Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diskr_ukr.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
974.85 Кб
Скачать

Роздiл 1. Проблематика і взаємозв'я­зок розділів курсу: передумови, рішення, перспективи

Тема 1.1. Загальний аналіз засобів моделювання дискрет­ної математики.

Лекція 1.1.1. Множини та функції. Поняття множини, елементи множини. Способи описання множини і її елементів. Рівність множин. Підмножини. Універсальна множина, булеан множини. Операції над множинами: об'єднання, переріз, різниця, доповнення. Діаграми Ейлера. Властивості операцій над множинами, принцип двоїстості, тотожні перетворення виразів. Поняття вектора, компоненти вектора. Впорядковані пари, трійки, n-ки. Прямий (декартів) добуток множин. Поняття відображення і функції. Образ і прообраз функції. Типи функцій: ін'єктивна, сюр'єктивна, бієктивна. Часткові функції. Функції від n аргументів. Функції із множини S в множину S. Функціональний підхід в математиці і його значення.

Лекція 1.1.2. Бінарні відношення і їхні властивості. Визначення відношення, n-арного відношення. Властивості відношень. Бінарні відношення, область визначення та область значення відношення. Способи задання відношень. Композиція відно­шень, обернене відношення. Відношення: рефлексивні (антирефлексивні, іррефлексивні), симетричні (асиметричні, антисиметричні), транзитивні (не транзитивні). Відношення еквівалентності і порядку. Рівність і розбиття. Класи еквівалентності. Відношення еквівалентності і розбиття. Відношення порядку. Впорядкованість і відношення. Строгий та частковий порядок. Частково впорядковані множини. Повністю впорядковані множини. Найбільший і найменший елементи впорядкованоі множини, верхня і нижня межі.

Лекція 1.1.3. Ускладнення математичних об’єктів. Розширення уявлень про функції. Функції слідування Пеано. Операції над функціями. Композиція функцій, підстановки. Обернені і оборотні функції. Теореми про існування обернених і оборотних функцій. Спеціальні класи функцій: підстановки, цикли, з’єднання, послідовності, функціонали.

Лекція 1.1.4. Ускладнення математичних об’єктів. Розширення уявле­нь про відношення. Решітки як частково впорядковані множини. Замикання відношень. Транзитивне замикання. Рефлексивне замикання.

Лекція 1.1.5. Відношення на базах даних і структури даних. Відношення і структури даних. Файли, записи, поля і відношення. Бази, таблиці, атрибути, домени, ключі. Нормальні форми: перша, друга, третя. Функціональна залежність атрибутів. Нормалізація. Приклади відношень як структур даних.

Тема 1.2. Лінгвістичні моделі дискретної математики.

Лекція 1.2. 1. Уявлення про природні і формальні мови. Знаки і символи. Мова: формальне визначення. Поняття синтаксису і семантики. Алфавіти, множини слів та мови. Операції над словами та множинами слів. Конкатенація, об’єднання, ітерація.

Лекція 1.2.2. Загальне уявлення про способи визначення мов. Регулярні множини. Мовні засоби дискретної математики. Способи визначення мов. Породження мов. Уявлення про граматики. Розпізнавання мов. Уявлення про автомати. Алгебраїчний підхід та мови. Регулярні множини. Регулярні вирази. Приклади регулярних множин. Єдність засобів моделювання дискретної математики на прикладі формальних мов і засобів їх визначення: граматик, алгебраїчного підходу та автоматів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]