Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы(7).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать
  1. Охарактеризуйте особливості розрахунку валютних курсів свопів з датою валютування до споту.

Котируються аналогічно стандартним свопам у вигляді своп-пунктів для відповідних періодів (o/n (overnight), t/n (tom/next) та tod/spot (today/spot)) у вигляді премії або дисконту:

Якщо перша угода здійснюється з датою валютування „завтра”, а обернена – на споті, то такий своп має назву том-некст (tomorrow-next swap або t/n swap).

Існує правило: у випадку зростання зліва направо форвардних (своп) пунктів обмінний курс для першої угоди своп має бути нижчим, ніж валютний курс обміну для другої угоди; у разі зниження форвардних (своп) пунктів зліва направо

обмінний курс для першої угоди має бути вищим, ніж для другої.

Найбільш поширений своп tom/next, який використовується у разі пролонгації відкритої позиції при спекулятивній торгівлі на умовах margin trading. При цьому поточний валютний курс спот можна використовувати як для дати валютування (до спота), так і для дати закінчення свопа (безпосередньо на споті). Головне, щоб різниця двох курсів становила суму форвардних пунктів для відповідного періоду, дата спот при цьому завжди є форвардною датою.

Короткі своп котирування так само як і стандартні свопи, у вигляді своп-пунктов для відповідних періодів, при цьому розрахунок курсів операції будується відповідно до правил: 1) у разі тих, що зростають зліва-направо своп-пунктов, обмінний курс для першої операції свопу (до споту) має бути нижче, ніж обмінний курс для другої, яка на споті; 2) у разі убування зліва-направо своп-пунктов обмінний курс для першої операції має бути вище, ніж для другої. При цьому, поточний вал курс спот можна використовувати як для дати валютування (до споту), так і для дати закінчення свопу (тобто, на споті). Головне, щоб різниця 2-х курсів складала величину своп-пунктов для відповідного періоду.

  1. Яким чином здійснюється котирування операцій своп форвард/форвард?

swop/форвард/форвард (форв контракт або типу форвард/форвард): Своп-контракт форвард/форвард здійснюється шляхом не 2-х форвардних зустрічних операцій, а 2-х простих операцій своп.

Приклад: swap fwd/fwd 3/8m buy/sell

В рамках цієї операції здійснюються слід дії: 1)покупка 3-х місячного свопу – продаж з датою валютування спот, покупка-с датою валютування форвард; 2)продажа 8месячного свопа-покупка з датою валютування спот, продажа-с датою валютування форвард.

Котирування операцій своп/форвард/форвард здійснюється за допомогою своп-пунктов, які розраховуються за правилом: 1) сторона bid котировки=разнице між bid котирування стандартною свопу довгого терміну і стороною offer котирування стандартного свопу в короткий період:

bid

«-»

offer

forw/forw

15 20

swap/forw

16 22

2) сторона offer = різниці між offer котируванням стандартного свопу довгого періоду і стороною bid короткого періоду.

  1. Дайте визначення ф'ючерсним та форвардним контрактам. У чому відмінності між цими видами валютних контрактів? Яким чином здійснюється торгівля фінансовими ф’ючерсами?

Форвардні операції/контракти –соглашение між банком і клієнтом про покупку/продаж визначеного кол-ва иностр валюти у встановлений термін(або протягом певного періоду) по курсу, фіксований у момент укладення оборудки. Форв контракт полягає без комісії. Форв контракти явл небіржовими операціями (OTC), можуть полягати на будь-який термін, від тижня до 5 років. Виділяють так звані стандартні дати реалізації форв контрактів: тиждень, 2 тиждень, місяць, 2,3,6,9,12 місяців. Дата валютування в принципі у форв і свопі контрактах визначається аналогічно. Термін форв контракту починає відлік від спот-даты, виключення у форв контракті складають останні дні місяця або року. Якщо день валютування вал операції доводиться на кінець місяця або року і цей день є вихідним, то за дату валютування вважатиметься попередній робочий день. дата висновку сделки->валютирование спот (початок відліку терміну форв контракту)->валютирование форв контакту.

Вал ф'ючерс –стандартный біржовий контракт на постачання валюти в зазначений термін по узгодженому курсу. Ф'ючерсний контракт нагадує форвардний, по торгуемый на біржі зі всіма витікаючими звідси наслідками: -все умови контракту стандартизовані і встановлені біржею: -стороны контракту вносять денежн депозит і підтримують його розмір до дати виконання контракту (гарантують його виконання); -реализация контракту здійснюється через розрахунково-клірингову палату біржі (розрахунково-кліринговий банк). Датою виконання ф'ючерсного контракту наз день, в який сторони повинні виконати умови контракту. Актив, лежачий в основі ф'ючерсного контракту наз базовим активом, якщо це матеріальний актив –то фьючер наз товарним, якщо финансы-финансовым, валюта-валютным. Сторони контракту: сторона зобов'язана виконати постачання активу –продавец ф'ючерсного контракту; сторона зобов'язана перерахувати грошові сред-ва поставлений актив-покупець ф'ючерсного контракту. Контракт, який закінчується постачанням базового активу –фьючерс з постачанням, проте більшість ф'ючерсних контрактів припускають тільки взаєморозрахунок сторін в день їх виконання, який осществ за ринковою ціною в день виконання контракту із закриттям всіх позицій –расчетные ф'ючерси. Абсолютно всі умови ф'ючерсних контрактів (назва, марка, к-ть базового активу, час проведення торгів, min розмір зміни ціни активу і так далі) встановлюються біржею; покупець і продавець контракту погоджують в результаті торгів тільки один параметр-ціну активу.

В цілому, ф'ючерсні контракти нагадують форвардні, явл їх біржовим аналогом. Проте є схожість і відмінності.

Критерій Ф'ючерсні Форвардні

Місце торгівлі

На организов тов і ф'ючерсних біржах (CME, LIFFE, MFE) Міжбанківський, клієнтський, в будь-якому місця, по телефону або через комп системи

Стандартизація Стандартні умови, пропоновані біржею Всі умови контракту обмовляються сторонами

Регулювання Спец комісії з термінової біржової торгівлі Саморегулювання на основі звичаїв і традицій ринку в розрізі нац закон-ва

Реальне постачання базового активу

Як правило не передбачається в 95% випадків Здійснюється в переважному числі 90% випадків

Щодня вартість ф'ючерсного контракту коректується по ринку (рын вартості) і всі доходи (збитки) сплачуються сторонами в грошах. Якщо платіж не проведений, розрахункова палата продає контракт, а збитки відшкодовує за рахунок ниров засобів. Таким чином, ф'ючерсний контракт явл серією форв операцій з щоденним розрахунком. Тільки по 5% вал ф'ючерсів розраховується базовим активом, в решті –стороны покривають позиції до дати погашення по засобах зустрічних операцій (offset)

Привабливість для дрібних інвесторів

Ефект «важеля» робить ринок доступним для ділових інвесторів, а так само невеликі розміри станд контрактів. CME: станд контракт по ?-2500, С$-100тис €-12 млн 500тыс ?-12 млн 500тыс, CHF-125тыс. У зв'язку з крупним номіналом контракту операції дрібних інвесторів утруднені

Терміни постачання Станд, звичайні, квартальні дати

на CME-погашение в 3-е середовище контрактного місяця Будь-які за угодою сторін

Регулярна переоцінка позицій Осществл щодня

Відсутній

Маржеві вимоги Встановлюються біржею Відсутні

З метою забезпечення виконання сторонами своїх обяз-в на ф'ючерсному ринку исп 3 типи маржі: початкова, варіаційна(підтримувана), і додаткова. Нач маржа по определ повинна покривати добові зміни ціни контракту, в розрізі окремого контракту. Для определ розміру маржі исп статистич дані коливання цін і статистич методи определ довірчий інтервал для max відхилень. Таким чином, нач маржа забезпечує можливість примусового закриття всіх або частин відкритих позицій неспроможної ділянки торгівлі. Вноситься при висновку контрактів, явл власністю учасників бірж торгівлі, повертається їм розрахунковою палатою після закриття контракту. Варіацион маржа. В результаті біржового клірингу і ежедн заміни ф'ючерсних контрактів на нових можуть виникнути вимоги до учасників торгів підтримувати свою маржеву позицію. Згідно вимогам щодо підтримуючої маржі, інвестор повинен мати на рахунку суму, рівну або велику некотор долі первинної маржі (зазвичай не менше 65%). Вимоги біржі до інвестора про внесення доп суми сред-в на маржевій рахунок до рівня первонач маржі на вариац (що підтримує) маржею (по засобах повідомлення). Якщо інвестор не відповідає на дані вимоги, не може відповісти, брокер закриває позиції інвестора протилежною операцією за рахунок інвестора. Доповнить маржа: може вводитися незадовго до дати виконання контракту з метою гарантування виконання його умов або у разі збільшення нестабільності ринку.

Операційні витрати

Ціна контракту одна; брокерська комісія-покриття витрат комісії зазвичай не велика і складає близько 0,02% від того, що мається на увазі V операції Покриваються за рахунок спреда

Рівень кредитної риски Понижений, оскільки, гарантом по всіх операціях виступає клірингова палата, яка встановлює спец вимоги, збільшує надійність ринку Високий, потрібна оцінка кредитоспроможності контрагента

Дата розрахунку Осуществ щодня через клірингову палату біржі, підтримує ліквідність ф'ючерсного ринку На дату обумовлену, вказану, в контракті

Валютні ф'ючерси - це стандартні контракти, що передбачають покупку (продаж) певної кількості однієї валюти за іншу по фіксованому у момент укладення контракту курсу при настанні терміну постачання за контрактом. При цьому ф'ючерсна ціна котирується в кількості одиниць однієї валюти, що даються за одиницю іншої валюти. Кожному мінімальному пункту зміни валютного курсу («тику») ставиться у відповідність певна грошова сума - «множник», так що величина зміни ф'ючерсній позиції розраховується як твір множника на кількість тиків. Позиція за контрактом, якщо вона не була ліквідована до закінчення терміну торгівлі контрактом, закривається шляхом ухвалення (здійснення) постачання валюти. Ф'ючерсні операції (так само як і форвардні) здійснюється з постачанням валюти на термін більше 3 днів з дня укладення контракту, і при цьому ціна виконання операції в майбутньому фіксується в день її висновку.

Фінансовий ф'ючерс - договірне зобов'язання купити, відповідно продати в стандартизовану дату виконання контракту певну, стандартизовану кількість фінансових інструментів за ціною, заздалегідь визначеною (узгодженою) у вільному біржовому торзі.

Фінансові інструменти торгуемые на ф'ючерсних біржах можна розділити на: - фінансові ф'ючерси з конкретною базою - фінансові фьючетсы з абстрактною базою

Фінансові ф'ючерси з конкретною базою засновані на реальних об'єктах торгівлі. При цьому реальне постачання базового фінансового інструменту, як правило, можливе.

До фінансових ф'ючерсів з конкретною базою відносяться: - валютні ф'ючерси (cerrency futures) - процентні ф'ючерси (Intsrest Rate Futuers)

Валютний ф'ючерс - це договірне зобов'язання продати (поставити)і, відповідно, купити (прийняті певна стандартизована кількість валюти по курсу, що заздалегідь виторгував, в певну стандартизовану майбутню дату. Валютні ф'ючерси відносяться до перших фінансових ф'ючерсів.

Процентний ф'ючерс - договірне обзятельство купити (прийняті, соовтетственно, продати (поставити) процентний інструмент з обумовленим в контракті термінами і процентною ставкою по курсу (ставці), що заздалегідь виторгував, в певну стандартизовану майбутню дату.

Процентні ф'ючерси є реальним інструментом страхування риски зміни процентних ставок. До появи процентних ф'ючерсів не існувало скільки-небудь ефективного термінового ринку процентних фінансових інструментів (на відміну від термінового валютного ринку) і, відповідно, ризики зміни процентних ставок не могли бути розподілені (перекладені) на інших учасників ринку, тобто мінімізовані і застраховані.