Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. посіб.статист..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

1.3. Метод статистики.

Теоретичною основою статистики є філософія та економічна теорія. На підставі законів цих наук статистика виявляє кількісні і якісні зміни суспільних явищ. Для вивчення свого предмета статистика використовує ряд специфічних способів і прийомів дослідження, які в сукупності становлять її метод.

Відповідно до етапів статистичного дослідження прийнята така класифікація методів статистики.

  1. Методи статистичного спостереження. Вони являють собою перший етап статистичного дослідження і виконують функції у збиранні і оцінці якості первинних статистичного матеріалу.

  2. Методи зведення і групування статистичного матеріалу. Зведення включає методи перевірки, систематизації, обробки, підсумовування даних і представлення їх у формі статистичних таблиць.

  3. Методи визначення узагальнюючих зведених синтетичних показників. Дані статистичного спостереження, зведення і групування підлягають дальшому опрацюванню і аналізу для визначення закономірностей і зв’язків у фактах, що вивчаються, і характеристики типових їх ознак. Для цього застосовуються специфічні для статистики методи узагальнюючих показників ( абсолютні, відносні і середні величини, індекси тощо).

Питання для самоконтролю.

  1. Що є предметом вивчення статистики?

  2. Назівть принципові відмінності, що підкреслюються у визначенні предмета статистики.

  3. Чому статистика вивчає тільки масові суспільні явища і процеси?

  4. У чому полягає сутність закону великих чисел?

  5. Що називають статистичним показником?

  6. Розкрийте поняття статистичної закономірності.

  7. Що таке статистична сукупність, одиниця сукупності?

  8. Що називають ознакою сукупності ? Назвіть види ознак.

  9. Назвіть приклади кількісних і атрибутивних ознак для статистичної сукупності студентів.

  10. Яка ознака називається варіюючою?

  11. Класифікація шкал ознак.

  12. Назвіть етапи статистичного дослідження.

  13. Що є теоретичною основою статистики?

  14. Які Ви знаете методи статистики?

Тема 2. Статистичне спостереження.

    1. Поняття статистичного спостереження. Форми спостереження.

Статистичне спостереження ( І етап статистичного дослідження)  планомірне, науково організоване збирання або отримання відомостей про соціально-економічні явища і процеси. Згідно Закону України « Про державну статитику» статистичне спостереження являє собою « планомірний, науково організований процес збирання даних щодо масових явищ і процесів, які відбуваються в економічній, соціальній та інших сферах життя України та її регіонів, шляхом їх реєстрації за спеціальною програмою, розробленою на основі статистичної методології».

У процесі спостереження формуються статистичні дані, від якості яких залежить успіх дослідження. У зв’язку з цим одним з найважливіших завдань статистичного спостереження є отримання досить повних, об’єктивних та порівнянних даних про досліджуванні явища і процеси. Щоб забезпечити ці вимоги, необхідно дотримуватись певних методичних правил проведення спостереження.

Залежно від організації статистичного спостереження розрізняють дві основні форми :