Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ НА ДЕК З ТДП..docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
277.17 Кб
Скачать

105. Юридична техніка: поняття, види, засоби

Юридична техніка — це система правил та прийомів здійснення уповноваженими суб'єктами діяльності, спрямованої на підготовку заснованих на реаліях життя, оптимальних та доцільних за формою та структурою правових актів.

Юридична техніка співвідноситься з правовими формами діяльності уповноважених органів та осіб. Тому розрізняють юридичну техніку у правотворчості та юридичну техніку в правозастосовчій діяльності.

Юридична техніка у правотворчості охоплює методики роботи над текстами нормативно-правових актів, прийоми найбільш досконалого викладу думки законодавця (інших суб'єктів правотворчості) у статтях нормативно-правових актів, вибір найбільш доцільної структури кожного з них, термінології та мови, способи оформлення змін, доповнень, повного чи часткового скасування, об'єднання нормативно-правових актів тощо. Юридична техніка у правотворчості забезпечує доступність законодавства, зручність у його використанні.

Юридична техніка у правозастосовчій практиці означає використання правил (наприклад, тактики і методики розслідування) одержання найбільш повної інформації про конкретні випадки, набір сучасних технічних засобів (допустимих і доступних), а також стандартів діловодства для забезпечення швидкого та якісного вирішення юридичних справ, винесення законних і обґрунтованих юридичних рішень.