Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дослідницько-рефлексивна діяльн..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Розробка гіпотези дослідження

У процесі дослідження істотне значення має гіпотеза.

Гіпотеза – науково обґрунтоване припущення, яке вимагає подальшої експериментальної та теоретичної перевірки.

Гіпотеза має вигляд твердження припустимого характеру. Основна робоча гіпотеза визначає і основний (базовий) експеримент. Без основної гіпотези процес дослідження зводиться до систематизації інформації, варіативного викладу фактів. Основна гіпотеза будується на припущенні про те, за яких умов процес вирішення тієї чи іншої психолого-педагогічної проблеми має бути успішним. Гіпотеза наукового дослідження за конструкцією – це розгорнуте речення, в якому досить докладно викладено модель і систему заходів, тобто нововведення, за рахунок якого сподіваються на отримання якихось результатів. Вона передбачає, які організаційні форми освітянської діяльності найкраще використати для розв’язання даного завдання, які умови є провідними, а які – коригувальними, який засіб розв’язання психолого-педагогічного завдання є ефективним тощо. Найбільш продуктивні гіпотези мають таку структуру: “Якщо має місце подія А, то матиме місце й подія В при виконанні умови С”.

Наведемо приклад розробки гіпотези дослідження.

Гіпотеза дослідження полягає в припущенні, що ефективність та якість виробничого навчання майбутніх кравців у ПТНЗ підвищиться, якщо:

  • методична система виробничого навчання майбутніх кравців буде побудована на основі використання інтегрованих мікромодулів, які інтегрують зміст шляхом розділення технологічного процесу на мікрооперації;

  • структура інтегрованого мікромодуля буде складатися з інструкційно-технологічної, довідкової, оперативно-інноваційної та контрольної складових, які забезпечують формування цілісної системи професійних умінь та навичок стосовно виконання окремої технологічної мікрооперації.

Постановка завдань дослідження

Гіпотетично представлені внутрішні механізми функціонування досліджуваного явища, сутнісні його характеристики, що описані як припущення тобто кінцевими проектними результатами. Це співвідношення дозволяє перейти до формулювання завдань дослідження. Така теоретична робота спрямована на вироблення форми і змісту конкретних пошуків завдань, спрямованих на оптимізацію, варіювання умов (зовнішніх і внутрішніх, існуючих і створюваних експериментально), в результаті яких гіпотетичний причинно-наслідковий зв’язок набуває всіх рис об’єктивної закономірності.

Завдання – передбачуваний локалізований результат дослідження, який містить у собі:

  • вимоги (мету);

  • умови, тобто відоме і шукане (невідоме), які сформульовані в питанні.

Щоб визначити завдання конкретного педагогічного дослідження рекомендується відповісти на запитання: “Що необхідно зробити, щоб досягти мети дослідження?”

Таким чином, завдання на відміну від мети – це всі послідовні етапи організації і проведення дослідження. Мета тут розгортається в комплексі взаємозв’язаних завдань.

Наведемо приклад розробки завдань дослідження.

Відповідно до мети та гіпотези були визначені такі завдання дослідження:

1. Здійснити аналіз проблеми інтегрованого підходу до навчання майбутніх кваліфікованих робітників.

2. Теоретично обґрунтувати та розробити методичну систему виробничого навчання майбутніх кравців у ПТНЗ засобами інтегрованих мікромодулів.

3. Експериментально перевірити розроблену методичну систему виробничого навчання майбутніх кравців у ПТНЗ засобами інтегрованих мікромодулів.

4. Розробити та впровадити в навчальний процес методичні матеріали та рекомендації щодо застосування методичної системи виробничого навчання майбутніх кравців у ПТНЗ засобами інтегрованих мікромодулів.

При визначенні завдань, як і при формулюванні мети, можна починати з дієслів неозначеної форми або іменників:

  • здійснити – здійснення;

  • провести – проведення;

  • визначити – визначення;

  • сформулювати – формулювання;

  • скласти – складання;

  • розробити – розробка.