна культура є порівняно новим елементом стратегічного управління, яку формують система цінностей, вірувань, традицій та норм поведінки, що склалися на підприємстві.

Між перерахованими елементами системи стратегічного управління підприємства існує взаємозалежність: чітко організоване стратегічне планування перебуває у тісному взаємозв’язку з структурою управління, яка забезпечує розроблення та реалізацію стратегії для досягнення цілей підприємства і з організаційною культурою, яка створює можливості для поєднання стратегічного планування й організації структури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]