Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРИ НА ДЕК З ТДП..docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
277.17 Кб
Скачать

9.За функціональною спрямованістю (за функціями права) виділяють такі норми:

"регулятивні норми - розраховані на правомірну поведінку суб'єктів і закріплюють їх суб'єктивні права і юридичні обов'язки.

"Правоможні - дають суб'єктам права на здійснення позитивних дій, передбачених законом. Наприклад, громадянин має право прийняти або відмовитись від заповіту на протязі 6 місяців з моменту його відкриття.

"зобов'язуючі правові норми - це норми, які безпосередньо покладають на суб'єктів певні обов'язки. Це можуть бути службові обов'язки, що визначаються нормами адміністративного права, але це можуть бути й обов'язки, що визначаються нормами будь-якої іншої галузі права. Наприклад, згідно зі ст. 360 ЦК 2004 р. "співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов'язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов'язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов'язанням, пов'язаними із спільним майном ".

"заборонні -містять заборони щодо поведінки суб'єктів і вимагають утриматися від протиправних дій. Наприклад, ст. 37, в якій зазначено, що: "Утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни, насильства, на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, забороняються".

"Охоронні - встановлюють способи юридичної відповідальності за порушення прав та невиконання обов'язків, які закріплені у регулятивних нормах. До охоронних норм належать норми, закріплені в особливій частині Кримінального кодексу України.

До критеріїв, за якими Ю.А. Ведєрніков та В.С. Грекул класифікують норми права, В.М. Марчук та Л.В. Ніколаєва додають ще два:

10.За юридичною силою актів:

"законодавчі - виходять від законодавчого органу. Містяться в законах, основах законодавства, кодексах.

"підзаконні - виходять від органів виконавчої влади. Закріплені в указах, постановах тощо.

11.За способом викладення змісту норми в тексті нормативного акта:

"визначені норми - це переважна їх більшість. Тексти цих норм мають цілком певні правила поведінки. Вони безпосередньо й прямо сформульовані у самому тексті відповідної статті закону.

"відсилочні норми - це своєрідна модифікація визначених норм. Їх специфіка полягає у тому, що формулювання такої норми містить посилання на якусь іншу вже встановлену і діючу норму.

"бланкетні норми подібні до відсилочних за тією ж ознакою, тобто вони, не встановлюючи змісту правила поведінки, також відсилають, але не до інших конкретних статей чи нормативних актів, а до органів, які приймають такі акти.