Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы(7).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать
  1. Дайте визначення міжнародного кредиту та охарактеризуйте його види. Визначить принципи та функції міжнародного кредиту.

Міжнародний кредит - це рух позикового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин, пов'язаних з наданням товарних і валютних ресурсів.

У найбільш загальному вигляді міжнародний кредит ділиться на 2 великих групи:

• позики у сфері торгівлі і надання послуг;

• позики у фінансовій і виробничій сферах.

Позики у сфері торгівлі є традиційним атрибутом зовнішньоторговельних операцій і виявляються у формі кредитування експорту і імпорту.

Кредитування експорту здійснюється у формах:

• Купівельних авансів, що видаються імпортерами іноземним виробникам (експортерам).

• Банківського кредитування у вигляді:

• видачі кредитів під товари в країні експортерові (експортер отримує кредит для операцій по накопиченню товарів на експорт);

• надання позик під товари в дорозі (експортер отримує кредит під заставу транспортних документів);

• кредитів, незабезпечених товарами (видається постійним і надійним експортерам).

Класифікація міжнародного кредиту

п\п Критерій Види кредиту

1 Джерело кредитних ресурсів Внутрішній (валютна позика між суб'єктами однієї країни)

Зовнішній (заїм між резидентами різних країн)

2 Призначення кредиту

Комерційний (кредитування у сфері торгівлі, послуг)

Фінансовий (капітальні вкладення, будівництво об'єктів, придбання цінних паперів)

3 Вид вартості, що позичається Товарний

Валютний

4 Валюта позики

Кредит у валюті країни боржника

Кредит у валюті країни кредитора

Кредит у валюті третьої країни

Кредит в міжнародній рахунковій одиниці (СДР)

5 Термін позики

Надстроковий (1день - 3месяца)

Короткостроковий (до1 роки)

Середньостроковий (від 1 року до 5 років)

Довгостроковий (більше 5 років)

6 Забезпечення

Забезпечений (товарними документами, векселями, цінними паперами, нерухомістю)

Бланкові

7 Форма надання

Наявний

Акцептний (при акцепті перевідного векселя. Застосовується в торгових операціях.)

Депозитний (придбання депозитних сертифікатів)

Облігаційний

Розглянемо основні форми міжнародного кредиту.

1. Фінансовий кредит. Це грошовий кредит, що надається банками на умовах терміновості, платності, поворотності.

2. Консорциальниє (синдиковані) кредити. Надаються двома і більш кредиторами, тобто консорціумами (синдикаторами) банків одному позичальникові. Для надання такого кредиту група банків-кредиторів об'єднує на термін своєчасні вільні засоби.

3. Комерційний кредит - це кредит, як різновид розрахунків з розстрочкою платежів:

- Фірмовий кредит

- це кредит, при якому експортер надає кредит імпортерові у формі відстрочення платежу (наприклад, аванс імпортера, якого він виплачує експортерові після укладення контракту).

- Вексельний кредит

- це кредит, оформлений шляхом виставляння векселя на імпортера, що акцептує його після отримання товарно-супровідних і платіжних документів. Термін вексельного кредиту залежить від виду товару (машини, устаткування - довгостроковий кредит, сировина, матеріали - короткостроковий кредит).

- Обліковий кредит -

це кредит, що надається банком векселедержателеві шляхом покупки векселя до настання терміну платежу по ньому.

- Кредит по відкритому рахунку.

Надається в розрахунках між постійними контрагентами при багатократних постачаннях однорідних товарів. Експортер відносить вартість відвантаженої продукції в дебет рахунку, відкритого їм іноземному покупцеві, що погашає свою заборгованість в обумовлені контрактом терміни.

4. Факторинг є торгово-комісійними і посередницькими послугами банку. Він є специфічним різновидом короткострокового кредитування експорту і посередницької комерційної діяльності. Операції факторингу регламентуються гл. 43 ГК РФ «Фінансування під поступку грошової вимоги».

Факторинг включає: стягнення (інкасування) дебіторської заборгованості клієнта; надання йому короткострокового кредиту; звільнення його від кредитних рисок по експортних операціях.

Метою факторингу є отримання коштів негайно або в строк, визначений договором. В результаті продавець не залежить від платоспроможності покупця.

5. Форфетування (від франц. forfeit - цілком, загальна сума) є формою кредитування експорту банком або фінансовою компанією шляхом покупки ними без обороту на продавця векселів або інших боргових вимог по зовнішньоторговельних операціях. Застосовується при постачаннях машин, устаткування на крупні суми з тривалою розстрочкою платежу (до 5-7 років).

Форфетування звільняє експортерів від кредитних рисок і скорочує дебіторську заборгованість. Форфетування дорожче для експортера, чим банківський кредит.

Форфетування - це форма трансформації комерційного векселя в банківський вексель.

Форфетування припускає перехід всіх рисок за борговим зобов'язанням до його покупця (тобто форфетору). Тому форфетор вимагає зазвичай гарантію першокласного банку країни, в якій функціонує боржник.

У більшості країн платіж за борговим зобов'язанням може бути проведений через декілька днів після закінчення терміну платежу по ньому. Для того, щоб зробити поправку на це положення, форфеторы зазвичай при розрахунку дисконту додають декілька днів до фактичного числа, що залишилося до терміну платежу. Це так звані пільгові дні.

Величина дисконту і сума платежу форфетора продавцеві боргових зобов'язань може бути визначена трьома способами: по формулі дисконту, по процентних номерах, по середньому терміну форфетування.

6. Овердрафт - це форма короткострокового кредиту, надання якого здійснюється шляхом списання банком засобів по рахунку клієнта понад його залишок. В результаті утворюється дебетове сальдо, тобто заборгованість клієнта банку.

Банк і клієнт укладають між собою угоду, в якій встановлюються максимальна сума овердрафту, умови надання кредиту, порядок погашення його, розмір відсотка за кредит.

При овердрафті в погашення заборгованості прямують всі суми, що зараховуються на поточний рахунок клієнта. Тому об'єм кредиту змінюється у міру надходження засобів, що відрізняє овердрафт від звичайного кредиту.

7. Акцептний кредит - це кредит, що надається банком у формі акцепту тратти, що виставляється на банк експортерами і імпортерами. При цій формі кредиту експортер дістає можливість виставляти на банк векселі на певну суму в рамках кредитного ліміту. Банк акцептує ці векселі, гарантуючи тим самим їх оплату боржником у встановлений термін.

При акцептному кредиті формально кредит надає експортер, але, на відміну від вексельного кредиту, акцептантом векселя виступає банк. Видаючи акцепт, банк не надає кредиту і не вкладає в операцію свої засоби, але зобов'язується сплатити тратту при настанні терміну платежу.

Вартість акцептного кредиту складається з двох елементів: комісії за акцепт, облікової ставки, яка зазвичай нижче за ставку по обліку векселя.

Акцептний кредит застосовується зазвичай в тих випадках, коли банки акцептують тратти тільки експортерів своєї країни.

Різновидом акцептного кредиту є акцептно-рамбурсний кредит.

У міжнародній торгівлі це означає оплату купленого товару через посредство банка у формі акцепту банком імпортера тратт, що виставляються експортером.

Банки акцептують тратти, що виставляються на них іноземними комерційними фірмами. В цьому випадку в операцію по акцепту тратти включаються банки інших країн, що грають допоміжну роль і що переймають на себе відповідальність перед банками-акцептантами по своєчасному перекладу (рамбурсуванню) на їх рахунки валюти, необхідної для оплати тратт, що акцептуються.

Принципи МК:

1. Терміновість — кредити надаються на певний термін.

2. Поворотність — повернення грошей власникові.

3. Платність — плата за користування кредитом.

4. Забезпеченість — гарантії одержувача кредиту.

Види гарантій:

• матеріальні (нерухомість і матеріальні цінності);

• урядові.

5. Цільовий характер. МК, як правило, надається під вирішення конкретних технико-экономически обгрунтованих завдань.

Суб'єктами МК можуть бути держава; групи держав; фірми (відособлені господарські одиниці, зареєстровані в країнах місцезнаходження); банки; страхові компанії; транснаціональні компанії; міжнародні організації (економічні, валютно-фінансові); державні установи (міністерства, відомства).

Функції МК:

1. забезпечує перерозподіл матеріальних і фінансових ресурсів між країнами;

2. дозволяє ефективніше використовувати фінансові і матеріальні ресурси;

3. сприяє накопиченню матеріальних і фінансових ресурсів з метою їх раціональнішого використання в майбутньому;

4. прискорює процес реалізації товарів, розширює межі міжнародної торгівлі;

5. забезпечує володіння найважливішими методами конкурентної боротьби на світовому ринку;

6. сприяє вирішенню програм структурної перебудови економіки окремих країн;

7. знижує платоспроможність країн-позичальників і підвищує рівень їх заборгованості кредиторам.

Облік та аналіз ЗЕД

1.

Проведення аналізу зовнішньоторговельної діяльності окремої галузі за три останні роки.