Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ НА ДЕК З ТДП..docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
277.17 Кб
Скачать

33. Поняття та види класичних норм права.

Під класичними нормами права розуміють такі правила поведінки, які слугують безпосереднім і самостійним регулятором суспільних відносин. Під спеціалізованими нормами права розуміють приписи нетипового характеру, що не мають властивостей та ознак притаманних класичній моделі норми права.

Норми права класифікують класифікують за такими підставами (критеріями):

1.За предметом правового регулювання (за галузевою ознакою):

"норми конституційного права;

"норми адміністративного права;

"норми кримінального права;

"норми цивільного права та ін.

2. За методом правового регулювання:

"імперативні (від лат. Imperatives - владний) - виражають у категоричних приписах держави чітко визначені діяння, які не допускають ніяких відхилень від вичерпно перелічених прав та обов'язків.

"диспозитивні - приписують варіант поведінки, але дають можливість сторонам відносин самим визначати права і обов'язки, тобто надають суб'єктам свободу вибору поведінки. Диспозитивні норми дають можливість самостійно розпорядитись щодо обрання будь-якої поведінки, передусім такої, яка не передбачена нормою, повністю чи частково в межах загальних принципів права і вимогзаконності. Якщо учасники правовідносин такою можливістю не скористались, вступає в дію правило, яке передбачене у нормі як резервний варіант

3. За характером впливу на особу:

"заохочувальні - встановлюють міри заохочення за варіант поведінки, схвалений державою і суспільством. Заохочувальні норми - надають можливість різним суб'єктам стимулювати позитивну соціально-активну поведінку. Наприклад, в Кодексі законів про працю закріплені норми, які передбачають оголошення подяки, премії за добру роботу.

"Сутність правового заохочення полягає в тому, що за допомогою цього юридичного засобу держава підкреслює особливу зацікавленість у запропонованому варіанті поведінки, стимулюючи правомірну поведінку і водночас утримуючи від протизаконних дій. Заохочення виступає одним з найдійовіших методів правового регулювання, оскільки воно спонукає громадян до особливої добросовісності у виконанні своїх обов'язків та ініціативності у виконанні додатково запропонованих для виконання державою завдань".

"рекомендаційні - встановлюють варіант бажаної з точки зору держави і суспільства поведінки суб'єктів. Інакше визначає поняття рекомендаційних норм Володимир Олександрович Котюк. Він вважає, що рекомендаційні норми - це такі норми, які рекомендують різним суб'єктам займатись тією чи іншою підприємницькою діяльністю.

4. За субординацією у правовому регулюванні:

"матеріальні - містять правила поведінки (права, обов'язки, заборони), на підставі яких можливе вирішення справи. До матеріальних норм належать такі, що визначають правила поведінки суб'єктів, які вступають у відносини в реальному суспільному житті, прагнучи досягнення своїх життєвих інтересів і потреб - майнових, сімейних, трудових тощо. Ці норми закріплені, зокрема, у Цивільному кодексі, Кодексі про шлюб та сім'ю, Кримінальному кодексі та інших кодексах і законах.

"Процесуальні - встановлюють оптимальний порядок застосування норм матеріального права. Призначення таких норм - встановити процедуру, "регламент" здійснення прав чи виконання обов'язків закріплених у нормах матеріального права. До процесуальних належать норми, закріплені у Кримінально-процесуальному кодексі, Цивільно-процесуальному кодексі та інших кодексах. Закон, наприклад, Кодекс про адміністративні правопорушення, може охоплювати як матеріальні, так і процесуальні норми. В конкретному випадку - це норми, що визначають адміністративну відповідальність, і норми, які визначають порядок розгляду справ про скоєні адміністративні правопорушення.

До матеріальних та процесуальних норм В.О.Котюк додає ще й колізійні.