Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_2011 (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать

2.3. Опрацювання літератури

Опрацювання літератури супроводжується її конспектуванням. Студент (слухач) виписує окремі важливі, на його думку, теоретичні положення, цифри, факти, тощо з обов'язковим посиланням на авторів i джерела, з яких запозичив матеріали або окремі результати. Таким чином, формується робочий матеріал для написання дипломної роботи. Далі його треба згрупувати за окремими найважливішими проблемами, які складуть основні розділи плану роботи.

Слід пам'ятати, що постійно з'являються нові публікації-насамперед у наукових часописах i збірниках, тому потрібно докласти значні зусилля для поповнення списку літературних джерел, на які посилається автор праць, що вивчається.

2.4. План роботи

План є обов'язковим i надзвичайно важливим атрибутом майбутньої дипломної роботи. Він дає змогу логічно пов'язати окремі проблеми обраної i розгорнутої в тексті роботи теми, розмістити їх у певній послідовності.

При цьому слід мати на увазі, що всі проблеми пов'язані єдиною метою дослідження. Дослідження потрібно починати з загальних теоретичних положень, а потім переходити до аналізу конкретних явищ i процесів з використанням статистичних i бухгалтерських даних. План самостійно складається студентом (слухачем) після опрацювання літератури, погоджується з науковим керівником, коригується при потребі та затверджується.

План повинен складатися з вступу, кількох розділів, які деталізуються параграфами, висновків i рекомендацій, списку використаної літератури, додатків. Разом з тим його не слід переобтяжувати надмірною кількістю розділів. Оптимальний варіант - три розділи, хоча може бути й більше залежно від обсягу й складності обраної теми.

Пункти плану повинні відображати сутність теми, бути коротки­ми, лаконічними, викладатися у логічній послідовності Орієнтовний варіант плану дипломної роботи наведено у додатку Д.

Слід пам'ятати, що від того, настільки виважено i вдало складено план, залежить правильність i повнота висвітлення теми, глибина розгляду проблем, логіка викладу матеріалу.

На цьому підготовчий період завершується i можна приступити до основного етапу - написання тексту дипломної роботи та її оформлення.

3. Вимоги до структури та змісту дипломної роботи

3.1. Підготовка тексту дипломної роботи

Дипломна робота є самостійним завершеним науковим дослідженням. Основним її змістом є теоретичне дослідження сутності економічних категорій, явищ i процесів, що досліджуються, методології їx організації у сучасних умовах, аналіз ефективності функціонування та напрямки вдосконалення відповідно до вимог економічних реформ держави.

Для досягнення цієї мети вона має відповідати встановленим стандартам, будуватися за певними принципам. Серед них можна виокремити наступні.

На основі ґрунтовного опрацювання наукової літератури, детального аналізу та критичної оцінки різних точок зору науковців i практиків на досліджувану проблему студент (слухач) повинен продемонструвати своє вміння відстежити та розкрити економічну сутність досліджуваних категорій, особливостей i тенденцій розвитку явищ i процесів суспільного життя. Водночас дипломна робота не повинна ґрунтуватися лише на поглядах одного, нехай i дуже авторитетного автора, відображати якусь одну точку зору.

Принагідно слід нагадати, що в сучасних умовах здійснюваних економічних реформ теоретична цінність публікацій швидко старіє i втрачає свою актуальність. Це потрібно пам'ятати i враховувати, досліджуючи сутність певної теоретичної проблеми, формуючи свою власну теоретичну концепцію.

Завдання студента (слухача) при написанні дипломної роботи значно полегшиться, якщо ви складе для себе розширений (деталізований) робочий план, або конспект (проект) майбутньої роботи зі скороченим викладом змісту розділів у тезисному вигляді з виокремленням їx основних моментів.

Зібраний матеріал потрібно викладати у логічній послідовності починаючи від простого (одиничного) до складного (загального).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]