Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_2011 (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Додаток с.3 Взірець вступу до дипломної роботи

На тему: “Комплексна оцінка фінансового стану підприємства: методичні підходи та фінансування основних дошкільних закладів освіти: стан, проблеми та шляхи їх вирішення”

ВСТУП

За ринкових умов господарювання дослідження фінансового стану підприємства та визначення шляхів його поліпшення набуває особливого значення, оскільки стійкий фінансовий стан підприємств є передумовою добробуту працівників підприємства, своєчасного і в повному обсязі виконання бюджету, стабілізації економіки країни в цілому. Фінансовий стан підприємства характеризується сукупністю показників. За результатами аналізу та оцінки фінансового стану зацікавлені особи можуть отримати об’єктивне уявлення щодо оцінки минулого, поточного та перспективного стану підприємства й прийняти ефективні управлінські рішення.

В результаті переходу вітчизняних підприємств на національні стандарти бухгалтерського обліку та звітності змінилися підходи до проведення оцінки фінансового стану. Приведення форм фінансової звітності у відповідність до вимог міжнародних стандартів потребує удосконалення діючих та розроблення нових методик оцінювання фінансового стану з використанням форм фінансової звітності.

Питання оцінки фінансового стану підприємств розглядаються в працях зарубіжних науковців і практиків, зокрема: М.І.Баканова, І.Т.Балабанова, О.Н.Волкової, А.І.Ковальова, В.В.Ковальова, Е.А.Маркар’яна, В.П.Привалова, В.М.Родіонової, Н.О.Русак, В.А.Русак, Г.В.Савицької, М.О.Федотової, А.Д.Шеремета, Л.Бернстайна, А.Гроппелі, Б.Коласс, Е.Нікбахта, Е.Хелферта та ін.

Вагомий внесок у розробку теоретичних та методичних засад оцінки фінансового стану вітчизняних підприємств внесли вчені-економісти: О.І.Барановський, І.В.Зятковський, В.М.Івахненко, Л.А.Лахтіонова, В.О.Мец, О.В.Павловська, В.М.Суторміна, О.О.Терещенко, А.В.Чупіс та ін.

Аналіз економічної літератури свідчить про наявність різноманітних тлумачень сутності фінансового стану та визначень фінансової стійкості, фінансового положення підприємства, про відсутність єдиної думки щодо групування та способу обчислення показників оцінки фінансового стану.

Актуальність та доцільність теми: В умовах ринкової економіки обґрунтованість та дієвість управлінських рішень на мікро та макрорівнях значною мірою залежить від результатів оцінки фінансового стану суб’єктів господарювання, зміст якої виходить за межі обчислення окремих коефіцієнтів і передбачає вивчення комплексу показників, які відображають різні аспекти діяльності підприємства.

Значна кількість підприємств в Україні має незадовільну структуру капіталу та відчуває нестачу оборотних коштів. За своєчасної розробки та впровадження заходів, спрямованих на поліпшення фінансового стану в довгостроковому періоді, такі підприємства можуть збільшити свій майновий потенціал, відновити платоспроможність та прибутковість. Попередження розвитку негативних кризових явищ на підприємстві є можливим тільки за систематичного забезпечення управлінського персоналу інформацією про фінансовий стан підприємства.

Виходячи із вищевикладеного, актуальність теми дослідження обумовлена: наявністю серед фахівців різних точок зору щодо визначення основних понять та теоретичних положень теми дослідження, порядку обчислення та групування фінансових показників; необхідністю адаптації закордонного досвіду фінансового аналізу до вітчизняних умов господарювання, а також забезпечення управлінського персоналу підприємства реальною інформацією про фінансовий стан для прийняття адекватних управлінських рішень.

Мета роботи та наукові завдання. Метою виконання дипломної роботи є систематизація, закріплення та розширення теоретичних знань, їхнє застосування для вирішення науково-прикладного завдання із удосконалення методики комплексної оцінки фінансового стану підприємства. Досягнення поставленої мети обумовило необхідність вирішення наступних завдань:

  • розкрити сутність фінансового стану та понять «фінансова стійкість», «платоспроможність», «ліквідність підприємства»;

  • проаналізувати вплив закордонного досвіду на методику комплексної оцінки фінансового стану підприємств в Україні;

  • обґрунтувати доцільність обчислення окремих показників оцінки фінансового стану підприємств;

  • надати пропозиції щодо удосконалення методики та показників комплексної оцінки фінансового стану підприємств.

Об’єктом дослідження є фінансовий стан підприємства.

Предметом дослідження є фінансово-економічні відносини, які виникають з приводу комплексної оцінки фінансового стану підприємства, формування, розміщення та використання фінансових ресурсів підприємства.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань в роботі використовувалися як загальні методи наукового пізнання, так і спеціальні методи дослідження. Зокрема: економічного аналізу, синтезу, порівняння, аналогії – для оцінки отриманих фактичних значень показників у динаміці та в порівнянні з нормативними; наукової абстракції – при виділенні найбільш важливих показників оцінки фінансового стану підприємств серед наявної в літературних та нормативних джерелах значної їх кількості; спостереження, групування, узагальнення – в процесі розробки остаточних висновків на основі отриманих результатів аналітичних досліджень.

Теоретичну й методологічну основу дослідження складають законодавчі та нормативні акти, що діють в Україні, міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, наукові праці вітчизняних та зарубіжних економістів, матеріали періодичної преси.

Інформаційною базою наукового дослідження слугували зведені статистичні матеріали Державного комітету статистики України, а також звітні дані та інші документи досліджуваного підприємства.

Наукова новизна одержаних результатів. Основні теоретичні та практичні результати дослідження полягають у наступному:

  • удосконалено визначення сутності поняття «фінансовий стан підприємства». Запропоновано його використовувати як динамічне поняття на відміну від термінів «фінансове положення» та «фінансова позиція підприємства»;

  • отримало подальший розвиток визначення економічної суті фінансової стійкості підприємства та обґрунтовано доцільність застосування цього терміну для характеристики його стійкого фінансового стану;

  • уточнено термін «ліквідність підприємства»: обґрунтовано положення, згідно якого ліквідність підприємства є відображенням його ринкової вартості як сукупного активу;

  • удосконалено методику комплексної оцінки фінансового стану підприємств, що використовуються у вітчизняній аналітичній практиці.

Практичне значення отриманих результатів полягає у розробці рекомендацій та пропозицій щодо покращення фінансового стану досліджуваного підприємства, для підприємства є цікавим використання запропонованої моделі комплексної оцінки фінансового стану, свідченням чого є довідка про впровадження.

Апробація роботи. Результати досліджень, викладені в дипломній роботі, пройшли апробацію та обговорювались на науковому засіданні гуртка «Фінанси підприємств: стан проблеми та перспективи розвитку». Основні результати досліджень опубліковано у Збірнику матеріалів студентської наукової конференції «Науково-дослідна робота студентів: формування особистості майбутнього вченого, фахівця високої кваліфікації» Результати роботи також будуть використані у монографії з теми: «Розвиток фінансово-кредитної системи України в умовах ринкових трансформацій».

Обсяг і структура дипломної роботи. За складом дипломна робота включає: вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел, додатки.

У вступі обґрунтовано актуальність теми дипломної роботи, сформульовано мету, завдання, предмет та об’єкт дослідження, наукову новизну і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі розкрито економічну сутність, зміст та необхідність комплексної оцінки фінансового стану підприємства; висвітлено проблеми проведення порівнянь результатів оцінки фінансового стану підприємства за відсутності уніфікації його інформаційного забезпечення, визначено особливості оцінювання фінансового стану підприємств в зарубіжних країнах та вплив закордонного досвіду на методику оцінки фінансового стану вітчизняних підприємств. Також висвітлено найбільш поширені у вітчизняних методиках способи обчислення показників оцінки фінансового стану, обрано напрямки оцінки фінансового стану досліджуваного підприємства.

У другому розділі проведено аналіз вітчизняних методик комплексної оцінки фінансового стану підприємств з визначенням їх переваг та недоліків, й розробкою пропозицій щодо їх удосконалення; оцінено можливості використання інтегрованих показників оцінки фінансового стану підприємств у вітчизняній аналітичній практиці.

У третьому розділі висвітлено суть та використана модель комплексної оцінки фінансового стану підприємства. Також надані практичні рекомендації щодо покращення фінансового стану досліджуваного підприємства.

Загальний обсяг роботи становить 132 сторінки, містить 30 таблиць, 12 рисунків, 10 додатків. Список використаних джерел включає 97 найменувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]