Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
госы(7).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать
  1. Охарактеризуйте поняття курсового спреду та поясніть цілі його використання? Від яких факторів залежить розмір спреду?

Спред - різниця між цінами, курсами, ставками 1. Різниця між ціною покупки і продажу акції або іншого цінного паперу на вторинному ринку. 2. Одночасна покупка і продаж окремих ф'ючерсних або опційних контрактів на однаковий товар або фінансовий інструмент з постачанням в різні терміни. 3. Різниця між ціною паперу, що сплачується андеррайтером, і ціною, по якій останній продає її інвесторам. 4. Ціна запозичення грошей, що сплачується позичальником позикодавцям понад ставку фіксованої прибутковості.

Спред – одночасна покупка і продаж опціонів на одні і ті ж базові акції, але з різними цінами виконання, термінами закінчення або і з тим і іншим. Мета створення спрэда полягає в підвищенні прибули за рахунок витягання вигоди з короткострокових коливань цін акцій при одночасному зниженні рисок у випадку, якщо курс базових акцій не змінюється, як передбачалося. Спред не дає можливості завжди створювати позитивний грошовий потік, він тільки дозволяє збільшити можливість виграшу і обмежити програші. Спред з позитивним грошовим балансом – кредитний спрэд, в протилежному випадку – дебетний. Широкий курсовий спред між котируваннями по покупці і продажу долара говорить про очікування гравців щодо високої волатильности (мінливості) цінових значень долара в короткостроковій перспективі. Таким чином гравці ринку страхують себе від значних курсових коливань протягом дня, що є цілком нормальною ситуацією.

Розмір маржі може змінюватися залежно від декількох причин.

a) Статус контрагента. Розмір банківської маржі зазвичай ширше для клієнтів банку, чим на міжбанківському ринку.

b) Ринкова кон'юнктура. В умовах нестабільного курсу, що швидко змінюється, розмір маржі зазвичай більше.

c) Характер стосунків між контрагентами. Якщо між банками- контрагентами впродовж ряду років склалися стійкі довірчі стосунки, відсутні випадки невиконання умов операцій, і ділери банків добре знають один одного, то розмір маржі може бути вужчим. Якщо ділер банку не бажає здійснювати конверсійні операції з певним контрагентом, то він прокотирует широкий спред (за межами среднерыночного), свідомо прирікаючи контрагента на відмову.

d) Величина маржі випробовує вплив і ринкового обороту: чим він менший, тим вище різниця між курсами продавця і

покупця, і навпаки.

e) Певна дія надає і конкретна валюта операції. Маржа істотно менше по валютах, об'єм операцій з якими високий.

  1. Обґрунтуйте зв'язок між доларом США та крос-курсами. Як розраховуються крос-курси валют із прямим котируванням до долара США, із прямим та непрямим котируванням до долара США та непрямим котируванням до долара США?

Бреттон-вудсськая система передбачала використання як міжнародні резерви золота і долара. Долар був визнаний як світові гроші по двох причинах. По-перше, США вийшли з другої світової війни з найбільш сильною економікою. По-друге, США акумулювали величезна кількість золота і період з 1934 по 1971 роки проводили політику скупки і продажу золота іноземним фінансовим органам за фіксованою ціною 35 доларів за унцію. Таким чином долар переводився в золото по пред'явленню.Ряд валют офіційно котирується до долара США у вигляді непрямого котирування. Це курс долара до європейської валютної одиниці ЕКЮ, англійського фунта стерлінгів, а також до грошових одиниць країн — колишніх колоній Великобританії — ECU/USD, GBP/USD, AUD/USD, NZD/USD, IEP/USD і ряд інших.

Причини котирування фунта стерлінгів у вигляді базової валюти криються в ролі англійського фунта як найпоширенішої в світі валюти часів Британської імперії, обслуговуючої льви¬ную частку світового торгового обороту. З фунтом стерлінгів соот¬носили свої валюти інші країни на початку XX століття, у тому числі і США.

Використання долара США у вигляді базової валюти відображає роль американської валюти як загальновизнаної і найбільш вживаної розрахункової одиниці, використовуваної в міжнародній торгівлі, а також відображає значення долара як ключову валюту післявоєнної світової валютно-фінансової системи Бреттон-вудсськой епохи.

Расчет двустороннего кросс-курса

На практике кросс-курсы, котируемые на 2-х сторонней основе. Рассчитывая такие курсы, банки используют четкие правила.

1)расчет кросс-курса для валют с прямой котировкой к $

USD/CAD=1,5652/58

USD/JPY=107,34/40 CAD/JPY-?

Для расчета bid кросс-курса (покупка) надо разделить курс-bid валюты котировки на курс продажи offer базы котировки. Bid cr =107,34/1,5658=68,55-покупка CAD

Для расчета кросс-курса продажи offer делят курс offer валюты котировки на курс bid базы котировки. Offer cr =107,40/1,5652=68,62-продажа CAD

CAD/JPY=68,55/62

2)расчет кросс-курса для валюты с прямой и косвенной котировкой к $

£/$=1,5890/93

$/¥=5,4250/4350 £/¥-?

Для расчета кросс-курса bid необходимо перемножить курсы покупки обеих валют(и базы и котировки) bid cr=1,5890*5,4250=8,6203

Для расчета кросс-курса продажи необходимо перемножить курсы продаж offer cr=1,5893*5,4350=8,6378

£/¥= 8,6203/8,6378

3)расчет кросс-курсов для валют с непрямой котировкой к $

£/$=1,5890/93

AUD/$=0,7591/96 £/AUD-?

Для расчета кросс-курса покупки делят курс покупки базы валюты на курс продажи валюты котировки bid cr=1,5890/1,7596=2,0918

Кросс-курс продажи находится делением курса продажи базы котировки на курс покупки валюты котировки offer cr=1,5893/0,7591=2,0936