Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_2011 (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Додаток р.5 Взірець плану дипломної роботи

Тема: “Майно підприємства: склад, структура та ефективність використання ”

ПЛАН

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. Теоретичні засади майна підприємства

    1. Економічна сутність майна підприємства, його складові елементи та структура

    2. Ефективність використання майна підприємства

    3. Нормативно-правове забезпечення формування, розміщення та використання майна підприємства

Висновки до розділу 1

РОЗДІЛ 2. Стан майна та ефективності його використання на ВАТ „Вінницький олійножировий комбінат”

2.1. Загальна оцінка майнового стану ВАТ „Вінницький олійножировий комбінат”

2.2. Аналіз складу та структури іммобілізованих активів ВАТ „Вінницький олійножировий комбінат”

2.3. Оцінка складу та структури оборотних активів ВАТ „Вінницький олійножировий комбінат”

2.4. Аналіз ефективності використання майна підприємства

Висновки до розділу 2

РОЗДІЛ 3. Шляхи вдосконалення складу, структури та підвищення ефективності використання майна підприємства

3.1. Сучасні напрями поліпшення складу та структури необоротних активів підприємства, їх відтворення та підвищення ефективності використання

3.2. Шляхи поліпшення складу та структури оборотних активів підприємства та підвищення ефективності їх використання

Висновки до розділу 3

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

Додаток с.1 Взірець вступу до дипломної роботи

Тема: “Фінансові ресурси закладів охорон здоров’я: формування, використання та напрями зростання”

ВСТУП

Актуальність теми. Головною метою соціального розвитку в кожній державі є збереження здоров'я людини, попередження розвитку хвороб та інвалідності, оскільки у системі людських цінностей здоров'я має особливе значення - при його втраті або суттєвому погіршенні все інше позбувається свого сенсу. Здоров'я громадян значною мірою впливає на процеси і результати економічного, соціального і культурного розвитку країни, демографічну ситуацію та стан національної безпеки, та є важливим соціальним критерієм ступеню розвитку та благополуччя суспільства.

Таким чином актуальність теми зумовлено тим, що на сучасному етапі господарювання діючий механізм фінансового забезпечення системи охорони здоров’я є неефективним і потребує вдосконалення, оскільки процес формування та використання джерел фінансових ресурсів відбувається без належного наукового обґрунтування та єдиного концептуального підходу. Відсутність виваженої урядової стратегії у фінансовому забезпеченні охорони здоров’я призвела до порушення соціальних прав громадян і виникнення таких негативних явищ, як невідповідність принципів організації і функціонування закладів охорони здоров’я сучасним ринковим умовам господарювання, неузгодженість державних соціальних гарантій у сфері охорони здоров’я з фінансовими можливостями країни, недосконала нормативно-правова база, погіршення якості медичного обслуговування, незадовільний матеріально-технічний стан, зростання оплати населення за медичні послуги і медикаменти, зростання масштабів тінізації та поширення практики нелегальних платежів у державному секторі охорони здоров’я.

Зважаючи на те, що система надання високоякісної та достатньої медико-профілактичної допомоги за сучасних умов набуває життєво важливого значення для забезпечення відтворення здорового суспільства та національної безпеки держави, необхідним є розроблення такої моделі фінансового забезпечення охорони здоров’я, яка дала б змогу зміцнити фінансову базу закладів охорон здоров’я та відповідала сучасним запитам суспільства.

Тому надзвичайно актуальним є дослідження питань формування та використання фінансових ресурсів закладів охорони здоров’я, обґрунтування шляхів удосконалення механізму фінансового забезпечення медичних закладів, а також запровадження зарубіжного досвіду.

Метою дипломної роботи є узагальнення та поглиблення теоретичних основ формування та використання фінансових ресурсів установ охорони здоров’я, оцінка стану фінансових ресурсів охорони здоров’я, розробка пропозицій щодо напрямів зростання та реформування системи фінансових ресурсів закладів охорони здоров'я.

Для досягнення поставленої мети були визначені такі завдання:

  • розкрити економічну сутність фінансових ресурсів закладів охорони здоров’я;

  • узагальнити теоретичні засади джерел формування фінансових ресурсів установ охорони здоров’я та їх напрямів використання;

  • оцінити законодавчу базу фінансових ресурсів закладів охорони здоров’я;

  • розглянути порядок фінансового забезпечення та механізм управління фінансовими ресурсами закладу охорони здоров'я;

  • проаналізувати стан фінансових ресурсів Бердичівської центральної міської лікарні та формування і використання дохідної та видаткової частин кошторису закладу медицини;

  • розробити напрями зростання фінансових ресурсів закладів охорони здоров’я та шляхи оптимізації фінансування охорони здоров’я;

  • обґрунтувати доцільність реформування системи охорони здоров’я, опираючись на зарубіжний досвід.

Об’єктом дослідження виступають фінансові ресурси закладів охорони здоров'я.

Предметом дослідження є економічні відносини з приводу формування та використання фінансових ресурсів закладів охорони здоров'я.

Теоретичну й методологічну основу дослідження складають: навчальна та наукова література з теми дослідження, матеріали науково-практичних конференцій, монографії, дослідження та статті вітчизняних та зарубіжних вчених, теоретичні та практичні аспекти фінансового забезпечення закладів охорони здоров’я присвячені праці таких низки вітчизняних вчених таких, як, В. Андрущенка, О. Василика, В. Войцехівського, С. Кондратюка, Н. Карпишина, О. Кириленко, С. Михайленка, В. Опаріна, Я. Радиш, В. Рудого, О. Тулай, С. Юрія та інших. Серед зарубіжних вчених є дослідження, зі згаданих питань Т. Акімова, Отто фон Бісмарка, А. Малагардіс, Г. Поляка, Р. Салмана, В. Семенова, Л. Трушкіна, І. Шейман та інші.

Методи дослідження. Для досягнення поставленої у роботі мети та відповідно до теми дослідження використовувались наукові принципи та методи дослідження, зокрема збирання інформації, її оброблення, групування та узагальнення. Використовувалась система загальнонаукових методів, а саме, індукція та дедукція, що дозволили виявити особливості розвитку охорони здоров’я на сучасному етапі; системного та статистичного аналізу – для оцінки сучасного стану матеріально-технічної бази; порівняльний – для виявлення відхилень окремих показників; для експертних оцінок – при визначенні основних напрямів розвитку системи охорони здоров’я та її ресурсного потенціалу, економіко-математичні; ілюстрації динаміки явищ і процесів, їх наочне подання у вигляді таблиць, графіків, діаграм тощо.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти, дані Міністерства охорони здоров’я, статистичні матеріали Державного комітету статистика України, матеріали фінансових звітів Бердичівської центральної міської лікарні за останні п’ять років, облікові дані, розрахунки установи тощо.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що:

  • конкретизовано поняття „фінансових ресурсів закладів охорони здоров’я”,

  • удосконалено формулу показника розрахунку обсягів видатків на охорону здоров’я шляхом використання коригуючих коефіцієнтів захворюваності, смертності, народжуваності та екологічної забрудненості;

  • запропоновано створення „Фонду здоров’я”, за рахунок якого можна було б забезпечити гарантований обсяг медичної допомоги;

  • розвинені шляхи оптимізації фінансових ресурсів закладів охорони здоров’я.

Практичне значення одержаних результатів. Удосконалену формулу показника розрахунку обсягів видатків на охорону здоров’я, шляхом використання коригуючих коефіцієнтів захворюваності, смертності, народжуваності та екологічної забрудненості можна використати у роботі фінансових управлінь міських та обласних адміністрацій.

Органи державної влади та місцевого самоврядування можуть використати шляхи оптимізації фінансових ресурсів закладів охорони здоров’я для вдосконалення механізму фінансового забезпечення охорони здоров’я.

Запровадження „Фонду здоров’я”, за рахунок якого можна було б забезпечити гарантований обсяг медичної допомоги, частково зніме навантаження на державу та покращить якість та доступність медичних послуг населенню.

Апробація результатів роботи. Основні положення дипломної роботи висвітлені на науково-практичній конференції „Ефективність державного управління в ринкових умовах” (м. Миколаїв, 2010р.), виступ на засіданні наукового гуртка Вінницького інституту економіки, а також результати роботи будуть використані у монографії „Розвиток фінансово-кредитної системи в умовах ринкової трансформації”.

Обсяг та структура дипломної роботи. Робота складається зі вступу, трьох основних розділів, висновків, списку використаних літературних джерел та додатків.

У вступі обґрунтована актуальність теми, зазначена мета, завдання, об’єкт, предмет дослідження, теоретична й методологічна основа, методи дослідження, інформаційна база, наукова новизна одержаних результатів, їх практичне значення та структура дипломної роботи.

В першому розділі розглянуто економічну сутність фінансових ресурсів закладів охорони здоров’я, їх джерела формування та напрями використання, а також законодавчо-нормативне забезпечення.

В другому розділі розглянуто порядок фінансового забезпечення закладів охорони здоров'я, на прикладі Бердичівської центральної міської лікарні, проаналізовано дохідну та видаткову частини кошторису закладу охорони здоров'я.

В третьому розділі запропоновані напрями зростання фінансових ресурсів закладів охорони здоров'я, шляхи їх оптимізації, а також використання зарубіжного досвіду фінансового забезпечення закладів охорони здоров’я, як метод покращення фінансування лікарень України.

Загальний обсяг дипломної роботи 136 сторінок, використано 75 джерел, 22 таблиці, 11 рисунків, 11 додатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]