Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_2011 (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Додаток c.2 Взірець вступу до дипломної роботи

На тему: “Фінансування державних дошкільних закладів освіти: стан, проблеми та шляхи їх вирішення”

ВСТУП

В сучасному світі, коли суспільство стає все більш інформатизованим і процеси глобалізації набувають стрімких темпів, саме освіта є основою розвитку нашої держави на рівні достатньому для забезпечення національних інтересів, створення інтелектуального, духовного та економічного потенціалу держави.

Актуальність теми дипломної роботи. На сьогодні, більшість дошкільних навчальних закладів відчувають гостру нестачу у фінансових ресурсах. Так як, саме належний рівень фінансового забезпечення є основою для виконання дошкільними установами покладених на них завдань, то це спонукає їх до пошуку додаткових джерел фінансових надходжень, а також до оптимізації існуючих видатків. Таким чином, актуальність теми дипломної роботи зумовлена необхідністю дослідження теоретичних та методологічних аспектів фінансування дошкільних закладів освіти та підвищенням рівня їх фінансового забезпечення.

Мета дипломної роботи полягає у визначенні сутності, форм, особливостей та методів фінансування дошкільних установ, оцінці надходжень на утримання дошкільної освіти та висвітленні проблем фінансового забезпечення дошкільних навчальних закладів і шляхів їх вирішення.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання:

  • визначити пріоритетність фінансування дошкільних установ;

  • дослідити сутність поняття «фінансування»;

  • розкрити методи фінансування дошкільних навчальних закладів;

  • висвітлити нормативно-правові засади фінансового забезпечення системи дошкільного виховання;

  • проаналізувати стан та практику бюджетного фінансування дошкільної освіти в Україні;

  • оцінити фінансування дошкільних установ в м. Вінниці;

  • визначити роль у фінансовому забезпеченні закладів дошкільної освіти позабюджетних джерел;

  • окреслити напрями удосконалення фінансування дошкільної освіти.

Об’єктом дослідження є фінансування дошкільної освіти.

Предметом дослідження виступають фінансові відносини, які складаються у процесі належного рівня фінансового забезпечення дошкільної освіти.

Теоретичною та методологічною базою є наукові положення економічної теорії, методичні висновки та узагальнення таких вітчизняних та іноземних вчених, як В. Д. Базилевич, Л. О., Баластрик, Бескид Й. М, Василик О. Д., Гордєєва Л., Деркач М., Д'яконова І. І., Єпіфанов А. О., Кравченко В. І., Сало І. В., Юрій С. І., Поляк Г.Б. , Мельникова Н.А. матеріали періодичних та Інтернет видань, статистичні дані.

Методами оцінки фінансової забезпеченості галузі дошкільної освіти були обрані такі загальнонаукові як аналіз і синтез, індукція і дедукція, порівняння та узагальнення, та специфічні, до яких віднесли методи середніх та відносних величин, табличний та графічний.

Інформаційною базою є Конституція України, Бюджетний кодекс, Закон України «Про дошкільну освіту», Закон України «Про міжбюджетні відносини між районним бюджетом та бюджетами територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань», «Національна доктрина розвитку освіти», Постанови та Розпорядження президента України та кабінету міністрів, офіційні статистичні дані, матеріали періодичних видань, таких як «Економіка і право», «Держава та економіка», «Економіка, Фінанси, Право» та «Вісник ТНЕУ», а також Інтернет сайти.

Наукова новизна одержаних результатів. У дипломній роботі отримано нові обґрунтовані результати, які в сукупності розв’язують важливі наукові завдання:

  • автором самостійно визначено поняття «бюджетно – кошторисне фінансування;

  • узагальнено та систематизовано методи фінансування дошкільних установ;

  • конкретизовано проблеми фінансового забезпечення дошкільних навчальних закладів;

  • сформовано висновки та пропозиції щодо покращення фінансування дошкільної освіти.

Практичне значення проведеного дослідження полягає в запропонованих автором пропозиціях, що можуть бути використані в процесі оптимізації та вдосконалення фінансування системи дошкільної освіти.

Досліджено фінансове забезпечення установ дошкільної освіти. Проведений аналіз дав змогу економічно обґрунтувати пропозиції щодо покращення стану фінансового забезпечення закладів дошкільної освіти. Автором пропонується розвиток та оптимізація форм фінансування установ дошкільної освіти, удосконалення контролю за витрачанням коштів, що надходять для фінансування галузі..

Апробацією результатів дипломної роботи є виступ з теми дослідження на засіданнях наукового гуртка, публікації на тему «Фінансування державних закладів освіти, зокрема дошкільних установ» у збірнику матеріалів ІІІ міжвузівської науково практичної конференції студентів, магістрантів, аспірантів «Фінансова система України в сучасних умовах та напрямках її удосконалення», а також «Державні дошкільні заклади освіти: стан та проблеми» у збірнику Всеукраїнської студентської науково – практичної конференції «Стан і перспективи соціально – економічного розвитку суспільства ХХІ століття очима молоді». Також, результати роботи будуть використані у монографії з теми: «Розвиток фінансово – кредитної системи України в умовах ринкових трансформацій»

Склад дипломної роботи. Дипломна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків.

Вступ містить обґрунтовану актуальність теми дослідження, мету, об’єкт та предмет дипломної роботи, методи за допомогою яких здійснювався аналіз, теоретичну, методологічну та інформаційну базу, на якій базується дане дослідження, наукову новизну, а також практичне значення роботи.

Перший розділ «Теоретичні засади фінансування державних дошкільних установ» містить дослідження сутності поняття «фінансування» за трактуванням вітчизняних та іноземних авторів, розгляд основних методів фінансування дошкільних навчальних закладів, зокрема таких як програмно – цільовий, нормативний аналіз та бюджетно – кошторисний, а також нормативно-правової бази, що регулює фінансування закладів дошкільної освіти, крім того, дається оцінка складання кошторисів

У другому розділі «Практика фінансування державних дошкільних установ», здійснюється оцінка практики бюджетного фінансування дошкільних установ в Україні, де розглядаються основні фінансові аспекти дошкільної освіти, зокрема частка видатків на фінансування дошкільної освіти в загальному обсязі видатків, які фінансують освіту, а також частку фінансових ресурсів, які виділяються з ВВП на фінансування дошкільних установ. Крім того, піднімається питання оплати праці вихователів та підвищення норм і нормативів визначених для дошкільнят. Також аналізується фінансування дошкільної освіти м. Вінниця, зокрема досліджується структура та динаміка надходжень і видатків на утримання дошкільних навчальних закладів.

У третьому розділі “Проблеми фінансування дошкільних закладів освіти та шляхи їх вирішення», розглядається світовий досвід фінансування дошкільних закладів освіти європейських країн, США, Канади та країн пострадянського простору. Даний досвід порівнюється з фінансуванням дошкільних установ в Україні та робляться відповідні висновки. Крім того, цей розділ містить рекомендації автора щодо покращення фінансування закладів дошкільної освіти, зокрема автор пропонує удосконалити програмно-цільовий підхід, спростити процедуру передачі коштів закладам, ширше залучати до забезпечення розвитку та фінансової підтримки дошкільних закладів підприємства і організації всіх форм власності, удосконалити методику оцінки ефективності використання бюджетних коштів, виділених на забезпечення дошкільних закладів освіти та інші пропозиції щодо покращення фінансового становища дошкільної освіти.

Обсяг роботи. Дипломна робота складається з 134 сторінок, 15 рисунків, 17 таблиць, 70 літературних джерел і 10 додатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]