Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
287.06 Кб
Скачать

4. Властивості потенц. П-ва:

1. Цілісність – всі елем. потенціалу служать заг. меті п-ва і забезпечуються реалізацією таких принципів як спільність і єдність цільової ф-ції для кожного елем. потенціалу, спільність критерію ефективності функціонув. як для всього потенціалу, так і для кожного елем. зокрема.

2. Складність виявляється в наявності різноманіття його компонентів і зв'язків між ними, що визначають його внутрішню будову й організацію як єдиного цілого. Складність потенціалу характеризується обсягом інформації, необхідної для його формування та розвитку, складністю опису та управління, складністю розвитку та ін.

3. Взаємозамінність - заощадження виробничих ресурсів у результаті використання нового обладнання, передових технологій, нових методів організації управління виробництвом. При цьому врах. регламентованість та періодичність взаємозамінності, тобто елем. потенціалу можуть не обмеж. замін. один одного, доки один з цих елем. не перетв. в 0.

4. Взаємозв'язок і взаємодія елементів - загальний економічний закон відповідності між елементами потенціалу, коли їх спільне погоджене функціонування та взаємодоповнення за рахунок інтегрального впливу утворить нові якості сукупного потенціалу – ефект синергії.

5. Здатність до сприйняття інновацій означає, що система повинна бути здатною до навчання і розвитку (саморозвитку), сприйняття та використання нових технологічних ідей, наукових розробок і т. д.

6. Гнучкість – властивість підприємства переходити з одного працездатного функціонального стану в інший з мінімальними втратами і витратами при виконанні чергового завдання чи нової функції.

7. Потужність є кількісною оцінкою ступеня реалізації досягнутого потенціалу підприємства або потенційної сили стратегічного (перспективного). Дана властивість дозволяє визначити внесок потенціалу конкретного підприємства у формування галузевого або загальноекономічного потенціалу регіону, країни.

Т. 2: 1. Структура потенціалу п-ва

Структура ПП - мережа найсуттєвіших, стійких (інваріантних) зв’язків між елементами.

При ресурсній структурі потенціалу, рекоменд. врах. у ньому різну к-ст. складових.

1-ий напрямок - тільки засоби праці,

2  - засоби праці і робочу силу,

3 - засоби праці, робочу силу і природні ресурси

4 - засоби праці, робочу силу і предмети праці,

5 – доповнення у вигляді систем збирання, обробки і використання інформації, досвіду господарювання, використовуваної енергії тощо.

2. Об’єктні складові пп.

Об’єктні складові пов’язані з матеріально-речовинною та особовою формою потенціалу підприємства. До них належить: інноваційний потенціал, виробничий потенціал, фінансовий потенціал та потенціал відтворення.

Інноваційний потенціал — сукупні можливості підприємства щодо генерації, сприйняття та впровадження нових (радикальних і модифікованих) ідей для його системного технічного, організаційного та управлінського оновлення.

Виробничий потенціал — наявні та приховані можливості підприємства щодо залучення та використання факторів виробництва для випуску максимально можливого обсягу продукції (послуг). Його треба також сприймати як сукупність ресурсів, що функціонують і здатні виробляти певний обсяг продукції. Тому виробничий потенціал є поліструктурною системою. До його складу входять:

1) Потенціал землі та природно-кліматичні умови — можливості підприємства використовувати сукупні природні багатства у господарській діяльності.

2) потенціал ОФ — наявні та приховані можливості основних фондів, які формують техніко-технологічний базис виробничої потужності підприємства.

3) Потенціал обор. фондів — це частина виробничого капіталу підприємства у вигляді певної сукупності предметів праці (сировини, конструкційних матеріалів, палива, енергії та різних допоміжних матеріалів), які перебувають у виробничих запасах, незавершеному виробництві, напівфабрикатах власного виготовлення і витратах майбутніх періодів.

4) Потенціал нематеріальних активів — сукупність можливостей підприємства використовувати права на нові чи наявні продукти інтелектуальної праці в господарському процесі з метою реалізації корпоративних інтересів на засаді задоволення суспільних потреб. Потенціал технологічного персоналу — здатність робітників виробляти різні продукти, надавати послуги чи виконувати роботи.

Фінансовий потенціал — обсяг власних, позичених та залучених фінансових ресурсів підприємства, що ними воно може розпоряджатися для здійснення поточних і перспективних витрат.

Інвестиційний потенціал тобто наявні та приховані можливості підприємства для здійснення простого і розширеного відтворення.

Потенціалом відтворення - сукупність матер.-техн., нематер., фін. та ін. ресурсів, які перебув. у розпорядженні підприємства або можуть бути додатково залучені й використані для простого чи розширеного відтворення факторів в-тва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]