Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_2011 (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

Додаток с.4 Взірець вступу до дипломної роботи

Тема: “Пенсійне забезпечення населення: стан та напрями реформування ”

ВСТУП

Актуальність теми: зумовлена тим, що одним з найвизначніших показників рівня соціального розвитку країни в сучасних умовах є надійний соціальний захист населення та належне пенсійне забезпечення громадян. Адже саме ці категорії значною мірою забезпечують суспільний добробут, є запорукою стабільності та впевненості в своєму майбутньому всіх громадян країни. Тому саме ефективність функціонування пенсійної системи та її реформування стають важливою умовою суспільного розвитку і соціальних перетворень. Проте, на сьогоднішній день, діюча система пенсійного забезпечення України не відповідає цим вимогам. Незважаючи на впровадження низки змін внаслідок проведення реформи пенсійної системи у 2004 році, вона й досі потребує значних вдосконалень, спрямованих на вирішення численних проблем. Так, гостро на сьогоднішній день стоять питання збалансування державної пенсійної системи, забезпечення соціальної справедливості при нарахуванні пенсійних виплат, введення в дію обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення, стимулювання участі громадян у недержавному пенсійному забезпечені.

Пенсійний фонд є другим за розміром після Державного бюджету фондом, який акумулює та перерозподіляє кошти країни, тому очевидно, що забезпечення стабільності його функціонування є неймовірно актуальним питанням на сьогодні. Зважаючи на це важливим є вивчення механізму функціонування сучасної пенсійної системи країни, визначення основних джерел її формування та напрямів використання коштів, що надасть змогу більш точно виявити всі проблеми та допоможе розробити ефективні шляхи вдосконалення системи пенсійного забезпечення. Все це й зумовлює актуальність теми даної дипломної роботи та необхідність подальшого детального її вивчення.

Метою дослідження є виявлення головних факторів, що спричинюють дестабілізацію пенсійної системи, впливають на зниження соціальної рівності населення в контексті пенсійного забезпечення та розроблення заходів щодо їх усунення

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання:

- дослідити соціально-економічну сутність пенсійного забезпечення та визначити основні його види, притаманні пенсійній системі України;

- зробити огляд законодавчої бази з питань дослідження;

- провести аналіз стану пенсійного забезпечення, що здійснюється як через солідарну так і через недержавну пенсійні системи;

- розглянути основні проблеми сучасного пенсійного забезпечення та розробити на основі цього напрями реформування пенсійної системи країни.

- розкрити проблеми та окреслити перспективи реформування пенсійного забезпечення в Україні.

Об’єктом дослідження є державна та недержавна системи пенсійного забезпечення в Україні.

Предметом дослідження є економічні та фінансові відносини, що виникають з приводу формування та використання коштів Пенсійного фонду України, Недержавних пенсійних фондів та страхових компаній у процесі здійснення ними пенсійного забезпечення громадян країни.

Теоретичною й методологічною базою роботи послужили ґрунтовні дослідження з питань пенсійного забезпечення низки провідних зарубіжних та вітчизняних науковців, таких як: В. С. Андрєєв, В. А. Ачкаран, Є.І. Астрахан, Ю.Васильєва, І.В. Гущина, В.І. Грушко, О. Д. Зайкіна, М. Л. Захарова, Р. І. Іванова, А. Є. Козлов, І. Сирота, В. Сулейманова, В. О. Тарасова, В.Н.Толкунова, А.І. Якимів, Я. М. Фогель та інших відомих науковців. У своїх працях дослідили згадані та багато інших науковців розкрили суть пенсійного забезпечення, дослідили механізм його функціонування.

Методи дослідження. Під час проведення дослідження було використано такі загальнонаукові методи дослідження як, діалектичний підхід, методи узагальнення, порівняння та систематизації; методи дедукції та індукції, аналізу і синтезу, прогнозування; для наочного подання даних був використаний графічний та табличний методи.

Інформаційною базою дипломної роботи є закони України, спеціальна та періодична література з питань пенсійного забезпечення, статистичні, аналітичні збірники, статистичні методи дослідження.

У процесі дослідження було визначено основні елементи наукової новизни:

- розмежовано поняття «пенсійне страхування» і «пенсійне забезпечення» та надано даних поняттям власні визначення;

- доповнено перелік ознак, що стали притаманні поняттю «пенсія» внаслідок проведення пенсійної реформи;

- враховуючи нові ознаки поняття «пенсія», розроблено нову класифікацію пенсій;

- доповнено принципи на яких повинна ґрунтуватися система пенсійного забезпечення;

- розроблено головні напрями подальшого реформування системи пенсійного забезпечення;

- запропоновано основні параметри обов’язкової накопичувальної системи, що мають забезпечити ефективне її функціонування.

Практичне значення.. Практичні рекомендації, зроблені в процесі дослідження мають певне практичне значення і плануються до впровадження у діяльність управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Вінниці. На особливу увагу заслуговують запропоновані шляхи реформування пенсійної системи країни та розроблені основні критерії обов’язкової накопичувальної системи.

Апробація результатів дослідження. Отримані результати дослідження були опубліковані у збірнику матеріалів конференції «Науково-дослідна робота студентів: формування особистості майбутнього вченого, фахівця високої кваліфікації» та обговорювались на однойменній конференції, що була проведена 14 квітня 2010 року у Вінницькому інституті економіки ТНЕУ. Результати роботи також будуть використані у монографії з теми «Розвиток фінансово-кредитної системи України в умовах ринкової трансформації»

Склад дипломної роботи: дипломна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.

У вступі наведено обґрунтування актуальності теми дослідження, визначено основну мету та завдання дипломної роботи; визначено об’єкт та предмет дослідження; визначено теоретичну і методологічну базу та основні методи наукового дослідження, які використовувалась при написанні дипломної роботи; наведено основні елементи наукової новизни роботи та її практичне значення.

У першому розділі розкрито соціально-економічну сутність та необхідність пенсійного забезпечення.

У другому розділі досліджено стан державного пенсійного забезпечення на прикладі управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Вінниці, та проаналізовано рівень розвитку недержавного пенсійного забезпечення в Україні, що здійснюється через Недержавні пенсійні фонди та страхові компанії.

Третій розділ присвячено вивченню основних проблем і розробленню шляхів реформування солідарної пенсійної системи; розгляду можливостей впровадження загальнообов’язкової накопичувальної пенсійної системи.

У висновку узагальнено всі теоретичні та практичні результати проведеного дослідження.

Дипломна робота містить 136 друкованих аркушів тексту, вміщує 22 таблиці, 33 рисунки, 21 додаток, 91 найменування список використаних джерел.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]