Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_2011 (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Додаток с.5 Взірець плану для виконання дипломної роботи

На тему: “Майно підприємства: склад, структура та ефективність використання”

ВСТУП

Актуальність теми дослідження зумовлена тим, що на сучасному етапі розвитку більшість українських підприємств потрапили в зону господарської невизначеності й підвищеного ризику. Так як, саме майно дає гарантію незалежності і надійності діяльності підприємств, більшість господарюючих суб’єктів зупинились перед необхідністю об’єктивної оцінки складу, структури та ефективності використання своїх необоротних та оборотних активів. Для ефективного здійснення господарської діяльності підприємству важливо знати, яким майном воно володіє, як воно використовується і за рахунок яких джерел створене. Таким чином, актуальність теми зумовлена необхідністю дослідження теоретичних та методичних аспектів майна підприємства як основи для забезпечення його життєздатності та сталого економічного зростання.

Мета дипломної роботи полягає у визначенні сутності майна підприємства, складу та структури, оцінці його стану та ефективності використання, розробці основних напрямів поліпшення складу та структури майна підприємства, а також підвищенні ефективності його використання.

Для досягнення поставленої мети в роботі необхідно вирішити комплекс наступних завдань:

  • обґрунтувати економічну сутність майна підприємства;

  • описати складові елементи та структуру майна підприємства;

  • виявити фактори, що впливають на склад та структуру майна підприємства;

  • дослідити нормативно-правове забезпечення формування, розміщення та використання майна підприємства;

  • здійснити аналіз складу та структури майна підприємства;

  • оцінити ефективність використання майна;

  • окреслити шляхи покращення складу та структури майна підприємства, а також основні напрями підвищення ефективності його використання.

Об’єктом дослідження є майно підприємства.

Предметом дипломної роботи є фінансово-економічні відносини, пов’язані з формуванням, розміщенням та використанням майна підприємства.

Теоретичну і методологічну основу дослідження складають наукові положення економічної теорії, теоретичні висновки та узагальнення вітчизняних і зарубіжних науковців, що містяться у монографічній, спеціальній та періодичній літературі; матеріали наукових та науково-практичних конференцій; нормативно-правові документи, а також форми фінансової звітності.

Серед вітчизняних і зарубіжних науковців значна увага дослідженню майна підприємства, його складу та структури, а також ефективності використання представлена у працях Бланка І.А., Білик М.Д., Краснокутської Н.С., Поддєрьогіна А. М., Покропивного С.Ф., Чумаченко М.Г., а також Гинзбурга А.И., Азрилияна А.Н., Дж. К. Ван Хорна, М. Міллера, Ф. Модільяні, Г.В. Савицької, М.О. Федотової, та інших.

Дослідження базується на загальнонауковій методології, яка включає критичний перегляд прийнятого досі понятійного апарату, чинників, передумов і підходів до інтерпретації матеріалу. Під час дослідження використовувались загальнонаукові та специфічні методи пізнання. Зокрема, серед загальнонаукових методів застосовувались спостереження та контроль, аналіз і синтез, індукція і дедукція, аналогія і порівняння, узагальнення; також були використані специфічна методи – середніх і відносних величин, елімінування та групування.

Інформаційною базою дипломної роботи є нормативно-правові акти України, міжнародні стандарти фінансової звітності, а також бізнес-план підприємства, план технічного розвитку, форми фінансової звітності підприємства за 2005-2009 роки (форма №1 „Баланс”, форма №2 „Звіт про фінансові результати”, форма №5 ”Примітки до річної фінансової звітності”, форма №11-ОЗ „Звіт про наявність і рух основних засобів, амортизацію (знос)”), проектно-кошторисна, технічна документація тощо.

Наукова новизна одержаних результатів. У роботі отримано нові обґрунтовані результати, які в сукупності розв’язують важливе наукове завдання – розробку теоретичних засад визначення сутності майна підприємства, формування його складу, структури та ефективності використання, зокрема:

  • вперше здійснено комплексне дослідження економічної сутності майна підприємства та запропоновано власне визначення;

  • узагальнено та систематизовано складові елементи майна підприємства;

  • вибрано методику і систему показників визначення ефективності використання майна підприємства;

  • удосконалено основні способи аналізу складу і структури майна підприємства;

  • конкретизовано основні шляхи підвищення ефективності використання майна підприємства.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці науково обґрунтованих положень та висновків, спрямованих на вдосконалення складу, структури та ефективності використання майна підприємства, що можуть бути використані ВАТ „Вінницький олійножировий комбінат” при здійсненні практичної господарської діяльності.

Зокрема, заслуговують на увагу рекомендації по удосконаленню амортизаційної політики підприємства, а також по застосуванню системи диференціації цін, шляхом введення знижок або надбавок з метою зменшення дебіторської заборгованості підприємства.

Апробація дослідження була здійснена на студентських-науково-практичних конференціях, під час засідання наукового гуртка „Фінанси підприємств: стан, проблеми та перспективи розвитку”. Результати роботи також будуть використані у монографії: „Розвиток фінансово-кредитної системи України в умовах ринкових трансформацій”.

Дипломна робота містить вступ, три змістовні розділи, кожен з яких містить підрозділи, висновки та пропозиції, список використаних джерел, а також додатки.

У першому розділі дипломної роботи визнаються теоретичні засади майна підприємства, зокрема, економічна сутність майна, його склад та структура, а також ефективність використання, досліджується нормативно-правове забезпечення формування, розміщення та використання майна підприємства.

Другий розділі включає загальну оцінку майнового стану ВАТ „Вінницький олійножировий комбінат”, аналіз складу та структури майна підприємства, та окремих його складових, а також дослідження ефективності їх використання.

Третій розділ містить пропозиції та рекомендації з основних напрямків удосконалення складу та структури майна підприємства, а також основні шляхи підвищення ефективності його використання.

Дипломна робота представлена на 129 сторінках, та включає 38 таблиць, 29 рисунків, 87 найменувань використаних джерел та 17 додатків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]