Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_2011 (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

3.2. Структура дипломної роботи

Структура дипломної роботи визначається завданнями i проблематикою дослідження. Робота повинна містити титульний аркуш, зміст, вступ, основну частину, що складається з трьох (допускається i більше) розділів, висновки i пропозиції, список використаних літературних джерел, додатки (за необхідності).

Титульний аркуш вважається першою сторінкою дипломної роботи. Він містить найменування міністерства, вищого навчального закладу, прізвище, ім'я, по батькові автора, назву дипломної роботи, науковий ступінь, вчене звання, прізвище й ініціали наукового керівника, місто і рік написання. Взірець оформлення титульної сторінки дипломної роботи, що виконується студентами факультету фінансів наведено у додатках Е i Ж.

Зміст подають на другій сторінці дипломної роботи. Він містить найменування та номери початкових сторінок ycix розділів i параграфів, а також вступ, висновки до розділів, загальні висновки, список використаної літератури, додатки.

Вступ повинен розкривати сутність i стан вивчення наукової проблеми та їх значущість, обґрунтування необхідності проведення дослідження. Хоча робота розпочинається зі вступу, його оформлення здійснюється після закінчення написання всіх розділів, висновків i пропозицій. У вступі подають загальну характеристику дипломної роботи у рекомендованій нижче послідовності:

Обґрунтувати актуальність i доцільність вибору обраної теми для розвитку відповідної галузі дослідження. Достатньо кількома реченнями висвітлити сутність проблеми або наукового завдання.

Сформулювати мету роботи i завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як "Дослідження...", "Вивчення...", тому що ці слова вказують на зaciб досягнення мети, а не на саму мету. Наприклад, мету для обраної нами як взірець теми "Формування і виконання місцевих бюджетів за доходами: проблемами аспекти та шляхи вдосконалення" можна сформулювати наступним чином: "Оцінка стану, методики та практики формування i виконання місцевих бюджетів за доходами, формулювання основних напрямів удосконалення механізму формування i виконання доходів місцевого бюджету".

Вказати об'єкт i предмет дослідження. Об'єкт дослідження — це процес або явище, що породжує проблему ситуацію й обране для вивчення, тобто - це матеріальне явище, яке має фізичні межі. Об'єктом фінансової науки є доходи, видатки, бюджет, фінансові ресурси, фонди тощо. Предмет міститься в межах об'єкта. Вони співвідносяться між собою як загальне i часткове. В об'єкті виокремлюється та його частина, яка є предметом дослідження. По суті, предметом є поняття та категорії, що характеризують особливі якості об'єкта. Предметом фінансової науки є грошові відносини, закономірності, принципи, методи, методологія тощо. Саме на нього спрямована основна увага студента (слухача), оскільки він визначає тему дослідження, що відображається на титульному аркуші як назва. Наприклад, об'єктом для обраної нами теми будуть доходи місцевого бюджету; предметом - економічні відносини, пов'язані з формуванням централізованих фондів органів місцевого самоврядування та забезпеченням їx виконання.

Відобразити методи дослідження. Необхідно навести перелік використаних наукових принципів, методології та методів дослідження для досягнення поставленої в роботи мети, зокрема, діалектичний, логічний методи, порівняння, групування, аналізу, синтезу, дедукції, індукції, інші специфічні прийоми i методи.

Вказати теоретичну й методологічну базу дослідження: закони України, постанови Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, інші нормативні документи, теоретичні висновки та узагальнення вітчизняних i зарубіжних вчених-економістів, що містяться у монографічній, спеціальній та періодичній літературі), матеріали науково-практичних конференцій.

Обґрунтувати наукову новизну одержаних результатів. Слід чітко сформулювати наукові положення, запропоновані студентом (слухачем) самостійно, виокремлюючи основну сутність i зосереджуючи особливу увагу на рівні досягнутої при цьому новизни. У жодному випадку не можна вдаватися до викладу наукового положення у вигляді анотацій, коли просто констатують, що в poбoтi зроблено, а по суті наукової новизни виявити неможливо.

Вказати на практичне значення одержаних результатів. У дипломній роботі, що має теоретичне значення, подають відомості про наукове використання результатів дослідження або рекомендацій щодо їх використання, а в роботі, що має прикладне значення, - відомості про практичне застосування одержаних результатів або рекомендацій щодо їх використання.

Перерахувати структурні елементи дипломної роботи та навести їх коротку анотацію.

Основна частина дипломної роботи складається з розділів i параграфів. Кожний розділ починають з нової сторінки. В кінець кожного розділу формулюють висновки зі стислим викладенням наведених у розділі наукових i практичних результатів, що дає змогу виокремити важливі положення, уникаючи другорядних подробиць.

Написання дипломної роботи розпочинають з першого розділу. У ньому висвітлюють теоретичний аспект обраної теми, який є результатом ґрунтовного аналізу та критичної оцінки наукової літератури. Стисло i критично проводять огляд літературних джерел за темою та визначають напрямки дослідження.

У цьому розділі можна зробити історичний екскурс у минуле, щоб краще зрозуміти та визначити тенденції розвитку досліджуваного явища чи процесу. Варто також показати законодавче та нормативне забезпечення досліджуваної проблеми. Зарубіжний досвід організації досліджуваного явища чи процесу та обґрунтування можливості й доцільності його використання у вітчизняних умовах подають у першому або третьому розділах (автор самостійно визначає, враховуючи обсяг розділів, дотримуючись принципу пропорційності i логіки викладу).

У другому розділі, як правило, обґрунтовують вибір напрямку дослідження, проводять виклад загальної методики й основних методів розв'язання проблемних питань з обраної теми. При цьому автор проводить практичне дослідження та аналіз досліджуваних питань на прикладі конкретної (чи декількох) господарюючої структури, опираючись на бухгалтерські та статистичні дані.

У третьому розділі (i в наступних) викладають результати досліджень автора з висвітленням новизни, яку він вносить у розробку проблеми. Студент (слухач) повинен дати оцінку повноти вирішення поставлених завдань, достовірності одержаних результатів, їх порівняння з аналогічними результатами вітчизняних i зарубіжних авторів, обґрунтувати можливості запровадження у практику та напрямки вдосконалення.

Слід пам'ятати, що виклад матеріалу підпорядковують одні провідній ідеї, чітко визначеній автором.

Завершальним етапом написання дипломної роботи є оформлення висновків і пропозицій щодо практичного використання результату. Висновки потрібно викладати стисло i лаконічно. Спочатку коротко оцінюють стан проблем, які піднімаються у дипломній роботі. Далі розкривають шляхи їx розв'язання.

Список використаних літературних джерел розміщують у порядку, наведеному в розділі "Правила оформлення дипломної роботи".

Бібліографічний опис джерел складають відповідно до чинних стандарту з бібліотечної та видавничої справи. Зокрема, потрібну інформацію можна одержати із таких стандартів; ГОСТ 7.1-84 "Библиографическое описание документа. Общие требования и правила составления, ДСТУ 3582-97 "Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові в бібліографічному описі. Загальні вимоги", ГОСТ 7.12-93 "Библиографическая запись. Сокращение слов на русском языке. Общие требования и правила".

За необхідності формують додатки до дипломної роботи. До них належить допоміжний матеріал, необхідний для повноти сприйняття:

- таблиці допоміжних цифрових даних;

- проміжні розрахунки;

- інструкції i методики вирішення певних проблемних питань;

- ілюстрації допоміжного характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]